Trump skylder på psykisk syke for masseskytinger

USAs president Donald Trump forsvarer amerikaneres rett til å eie våpen, men sier det viktige er å holde våpen unna psykisk syke mennesker.

President Donald Trump forsvarer retten til å eie et våpen i USA og mener det er viktigere å hindre psykisk syke fra å ha våpen dersom USA skal få bukt med de mange masseskytingene i landet. Foto: Patrick Semansky/ AP/ NTB scanpix

Etter at 31 mennesker mistet livet i to masseskytinger i El Paso og Dayton den siste tiden, har mange tatt til orde for strengere våpenlover i USA. Under et valgkampmøte i New Hampshire torsdag sa derimot president Donald Trump at han ville forsvare folks rett til ha våpen.

– Det er ikke våpenet som trykker på avtrekkeren, men personen som holder våpenet, sa Trump til tilhørerne.

Han understreket at han ville rette oppmerksomheten mot å holde våpen unna «gale mennesker og dem som er mentalt syke og ikke burde ha våpen».

Flere demokrater har bedt om mer bakgrunnskontroll av personer som vil kjøpe våpen, og krever forbud mot visse typer angrepsrifler, som ofte er blitt brukt i masseskyting.

Mange republikanere motsetter seg imidlertid våpenkontroll og hevder at det hindrer konstitusjonelle rettigheter. Mange mener at flere masseskyttere ville blitt stoppet tidligere dersom flere bar våpen.

Hittil i år har det vært 260 masseskytinger, der fire personer eller flere er blitt skutt, i USA. Over 9.200 mennesker er drept av skytevåpen i 2019, viser tall fra Gun Violence Archive.