Verden

Morales utpekt som vinner av valget i Bolivia

Valgkommisjonen i Bolivia erklærer sittende president Evo Morales som vinner av valget. Valget er ikke anerkjent av opposisjonen, har utløst store protester og høstet internasjonal kritikk.

Bolivias president Evo Morales er utpekt som vinner av valget av valgkommisjonen i landet.
 • NTB-AFP

Morales sa selv torsdag at han hadde sikret seg seieren over motstanderen Carlos Mesa. Torsdag kveld melder valgkommisjonen at Morales vinner det kontroversielle valget som har utløst massive demonstrasjoner, gatekamper og generalstreik.

Resultatene fra valgkommisjonen viser at presidenten fikk 47 prosent av stemmene, mens utfordreren Carlos Mesa endte på 36,5 prosent etter at 99,9 prosent av stemmene er talt opp, skriver avisen El Deber.

Reglene i Bolivia tilsier at en andre valgrunde ikke er nødvendig hvis en kandidat sikrer seg minst 10 prosentpoeng flere stemmer enn den nærmeste motstanderen.

Fjerde periode

Morales sa torsdag at han er åpen for å holde en valgrunde nummer to i presidentvalget i landet, til tross for at han allerede har erklært seier.

Om resultatet skulle stå seg, starter Morales på sin fjerde periode som president i det søramerikanske landet. Det gir ham tilsammen 19 år ved makten, forutsatt at han sitter frem til perioden utløper i 2025.

Den tidligere kokabonden og fagforeningslederen ble president i 2006 og er allerede den lengst sittende presidenten i Latin-Amerika. Han er også en av de siste av de venstreorienterte lederne som kom til makten i Sør-Amerika på begynnelsen av 2000-tallet. De venstreorienterte regjeringene har siden mistet makten i både Brasil, Argentina, Chile og Ecuador.

– Men Bolivia er annerledes, det går bra med oss, insisterte Morales på et møte i sosialistpartiet MAS. Morales er de siste årene blitt anklaget for å bli stadig mer autoritær.

Tilhengere av opposisjonen i Bolivia marsjerer med krav om at det blir gjennomført en andre runde av presidentvalget i landet. Valgkommisjonen i landet har erklært sittende president Evo Morales til vinner av valget, noe som vil gi ham sin fjerde periode som president.

Protester og kritikk

Opposisjonen har allerede protestert kraftig på de foreløpige resultatene, og Mesa sier han ikke vil anerkjenne resultatet. Han anklager valgmyndighetene for å ha jukset under opptellingen for at Morales skulle kunne bli sittende i en fjerde periode.

Valgobservatørene har uttrykt bekymring for opptellingen. Opptellingen og resultatet har ført til opptøyer og sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Morales i hovedstaden La Paz. I byen Sucre ble valgkommisjonens hovedkvarter påtent.

Opposisjonen oppfordret også til en landsomfattende generalstreik, og Mesa oppfordret tilhengerne sine til å fortsette demonstrasjonene for å sikre en valgrunde nummer to.

Både USA, EU, Argentina, Brasil og Colombia har foreslått at det bør gjennomføres en andre valgrunde for å gjenopprette tilliten til valgsystemet i landet.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Jakten på ungdomskilden

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5