Verden

Göteborg-politiet: Instagram-saken vil være en vekker for ungdom

Rettssaken mot de to tiltalte 15 og 16-åringene vil være en vekker for andre ungdommer, som tror at Internett er et lovløst sted, mener Göteborg-politiet. Rettssaken startet uten uroligheter i formiddag, men saken går for lukkede dører på grunn av de tiltaltes unge alder.

Hundrevis av elever strømmet til Plusgymnasiet i Gøteborg i protest etter at unge jenter ble hengt ut på Instagram før jul. BJÖRN LARSSON ROSVALL / NTB scanpix

 • Håkon Letvik

To jenter på 15 og 16 år må i formiddag møte i Göteborgs tingsrätt, tiltalt for grov ærekrenkelse av andre ungdommer på internett. Spørsmålet «Hvem er Göteborgs største hore» førte til at hundrevis ble hengt ut på bildedelingsstedet Instagram.

— Vi regner med at den såkalte Instagram-saken vil være en vekker til ungdom som ikke tenker over at det de gjør på Internett kan få konsekvenser. Derfor er denne saken viktig, sier pressetalsmennene Peter Adlersson og Jenny Widen ved Gøteborg-politiet.

Sammen med mange andre politifolk som har spesialopplæring i deeskalasjon - å roe ned folkemengder - var de til stede inne i og utenfor Göteborgs moderne tinghus i formiddag.

Det var lang kø av ungdom foran sikkerhetskontrollen til Göteborgs Tingsrätt i formiddag. Politiet var også tydelig til stede for å forhindre nye opptøyer, lik de som skjedde i desember i fjor da hundrevis av Göteborg-ungdom ble hengt ut med sex-sjikane på bildedelingsstedet Instagram.

Rettssaken mot de 15 og 16 år gamle jentene som er tiltalt for grov ærekrenkelse på Internett blir ført i en av de fire sikkerhetssalene som ligger i kjelleren på Göteborgs nye tinghus, som har varetektsfengsel, påtalemyndigheten og politihuset i egne hus vegg i vegg.

- Ungdommene ser hvilke regler som gjelder

- Ofte er det slik at bevisene på Internett forsvinner eller bare blir borte. Det finnes ikke mye rettspraksis om slikt som dette. Men denne saken ble prioritert og ansett som viktig. Og det er bra at det blir offentlighet rundt den, slik at ungdommene ser hvilke regler som gjelder, sier pressetalsmann Peter Adlersson i Göteborg-politiet.

Les også

To ungjenter i retten tiltalt for sexsjikane på internett

Hensynet til de unge tiltalte, og til flere av de fornærmede som er ned til 14 år gamle, gjør at chefsrådman Henrik Winman i tingretten fattet en beslutning om at saken skal gå for lukkede dører. Svensk straffeprosess har særskilte regler som gjør at det skal tas ekstra hensyn til tiltalte og fornærmede under 18 år.Dermed var det bare de 45 fornærmede, mange av dem med verger, som slapp ned i sikkerhetssalen i tinghusets kjeller. Presse og tilhørere måtte vente utenfor.

Advokat Arash Raoufi som representerer de 45 fornærmede ville ikke kommentere saken før den begynte i formiddag.

— Jeg må ta meg av mine klienter og kan først uttale meg senere sa han. Han har krevd 20.000 kroner i erstatning til hver av de fornærmede for ærekrenkelsen, og et ekstra beløp for såkalt tort og svie ut over det.

Forsiktige svenske medier

Svenske medier er også ekstra forsiktige med å omtale saken eller nærme seg identiteten til de involverte, enten de er tiltalte eller fornærmede.

— Det har vært stor oppstandelsende rundt denne saken, jeg skjønner ikke riktig hvorfor. Det er nok fordi mediene har gjort det til en stor sak. Min klient nekter straffskyld. Statsadvokaten mener noe annet, og vi får høre hvilke beviser hun kommer med, sier advokat Claes Östlund, som forsvarer den 16 år gamle tiltalte jenta.Statsadvokat Annika Boman som har tatt ut tiltalen hastet forbi de fremmøtte pressefolkene i formiddag, og hun har gjort det klart at hun ikke vil uttale seg om saken før rettsforhandlingene er over. Det er avsatt fem dager til saken.

45 fornærmede vitner

Statsadvokaten vil føre de 45 fornærmede som vitner, og det vil også bli fremlagt «skjermdump» - bilder av dataskjermen som viser hva som ble lagt ut på Instagram om den enkelte fornærmede.

Politiet har også sikret seg SMS-kontakt mellom de to tiltalte, og mener å kunne bevise at begge er skyldige. Den 15 år gamle tiltalte har innrømmet skyld og sagt at hun gjorde dette for å ha litt gøy.

Begge risikerer bøter eller opptil to års fengsel, og de kan også bli dømt til å betale erstatning til hver og en av de fornærmede.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Svensk idrettsleder tiltalt for tortur av ungdommer med klyper, tau og plastposer

 2. VERDEN

  Drapsofferet Lene Sands brødre skulle arresteres i rettssalen

 3. KULTUR

  Cissi Wallin: – Surrealistisk å sitte her som tiltalt når man er et offer

 4. NORGE

  Monikas mor fikk 7 anrop fra sin datters telefon før drapet

 5. NORGE

  50 år gammel mann dømt for overgrep mot 106 barn

 6. NORGE

  35-åring tiltalt for drap i Riga