Minst 84 personer er døde etter at lastebil kjørte inn i folkemengde i Nice

Minst 84 personer er døde etter at en 31 år gammel mann kjørte en lastebil inn i folkemengde i den franske byen Nice torsdag kveld.

Store politistyrker har stengt av området der en lastebil traff en folkmengde i Nice. Lastebilen er full av kulehull.

Det var like etter klokken 22.30 torsdag kveld at mannen kjørte en lastebil inn i folkemengden på Promenade des Anglais i Nice på den franske rivieraen.

Angrepet kom mens flere tusen mennesker var samlet ved stranden i sentrum for å se på fyrverkeriet som markerte avslutningen av den franske nasjonaldagen. Etter to kilometer ble gjerningsmannen skutt og drept av politiet.

84 personer er bekreftet døde og 202 er skadet etter angrepet, 52 av disse kritisk.

Motivet for angrepet er foreløpig ukjent, men Frankrikes statsminister François Hollande har vært tydelig på at det unektelig bærer preg av terror.

Skal ha kjørt lastebilen mens han skjøt

The Guardian skriver at skal mannen som kjørte lastebilen ha skutt samtidig som han kjørte inn i folkemengden.

Ifølge vitner skal føreren av lastebilen bevisst ha kjørt sikksakk for å treffe flest mulig.

Gjerningsmannen skal ha kjørt to kilometer før han ble skutt og drept av politifolk som omringet bilen.

BFMTV skriver at bilder fra overvåkningskamera viser at sjåføren kom seg gjennom en metallbarriere for å komme seg inn på området.

– Ikke utpreget religiøs

Mannen er identifisert av politiet som en 31-år gammel fransk-tunisier. Av en nabo beskrives han som en normal fyr som ikke virket å ha ekstremistiske holdninger.

  • Følg utviklingen i saken og få siste nytt om angrepet i vår direkteblogg her.

Fredag formiddag startet det franske politiet å aksjonere mot flere adresser. I ett-tiden gjennomførte politiet en kontrollert sprengning av et objekt utenfor det som, ifølge lokalavisen Nice-Matin, skal være 31-åringens leilighet i Avenue du Trident.

Motivet bak angrepet er foreløpig ikke kjent. Flere håndvåpen, rifler og granater skal ha blitt funnet inne i bilen, ifølge Le Figaro.

Angrepet etterforskes nå av seksjon for antiterror hos den franske påtalemyndigheten.

Er du i Nice og har informasjon? Ta kontakt med Aftenposten på webdesk@aftenposten.no eller 22863122

Les også

Hollande: - Frankrike vil alltid være sterkere enn fanatikerne som vil knuse oss

Franske soldater ble satt inn i Nice natt til fredag. Politiet har bedt folk i Nice om å holde seg innendørs. Emneknaggen #portesovertesnice (åpne dører i Nice) sprer seg i sosiale medier.

– Kropper fløy gjennom luften som bowlingkjegler

En journalist i den lokale avisen Nice Matin, Damien Allemand, var selv på stedet og har lagt ut en beskrivelse av angrepet:

«Gaten var full av mennesker, slik det alltid er 14. juli (...) Mot slutten av showet reiste vi oss alle sammen. Alle gikk mot trappene, som sardiner i boks. Langt borte fra hørte vi bråk. Skrik. (...) Et brøkdels sekund senere kommer en enorm hvit lastebil i full fart gjennom folkemengden for å meie ned så mange som mulig.»

En talsmann for regionen Alpes-Maritimes, Eric Ciotti, sier ifølge Le Point at lastebilen kjørte gjennom folkemengden i to kilometer før den stoppet.

Han beskriver en grotesk scene da lastebilen traff folkemengden.

«Denne dødens lastebil passerte noen meter fra meg uten at jeg var klar over det. Jeg så kropper fly gjennom luften som bowlingkjegler. Jeg hørte et skrik som jeg aldri vil glemme. Jeg ble lammet. Jeg rørte meg ikke. Jeg fulgte lastebilen med øynene. Rundt meg var det panikk. Folk løp, skrek, gråt.»

UD undersøker om nordmenn er berørt

Utenriksdepartementet i Norge er i kontakt med ambassaden i Paris, som jobber med å få oversikt over situasjonen etter angrepet i Nice.

– Vi undersøker om nordmenn er rammet, sier kommunikasjonsrådgiver Ane H. Lunde i UD til NTB.

Til VG opplyser de fredag formiddag at de har redegjort for alle nordmenn i Nice-området det har mottatt bekymringsmelding på.

Det er likevel ikke avklart om noen av de omkomne er nordmenn.