EU fordømmer Tyrkias Syria-invasjon

Tyrkias massive angrep på kurderne i Nord-Syria vekker kraftige internasjonale reaksjoner. USAs forsvarsminister sier at tyrkerne ser ut til å begå krigsforbrytelser.

Aftenposten besøkte i helgen sykehuset i Tell Tamer rett ved grensen mellom Syria og Tyrkia. Der strømmet det på med skadede sivile etter tyrkiske bombeangrep.

Det tyrkiske angrepet på kurdiske mål i Nord-Syria ble mandag fordømt av EU. I en uvanlig krass melding fra Det europeiske råd, som består av regjeringsmedlemmer fra alle de 28 medlemslandene, får tyrkiske myndigheter klar beskjed:

«EU fordømmer Tyrkias militære handlinger, som på alvorlig vis undergraver stabiliteten og sikkerheten i hele regionen. Dette fører til større sivil lidelse, flere internt fordrevne samtidig som tilgangen til humanitær hjelp blir kraftig forhindret», skriver rådet.

EU-landene vurderer nå å stanse alt våpensalg til Tyrkia, en beslutning som vil være oppsiktsvekkende, ikke minst fordi landet er medlem av forsvarsalliansen NATO.

Les også

Hva vil Tyrkia oppnå med den militære offensiven mot Syria?

USAs forsvarsminister: – Virker som krigsforbrytelser

Sikkerhetssituasjonen i de kurdiske områdene i Nord-Syria er blitt så uoversiktlig og farlig at Aftenposten og de fleste andre utenlandske journalistene i området nå har trukket seg ut.

Kurdiske styrker har svart på angrepet ved å alliere seg med Syrias diktator Bashar al-Assad, en person kurderne sier de ikke stoler på. For første gang siden 2012 er syriske regjeringssoldater nå på plass i det urolige grenseområdet mot Tyrkia.

Bilder av drepte sivile kurdere og videoer som angivelig viser hvordan kurdiske soldater blir henrettet av en pro-tyrkisk milits – uten lov og dom – på en veistrekning, har fått flere tidligere allierte av Tyrkia til å reagere kraftig.

USAs forsvarsminister, Mark Esper, mener at tyrkerne trolig bryter internasjonale lover for krigføring i Nord-Syria.

– Det er en grusom situasjon. Vi fordømmer det. Vi hører de samme historiene fra slagmarken. Det virker som, hvis det er sant, at dette er krigsforbrytelser, sa Esper i et intervju med TV-stasjonen CBS søndag.

Intense kamper pågår nå i de kurdiske områdene i Nord-Syria. Bildet er tatt på den tyrkiske siden av grensen og viser røyk som stiger opp fra grensebyen Akçakale.

Trump anklager kurdere for å løslate IS-soldater

President Donald Trump har besluttet å trekke de siste 1000 amerikanske soldatene ut av Nord-Syria. Flere ganger har han gjort det klart at han ikke ønsker at USA skal ha noen rolle i den pågående krigføringen – selv om mange påpeker at det var Trumps beslutning om å trekke tilbake soldater fra de kurdiske områdene i forrige uke som førte til at Tyrkia gikk til angrep.

EU mener at kampen mot den såkalte islamske stat (IS) blir alvorlig svekket av den tyrkiske invasjonen. Flere mistenkte IS-forkjempere har sittet fengslet i de samme områdene som nå blir angrepet av Tyrkia.

I helgen skal flere hundre IS-soldater og -tilhengere ha klart å rømme fra ett av disse fengslene, ifølge nyhetsbyrået AP.

President Trump hintet mandag, uten å vise til noen bevis, om at det kan ha vært kurderne som hadde løslatt disse fangene.

«Kurdere kan løslate noen for å få oss involvert. Lett å fange igjen av Tyrkia eller de europeiske landene de kom fra, men de bør handle raskt», skriver Trump på Twitter.