Passasjerfly 5 meter unna drone-krasj

Et Airbus A320-fly fra Air France var bare 5 meter unna å krasje med en drone da flyet var i ferd med å gå inn for landing i Paris.

Det er uklart hva slags type drone som nesten traff passasjerflyet.

Flyet var på vei fra Barcelona til Paris og holdt en høyde på 1.600 meter da det nærmet seg Charles de Gaulle-flyplassen 19. februar. Annenflygeren observerte at en drone nærmet seg flyets venstre side og koblet derfor umiddelbart ut autopiloten, slik at flyet kunne manuelt styres unna dronen.

Les også:

Les også

Han ble så lei av naboens drone at han skjøt den ned

Flygeren antar at dronen passerte flyet bare 5 meter under flyets venstre vinge, heter det i en rapport fra Frankrikes havarikommisjon (BEA).

Besetningen informerte umiddelbart kontrolltårnet og kunne fortsette innflygningen uten problemer. BEA omtaler hendelsen som «alvorlig».

Antall passasjerer er ikke oppgitt, men fly av typen A320 kan ha inntil 160 mennesker om bord. Rapporten oppgir heller ikke størrelse på dronen.

Den internasjonale flyselskapsorganisasjonen IATA advarte i forrige måned mot at sivile droner i større grad er i ferd med å bli «en reell og økende trussel» mot sivil luftfart.

Syv drone-saker

Tall som danske myndigheter la frem samme dag som BEA-rapporten forelå, viser at det i vårt naboland siden midten av 2014 har blitt registrert syv saker der droner har kommet for nær flyplasser eller har fløyet høyere enn tillatt. I august i fjor ble det meldt om at en drone var «svært nær» et passasjerfly som skulle lande på Kastrup. Folketinget i Danmark skal fredag behandle et lovforslag som setter nye krav til droneeiere.

Les også: