Verden

USAs mottakssystem kneler. Her bor migrantfamilier under en bro.

Pågangen ved USAs grense mot Mexico er nå så stor at migrantene slippes fri med kun en oppmøtedato. President Donald Trump truer igjen med å stenge grensen.

Det er slått opp provisoriske telt utenfor en grensestasjon i El Paso i Texas, USA. Grensevakter sier at de ikke har kapasitet til å ta imot flere familier. Foto: U.S Customs and Border Patrol / Handout

 • Helene Skjeggestad
  Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland

Den amerikanske grensevaktstyrken slår alarm. Ikke fordi det kommer mange migranter over den sørlige grensen, men fordi flertallet av dem som kommer, er familier.

I fjor sommer undertegnet president Donald Trump en juridisk bindende instruks.

Der instruerte han forsvarsdepartementet om å huse migrantfamilier. Familier skal heller ikke splittes, og sakene deres skal være prioritert.

Tallene for mars er ennå ikke klare, men foreløpig er det kommet over 55.000 personer registrert som familier over den sørlige grensen. Det utgjør over halvparten av alle som ønsket å søke om asyl i USA i mars og er en økning fra 36.174 i februar.

Tirsdag ble det registrert 4100 migranter på vei inn i USA over grensen. Det er det høyeste dagstallet registrert på et tiår, ifølge the Washington Post.

Migranter innenfor gjerdene i en nylig opprettet leir utenfor El Paso, Texas. Foto: José Luis Gonzalez, Reuters / NTB scanpix

Pågangen får store konsekvenser ved grenseovergangene:

 • I El Paso i Texas er det satt opp en midlertidig leir for familier. En Reuters-fotograf som har vært inne på området, sier at han så barn sove utendørs i 8 plussgrader.
 • Ved grenseovergangene i Del Rio og ved Rio Grande-dalen varsler amerikanske grensevakter at de ikke kapasitet til å huse familiene. Tidligere har det vært vanlig å forflytte dem til migrasjonsmyndighetene i løpet av kort tid. Nå slippes migrantene fri med kun en oppmøtedato for videre behandling av saken.
 • Den amerikanske toll- og grensekontrollen overfører 750 mannskaper til grensen for å hjelpe til med situasjonen.

– Uholdbar situasjon

USAs sikkerhetsminister, Kirstjen Nielsen, mener situasjonen er kritisk. Derfor har hun bedt Kongressen om ekstra midler:

«Antallet «sårbare personer» er nå uholdbart. Vårt system har klart å takle et høyt antall tidligere, men sammensetningen av dagens bølge gjør situasjonen nærmest umulig», skriver hun.

Kevin McAleenan i den amerikanske toll- og grensekontrollen sa onsdag at systemet er i ferd med å bryte sammen, ifølge The Washington Post.

Og det gjelder ikke bare i grensevaktleddet. Det hoper seg også opp med saker i rettssystemet og helsevesenet. Det amerikanske mottakssystemet kneler.

Politisk kamp

Den sørlige grensen har vært en stadig kilde til debatt i USA i flere tiår. Diskusjonen ble langt mer opphetet etter 2015 da Donald Trump i valgkampen lovet å bygge en mur mot Mexico.

Demokratene har vært imot å bevilge penger til muren, og 15. februar erklærte derfor den amerikanske presidenten nasjonal krisetilstand for å bruke penger fra forsvarets byggeprosjekt.

Etter litt politisk fekting om krisetilstanden godkjente forsvarsdepartementet denne uken en bevilgning på 1 milliard dollar til byggingen. Sikkerhetsdepartementet DHS har nå bedt Pentagon bygge et 92 kilometer langt og 5,5 meter høyt gjerde i tillegg til å bygge og utbedre veier og sette opp belysning.

Torsdag truet Trump nok en gang med å stenge den sørlige grensen.

Mexico is doing NOTHING to help stopp the flow of illegal immigrants to our Country. They are all talk and no action ... https://t.co/yudmVce2oK

Ny karavane på vei

Samtidig som grensevaktene er bekymret for situasjonen, meldes det om at en ny såkalt migrantkaravane er på vei.

Ifølge lokale myndigheter i byen Huixtla sør i Mexico består en ny karavane av 2466 migranter fra Cuba, Honduras, El Salvador, Nicaragua og Guatemala. Mange av dem skal være barn, ifølge NTB.

Andres Manuel Lopez Obrador, president i Mexico, sa torsdag at hans regjering respekterer Trump, men han la til:

«Dette er ikke opp til oss å løse.»

Obrador mener at flesteparten av migrantene kommer fra andre land i Mellom-Amerika, og at de ikke er fra Mexico.

Et flertall av migranter som kom over den sørlige amerikanske grensen i mars, er registrert som familier. Foto: José Luis Gonzalez, Reuters/NTB scanpix

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Migrasjon
 3. USA
 4. Mexico