Verden

To sentrale demokratiforkjempere løslatt mot kausjon i Hongkong

Både medietoppen Jimmy Lai (71) og demokratiaktivisten Agnes Chow (23) er løslatt mot kausjon, dagen etter at de ble iført håndjern og pågrepet i Hongkong.

Hongkong-aktivisten Agnes Chow ble mandag pågrepet i sin egen bolig, anklaget for brudd på den nye sikkerhetsloven. Tirsdag ble hun løslatt mot kausjon.
 • NTB

– Jeg ber myndighetene om å stanse denne typen tåpelig politisk forfølgelse, sa Chow til pressen etter løslatelsen tirsdag kveld lokal tid.

Dagen før ble hun ført ut av sin egen leilighet iført håndjern, omtrent samtidig som aviseieren Jimmy Lai (71) og flere andre knyttet til medieselskapet hans ble pågrepet.

Meldingen om Chows løslatelse kom først, deretter ble det klart at også Lai var løslatt. Omtrent ved midnatt lokal tid kunne han spasere ut fra en politistasjon i Hongkong mens fremmøtte støttespillere jublet.

Mens Lai er en kjent forretningsmann i Hongkong, tilhører Chow en ungdomsgenerasjon som begynte å protestere mot kinesiske myndigheter allerede i tenårene.

Begge er siktet for brudd på den nye sikkerhetsloven, som Beijing innførte i det delvis selvstyrte kinesiske territoriet i juli.

Folk i Hongkong sikrer seg siste utgave av avisen Apple Daily.

Protestleder siden tenårene

Lai eier en av Hongkongs mest populære aviser, Apple Daily, hvis redaksjonelle linje er tydelig preget av eierens ønske om en demokratisk utvikling i det kinesiske territoriet, på tvers av systemet som myndighetene i Beijing står for.

Chow har vært politisk aktiv siden hun som 15-åring sluttet seg til en ungdomsbevegelse som protesterte mot planen om å innføre en «moralsk og nasjonal utdanning» ved byens offentlige skoler.

Elevene fryktet at reformen ville innebære at undervisningen ble rammet av den samme type sensur som på det kinesiske fastlandet.

Under disse protestene møtte hun aktivisten Joshua Wong, en annen av frontfigurene i Hongkongs demokratibevegelse.

Både Wong og Chow var sentrale skikkelser i den såkalte paraplybevegelsen i 2014, massedemonstrasjonene som førte til at Hongkong sentrum ble lammet i ukevis. Målet var å presse frem mer åpne valg i byen og hindre at Kina utelukket visse kandidater i valget på ny regjeringssjef.

Les også

Demokratikamp i Hongkong sender Lais selskap opp over 500 prosent

Fikk ikke stille i valg

I 2018 var Chow en av de første politikerne i det nystiftede partiet Demosisto som ble nektet å stille i lokalvalget fordi partiet gikk inn for «selvbestemmelse».

Etter hvert har hun fått en stor tilhengerskare på sosiale medier, ikke minst i Japan. Facebook-profilen hennes har hele 192.000 følgere.

Tirsdag ettermiddag var #freeagnes den mest populære emneknaggen på Twitter i Hongkong. Den ble nevnt i over 185.000 meldinger.

Les også

  Les mer om

  1. Demokrati
  2. Hongkong
  3. Beijing
  4. Kina