Verden

Mladic' naboer: Pell dere vekk herfra!

Forvirring, overraskelse og bitterhet preger den lille byen Lazarevo etter pågripelsen av Ratko Mladic. Ingen vil innrømme at de visste at han gjemte seg i deres by.

En illsint nabo dukker opp foran porten til Ratko Mladic’ fetter i den lille serbiske landsbyen Lazarevo. Han vil ikke ha noe oppstuss rundt pågripelsen som skjedde torsdag morgen, og ber pressen pelle seg vekk.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

— Kom deg vekk fra jorden mi, kjefter en illsint mann. Han vil ha vekk pressefolkene som har stimlet sammen utenfor innkjørselen til eiendommen til Ratko Mladic’ fetter, Branislav Mladic. Litt over et døgn var i går formiddag gått siden den krigsforbryterettersøkte generalen ble arrestert i fetterens hus. Den vesle landsbyen med 3000 innbyggere midt ute på landsbygda i det nordlige Serbia er ikke lenger så anonym.

Den smale stikkveien med de lave små husene blir filmet fra alle vinkler, og da særlig porten foran huset til Ratko Mladic’ fetter. Journalistene stimler rundt i små svermer, på utkikk etter noen som vil røpe om de hadde sett Ratko Mladic i forkant av pågripelsen.

Landsbyboerne velger stort sett å vende seg bort i avsky. De få vi treffer i landsbyen som er villig til å prate, gir som oftest uttrykk for sinne. Noen er sinte over at Mladic er blitt arrestert, alle er engstelige over at den fredelige bondelandsbyen deres i fremtiden blir forbundet med arrestasjonen av en krigsforbryter.

Fetteren kom

Noen av de nærmeste naboene sier de er sinte over at også fetteren til Ratko Mladic, en enkel bonde, er blitt arrestert.

De trodde i går formiddag at han fremdeles satt i fengsel, men plutselig dukker Branislav Mladic opp selv. Han er kommet for å hente traktoren og en tilhenger, og viser tydelig at han overhodet ikke er interessert i å snakke med de mange fremmøtte fra pressen. Provosert av at vi tar bilder av ham, langer han ut med armen og treffer kameraet til Aftenpostens utsendte. Deretter setter han seg i traktoren og kjører av gårde.

En av de nærmeste naboene, som gikk på skole sammen med Ratko Mladic’ fetter, sier arrestasjonen av general Mladic kom helt overraskende.

— Jeg har sett ham på korte besøk her noen ganger, men sist gang var nok tilbake i 2000, sier Dragan Joksimovic.

Ratko Mladic fetter dukket brått opp i landsbyen Lazarevo i går. Han tok med seg en traktorhenger og forsvant.

Sterk støtte

Mens naboene stort sett nekter å snakke med pressefolkene, har noen av de andre landsbyboerne kommet til stedet for å lufte sine meninger.

— Ratko Mladic er bare en ærlig mann som forsvarte sitt land i Bosnia. Folket elsker ham og respekterer ham. Regjeringen sender ham til Haag bare for å blidgjøre EU, sier en av naboene som ikke ville oppgi sitt eget navn.

Han og flere andre gir uttrykk for at de er overrasket over å høre at Mladic ble arrestert i landsbyen, og at selv om de hadde visst om at han var der, så ville de ikke ha forrådt ham.

— Det er rimelig åpenbart at de fleste her støtter Mladic, det er ikke til å fornekte, sier lederen for landsbyrådet Radmilo Stanisic. Vi treffer ham i den lite prangende bygningen til landsbyrådet, etter at han er ferdig med å snakke med New York Times.

I likhet med flere andre landsbyboere, vil han ikke uten videre akseptere at Mladic er blitt arrestert i deres landsby. Flere vi treffer snakker om at Ratko Mladic må ha blitt plassert i landsbyen deres av myndighetene. Det er en konspirasjonsteori de så gjerne vil skal være sann.

— Folk er bitre over at han skal ha blitt arrestert her. Tiden vil vise om landsbyen vil få et dårlig rykte, sier Stanisic.

Serbiske myndigheter sa ikke i går noe om hvor lenge de tror Ratko Mladic oppholdt seg i Lazarevo før pågripelsen. Politiminister Ivica Dacic sa imidlertid at de fire eiendommene som tilhører Mladic’ slektninger i Lazarevo ble holdt under oppsikt i to måneder før torsdagens arrestasjon.

— Det var første gang vi slo til mot dette huset, sa Stanisic i går ifølge serbiske medier.

Den første agenten fra etterretningstjenesten som kom inn i huset og traff på Mladic spurte ham: «er du Ratko Mladic?»

«Gratulerer, du har funnet den du er ute etter», skal Mladic ha svart ifølge politiministeren.

Holdt seg skjult

Politiministeren sa under pressekonferansen i går at Mladic ikke beveget seg åpent rundt i Lazarevo. Det kan ha vært grunnen til at folk i landsbyen nå gir uttrykk for overraskelse over at han var i byen. Politiministeren mente også at Mladic skal ha levd under tøffe forhold. Blant annet skal han ha hatt lite penger. Mladic skal ha hatt tre hjernedrypp og to hjerteinfarkt de siste 15 årene. Da han ble arrestert hadde han to plastposer med medisiner. Dommeren i spesialdomstolen i Beograd mente likevel i går at Mladic var i stand til å bli sendt til krigsforbrytertribunalet i Haag i Nederland. Ifølge dommeren er alle formaliteter i orden, og at en utlevering derfor kan skje. Mladic’ advokat har tre dager på seg til å forberede en anke. Denne anken vil igjen bli behandlet i løpet av tre dager. Mladic kan dermed være på plass i Haag i løpet av en uke.

Ratko Mladic etter pågripelsen

Jordbær og Tolstoj

I sine første dager i fangenskap har Ratko Mladic blitt servert jordbær, og snart vil han også få innfridd ønsket om russisk litteratur, opplyser en kilde ved den serbiske krigsforbryterdomstolen. Han har også bedt om å få besøke graven til sin datter Ana, som tok livet av seg i 1994, i en alder av 23 år. Hun ligger begravd på en kirkegård i Beograd.

— Han ba om jordbær, og han fikk noen, sier en ikke navngitt kilde, ifølge NTB.

Mladic har også spurt etter bøker av de russiske forfatterne Turgenev, Tolstoj og Gogol, samt et fjernsynsapparat. Dommeren har latt ham få TV på cella, og bøkene vil bli levert idag, igjen ifølge kilden.

Les også

  1. Hissig stemning i Mladic-landsbyen dagen derpå

  2. Ratko Mladic kan utleveres til Haag

  3. Serbias president lovet å arrestere Mladic i 2006

  4. - Ratko Mladic ble skygget i to måneder

  5. Disse krigsforbryterne er fremdeles på frifot