IS planla et av tidenes verste terrorangrep – men politiet fulgte hvert skritt

ISTANBUL (Aftenposten): Bomber skjult i mikrobølgeovner skulle spre død og panikk på et kjøpesenter. Flyktende kunder skulle deretter angripes på nytt.

IS planla massedrap på Forum Istanbul, et av byen største kjøpesentre. Men politiet overvåket IS-cellen og pågrep de mistenkte før planen kunne settes ut i livet.

Tyrkisk politi har den siste uken rullet opp et omfattende terrornettverk tilknyttet Den islamske staten (IS). Nettverket planla trolig å spre død og ødeleggelse i landet over lengre tid.

Et angrep på et av Istanbuls største kjøpesentre ble avverget i siste liten. Dersom angrepet hadde blitt gjennomført som planlagt, kunne det ha blitt et av de verste som verden noensinne har sett.

  • Bomber skjult i mikrobølgeovner skulle spre død og utløse panikk i kjøpesenteret Forum. Med sine nesten 500.000 kvadratmeter er det et av Istanbuls største. Her ligger blant annet IKEA.
  • Biler og motorsykler fylt med sprengstoff, skulle også gå av i kjøpesenterets parkeringshus.
  • Selvmordsbombere med vester fylt med sprengstoff skulle drepe enda flere når redningsmannskaper strømmet til for å hjelpe de skadede.
  • Et omfattende terrornettverk kan ha blitt avslørt. 283 mistenkte IS-medlemmer er blitt pågrepet.
  • Flere terrorangrep kan ha vært planlagt. Politiet har funnet 56 bomber som var helt eller delvis klargjort, ifølge tyrkiske medier.

Politiet holdt terrorcelle under overvåking 24 timer i døgnet

Tyrkias befolkning var sterkt plaget av terrorangrep i 2015 og 2016, men det har ikke vært noen større angrep i Istanbul siden 39 mennesker ble drept på en nattklubb nyttårsaften for over 10 måneder siden.

I slutten av oktober kunne byen ha blitt åsted for en ny massakre.

IKEA er en av de mange verdensomspennende kjedene som holder til ved Forum Istanbul.

Det hele begynte med at det ble meldt om eksplosjoner i to boliger i de relativt avsidesliggende bydelene Esenyurt og Arnavutköy på Europa-siden av Istanbul den 27. oktober.

På bakgrunn av etterretningsopplysninger holdt politiet allerede to menn som bodde i disse boligene, under oppsikt. Politiet fulgte etter dem da de hastet ut av boligene, ifølge Hurriyet.

Biler fulle av sprengstoff

De to mennene og deres to koner ble senere pågrepet ved Forum kjøpesenter i Bayrampasa-distriktet. De skal da ha parkert to biler fulle med sprengstoff i kjøpesenterets parkeringshus.

Inne i kjøpesenteret fant man fire mikrobølgeovner fylt med sprengstoff. Gjerningsmennene skal ha kjøpt ovnene nylig, fylt dem med sprengstoff og levert dem tilbake til butikken under påskudd av at det var noe galt med dem.

Alle biler som skal kjøre inn i parkeringsanlegget ved IKEA blir nå sjekket av sikkerhetsvakter. En kvinne som bor rett ved senteret sier til Aftenposten at sikkerheten er blitt synlig forsterket etter at et terrorangrep ble avverget.

Et terrornettverk kan ha planlagt en serie med angrep

Politiet har de siste dagene gjennomført omfattende raid mot det de mener er et IS-nettverk i Tyrkia. 283 mistenkte IS-medlemmer er blitt arrestert, 187 av dem utenlandske statsborgere, har politiet opplyst ifølge tyrkisk presse.

56 enten helt eller delvis klargjort bomber skal ha blitt funnet. Bombene skal ha inneholdt 16 forskjellige kjemiske stoffer og blitt forsterket med aluminium og stålkuler.

– Dette er kanskje den mest suksessrike operasjonen i løpet av de siste 30 årene, sier en høytstående etterretningskilde til avisen Habertürk.

Kilden legger til at den samlede innsatsen til den tyrkiske etterretningen (MIT) og Istanbuls politi kan ha reddet Tyrkia fra en stor katastrofe.

En talsmann for politiet i Istanbul sier til Aftenposten at sikkerheten nå er blitt styrket ved kjøpesentrene i byen. Sikkerheten var imidlertid allerede hevet etter angrepet på flyplassen i Istanbul i fjor sommer.

Natt til 1. januar 2017 ble nattklubben Reina ved Bosporos i Istanbul angrepet av en mann med et skytevåpen. 39 mennesker ble drept.

Etterretning fra Syria kan ha vært avgjørende

Tyrkisk politi opplyser til pressen at bedre etterretning førte til avsløringen av IS-cellene. Etterretningsopplysninger fra Syria kan ha vært avgjørende, melder AI-Monitor.

Tyrkiske styrker har vært inne i Syria i minst to år. Den tilstedeværelsen har gjort det mulig for Tyrkias hemmelige tjenester å få informasjon om sovende celler i Tyrkia, sier en etterretningskilde til AI-monitor.

De skriver også at ettersom IS og Al-Qaida-tilknyttede grupper i Syria er på vikende front, så gjør uenighet mellom ulike salafistiske jihad-nettverk i Tyrkia at de blir mer utsatt.

Terroreksperter er pessimistiske

Verdens ledende eksperter på terrorisme venter ingen nedgang i antallet terrorangrep i Vesten ettersom IS får bank på slagmarken i Syria og Irak. Snarere tvert imot.

– Vi forventer en forhøyet trussel i Europa i lang tid fremover, der hovedvekten vil ligge på lav-skala-angrep med enkle virkemidler som kniv og bil, skriver Petter Nesser, terrorekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i en e-post til Aftenposten. – Vi forventer imidlertid også at det vil komme forsøk på mer avanserte angrep, av Mumbai-typen, eller nye angrepsformer og våpen som de militante har skaffet seg erfaring med i krigssonene.

Han skriver at han og kollegaen Anne Stenersen heller ikke utelukker at det på sikt vil bli forsøkt gjennomført angrep med kjemiske trusselstoffer, som kan ha kommet på avveie i Syria.

Abdulkadir Masharipov fra Usbekistan ble siktet for angrepet på Reina. Han ble pågrepet to uker etter angrepet.

Europas politi og hemmelige tjenester vil drukne i saker

Det er tre hovedgrunner til pessimismen:

1. Det har på kort tid blitt mange flere potensielle terrorister å følge med på i Europa etter at 4000–5000 europeere reiste som fremmedkrigere til Syria og Irak.

2. Terroristene opererer på mer skjulte måter som gjør det vanskeligere å avverge angrep.

3. Sikkerhetstjenestene har ikke kapasitet til å følge alle som kan komme til å utgjøre en trussel.

Selv om mange fremmedkrigere dør eller blir arrestert, vil noen gå under radaren, og det vil også kunne komme angrep fra sympatisører og ekstremister som aldri fikk reist til konfliktområdet.