Verden

Minst 42 drept i store demonstrasjoner i Irak

42 personer er drept i voldsomme demonstrasjoner mot regjeringen i Irak fredag.

Demonstranter i Bagdad løper fra tåregass som irakiske sikkerhetsstyrker har sendt mot dem. Protestene mot regjeringen fortsatte fredag. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB-AP-AFP
En person ligger såret på bakken etter at sikkerhetsstyrkene brukte tåregass på en bro i Bagdad i Irak. Foto: Ali Abdul Hassan, AP / NTB scanpix

Protestene har pågått flere steder i Irak, både i hovedstaden Bagdad og landets sørlige regioner. Minst halvparten av de 42 skal ha mistet livet i angrep mot væpnede gruppers hovedkvarterer eller i angrep mot regjeringsbygg.

Tolv demonstranter døde da de satt fyr på hovedkvarteret til en væpnet sjiagruppe i byen Diwaniya. Hovedkvarteret som ble satt fyr på tilhører Badr-militsen.

I tillegg til de tolv, melder menneskerettighetskommisjonen i landet at 30 demonstranter er drept. Flere enn 2.000 skal være skadd som følge av skuddveksling og tåregass.

Nasjonalforsamlingen skal etter planen ha et møte lørdag for å diskutere situasjonen, og sikkerhetsstyrker har innført portforbud i flere sørlige provinser.

Stormet flere bygninger

Kilder i helsevesenet opplyser at fem demonstranter ble skutt og drept da de forsøkte å storme hovedkvarteret til en væpnet gruppe i byen Amarah. Bygningen tilhører den pro-iranske Asaib Ahl al-Haq-gruppen. Kontoret skal ha blitt påtent.

I byen Nasiriyah, ikke langt unna, meldes det om ytterligere dødsfall. Også der skal minst fem personer ha blitt skutt og drept og 18 såret i opptøyene, og det meldes at provinsregjeringens bygning er satt i brann.

Flere kontorer tilhørende politiske partier er også stukket i brann andre steder i sør, opplyser politiet.

Flere drept i Bagdad

I Bagdad skal minst åtte demonstranter ha blitt drept. Ifølge Ali Bayati i Den irakiske menneskerettskommisjonen ser det ut til at noen av disse ble truffet i hodet eller ansiktet av tåregassbeholdere skutt ut av sikkerhetsstyrkene.

Demonstranter forsøkte blant annet å krysse en bro som leder over til den strengt bevoktede grønne sonen, som huser regjeringsbygg og utenlandske ambassader.

Demonstrantene mener regjeringen har sviktet i å løse landets problemer med høy arbeidsledighet og utbredt korrupsjon, og protestene ble gjenopptatt fredag etter en tre ukers pause.

Etter en uke ut i de voldelige sammenstøtene i begynnelsen av oktober iverksatte myndighetene en gransking som konkluderte med at sikkerhetsstyrkenes voldsbruk var omfattende. 157 mennesker hadde blitt drept og over 3.000 skadd, ifølge granskningen. Åtte personer tilknyttet sikkerhetsstyrkene var også blant ofrene.

Les også

  1. Erna Solberg på hemmelig besøk i Irak. Kom til et land på randen av kaos.

  2. Irakiske myndigheter innrømmer overdreven maktbruk mot demonstranter

  3. Reformene uteble – nå tar irakerne til gatene

Les mer om

  1. Bagdad
  2. Irak