Verden

Borgermesteren i Portland har bedt om krisemøte med sikkerhetsminister Wolf

Demonstrasjonene og opptøyene i Portland eskalerer. Trump sender flere føderale sikkerhetsstyrker, mens borgermester Ted Wheeler ber om krisemøte med sikkerhetsministeren for å diskutere en våpenhvile.

Ted Wheeler, borgermester i Portland, beskytter seg mot tåregass under en demonstrasjon mot tilstedeværelsen av føderale styrker i byen i forrige uke. Trump kalte borgermesteren «patetisk» etter at han slo seg sammen med demonstrantene.
  • Marianne Stensland
    Journalist

Trump-administrasjonen sender flere føderale styrker til Portland, skriver The Washington Post. Byen i delstaten Oregon på USAs vestkyst har siden George Floyds død vært episenter for demonstrasjonene mot politivold og systemisk rasisme i landet.

Demonstrasjonene har til dels vært intense og voldelige, og har den senere tiden også utviklet seg til en protest mot at president Donald Trump har sendt føderale sikkerhetstyrker til flere demokratisk ledede amerikanske byer. Presidenten sier venstreradikale krefter er ute av kontroll og at «blodsutgytelsen må avsluttes».

Aktivister og delstatsmyndigheter mener bruk av aggressive metoder bidrar til en ytterligere eskalering av konflikten, men Trump ser ikke ut til å ville gå dem i møte.

Les også

Den «liljehvite» byen som ble en kamparena for svartes rettigheter

Det er ni timers forskjell mellom Portland og Norge. Klokken 00.30 lokal tid (9.30 tirsdag morgen norsk tid) er det foreløpig ikke rapportert om voldelige sammenstøt mellom demonstranter og føderale sikkerhetsstyrker i byen.

Ber om krisemøte med sikkerhetsminister Wolf

Portlands borgermester Ted Wheeler og justisbyråd i Portland Jo Ann Hardesty ba mandag om et hastemøte med sikkerhetsminister Chad Wolf og representanter for noen av dem som er til stede på bakken i Portland for departementet for innenlands sikkerhet. Dette for å diskutere «en våpenhvile og fjerning av føderale styrker» i byen. Departementet har ikke kommentert forespørselen overfor The Washington Post.

Demonstranter har den siste tiden samlet seg i nærheten av tinghuset i Portland.

Ifølge interne e-poster avisen har fått tilgang til, ble det i forrige uke besluttet å sende flere føderale styrker til Portland. Forsterkningene skal ha ankommet torsdag kveld lokal tid.

Sikkerhetsdepartementet vurderer også å sende 50 ansatte fra den underliggende etaten U.S. Customs and Border Protection, sier tjenestemenn i departementet som har uttalt seg anonymt til avisen.

Det vil i så fall innebære en betydelig økning i tilstedeværelse av føderale styrker i Portland, men det er ifølge e-postene uklart om deler av styrkene vil skiftes ut, eller om de ekstra styrkene er rene forsterkninger.

Hardere maktmidler og mer aggressive protester

Presidenten har tatt i bruk stadig hardere maktmidler for å slå ned demonstrasjonene og opptøyene i byen.

Særlig bruken av føderale styrker i militære uniformer uten navn og i umerkede biler har vakt oppsikt, og eksperter frykter at Trumps maktbruk i verste fall kan føre til en konstitusjonell krise.

På Twitter raser han mot demonstrantene og truer med minimum 10 års fengsel for vandalisme mot tinghuset eller andre føderale bygninger i Portland.

Anarchists, Agitators or Protestors who vandalize or damage our Federal Courthouse in Portland, or any Federal Buil ... https://t.co/v7S60pByOO

De harde metodene har imidlertid ikke stilnet protestene, som har tiltatt i styrke og er blitt mer aggressive den siste tiden.

I forrige uke sendte Trump sikkerhetsstyrker til flere amerikanske byer, deriblant Chicago og Albuquerque.

Fox-programleder og kjent Trump-tilhenger Sean Hannity uttalte mandag kveld amerikansk tid at borgermesterne i de demokratisk ledede byene med demonstrasjoner nå må «ta ansvar» og «ta imot den hjelp som blir tilbudt dem».

– Tanken om at føderale myndigheter kan gå inn og gjøre hva de vil uten samarbeid med lokale myndigheter er helt ekstraordinært utenfor konteksten av en borgerkrig, sa professor i konstitusjonell rett ved Cornell universitet, Michael Dorf, om situasjonen i Portland, ifølge NTB.

Føderale sikkerhetsstyrker i Portland søndag.

Demonstranter saksøker Trumps administrasjon

Ifølge National Public Radio saksøker nå flere demonstranter Trumps administrasjon for det de beskriver som en voldelig og skremmende respons fra føderalt hold på demonstrasjoner mot systemisk rasisme og politivold.

Mandag skrev NTB at seks borgermesterne ba Kongressen gjøre det ulovlig å sende føderale sikkerhetsstyrker til byer som ikke vil ha dem.

Fredag avviste en amerikansk dommer delstaten Oregons anmodning om å stanse føderale styrker i å pågripe demonstranter. Begrunnelsen fra dommeren var at delstaten mangler grunnlag for å gå til søksmål på vegne av demonstranter.

Les mer om

  1. USA