Verden

New York går til krig mot våpenlobbyen

New York reiser sak mot National Rifle Association og deres leder Wayne LaPierre. Håpet er å oppløse våpeneiernes 148 år gamle lobbyorganisasjon.

Delstaten New York saksøker National Rifle Association og dets leder Wayne LaPierre (bildet) og håper å oppløse den mektige lobbyorganisasjonen.
  • NTB
  • Marianne Stensland
    Journalist

– NRAs innflytelse har vært så mektig at organisasjonen i flere tiår har unngått kontroll, mens toppledelsen har puttet millioner i egne lommer, sier statsadvokat Letitia James.

– NRA er gjennomsyret av bedrageri og maktmisbruk, og det er derfor at vi i dag tar sikte på å oppløse NRA, for ingen organisasjon er hevet over loven, sier hun.

Overdådig forbruk

Ifølge James har NRAs ledere forsynt seg med millioner av dollar fra organisasjonens kasse. Pengene har gått til luksusreiser, personlig forbruk, honorar til personer som aldri har gjort noe for NRA og til andre tvilsomme formål, ifølge James.

Statsadvokat Letitia James reiser sak mot den mektige lobbyorganisasjoner National Rifle Association.

Statsadvokaten i New York har gransket NRA i 18 måneder og fant blant annet at NRA har betalt frisør- og sminkeregningene til Wayne LaPierres kone.

LaPierre skal også ha betalt en personlig reisekonsulent over 13,5 millioner dollar. Ifølge søksmålet har han blant annet tatt hyppige turer til Bahamas på NRAs regning, der han ofte var å finne på luksusyachten «Illusions» med privat kokk. Ved ett tilfelle skal han også ha innlosjert sin niese i åtte netter på et hotell til en pris over 12.000 dollar – eller over 100.000 norske kroner.

I tillegg har LaPierre, som har ledet NRA siden 1991, sikret seg en pensjonsavtale på over 150 millioner kroner.

«Et grunnløst og overlagt angrep på vår organisasjon»

– Det er en veldig forferdelig ting som nettopp har skjedd, sa president Donald Trump i en kommentar torsdag.

Ifølge The New York Times la presidenten til at NRA «burde flytte til Texas og leve et godt og vakkert liv». Organisasjonen støttet Trumps valgkampanje i 2016 med 30 millioner dollar – mer enn noen annen uavhengig gruppe.

NRA ble opprettet som en nonprofit-organisasjon i New York for 148 år siden, og kan ifølge avisen ikke flytte virksomheten til en annen delstat under etterforskningen.

Organisasjonen på sin side mener søksmålet kommer nå fordi James er demokrat, og at målet er å ha innvirkningen på høstens presidentvalg.

– Du kunne ha stilt klokken din etter at etterforskningen kom til å nå sitt høydepunkt når vi beveger oss inn i valgperioden 2020, sier Carolyn Meadows, NRAs president, i en uttalelse.

NRA har oppsummert sin reaksjon på søksmålet i tre Twitter-meldinger. Organisasjonen mener søksmålet er «et grunnløst og overlagt angrep på vår organisasjon» og det andre tillegget i den amerikanske konstitusjonen, som gir amerikanere rett til å eie og bære våpen.

Søksmålet beskrives også som «et gjennomsiktig forsøk på å score politiske poeng og angripe den ledende motstemmen til den venstreorienterte agendaen».

James omtalte NRA som en «terroristorganisasjon» under sin egen valgkampanje i 2018 og lovet da å etterforske den.

Fra overskudd til underskudd

Samtidig med at NRA og LaPierre saksøkes i New York, saksøker statsadvokaten i Washington NRA Foundation, lobbyorganisasjonens veldedige avlegger som driver kursing i trygg våpenbruk, skytetrening og jaktteknikk.

Ifølge søksmålet er det overført store beløp fra NRA Foundation til moderorganisasjonen, for å dekke den overdådige pengebruken til lederne der. Dette er i strid med reglene for veldedige organisasjoner.

Myndighetene fattet interesse for NRAs økonomi etter at organisasjonen gikk fra å ha et overskudd på 250 millioner kroner i 2015 til et underskudd på over 320 millioner kroner tre år senere.

Stor innflytelse

James mener den mektige lobbyorganisasjonen i årevis har gjort seg skyldige i brudd på en rekke lover, også føderale, noe som har kunnet skje takket være deres store innflytelse i politiske kretser.

Organisasjonen oppgir å ha rundt 5,5 millioner medlemmer og har ennå ikke kommentert de to søksmålene.

National Rifle Association har i snart 150 kjempet for amerikaneres rett til å bære våpen. Disse mennene tilhører NFAC-militsen i Louisville og viste frem noe av arsenalet sitt 25. juli.

NRA er kjent for slagordet «Våpen dreper ikke, mennesker dreper» og går hardt ut mot politikere og andre som forsøker å skjerpe våpenlovene i USA.

Ni amerikanske presidenter har opp gjennom årene vært medlemmer av NRA, blant dem Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy, Richard Nixon, Ronald Reagan, George H.W. Bush og Donald Trump.

Mange våpen

Drøyt 15.300 mennesker ble drept med skytevåpen i USA i fjor, blant dem nesten 1000 barn og unge under 17 år, viser tall fra Gun Violence Archive.

Antallet selvmord med skytevåpen var enda høyere – over 24.000.

USA er fra før det landet i verden med flest skytevåpen i privat eie, 113 per 100 innbyggere.

Norge er det til sammenligning i underkant av 32 skytevåpen per 100 innbyggere.

  1. Les også

    Da kursene falt, steg våpenaksjene. Hyllene tømmes for ammunisjon.

Les mer om

  1. USA
  2. Våpen