Direkteblogg: Følg utviklingen i Syria

Torsdag klarte USAs visepresident og utenriksminister å overtale Tyrkia til en våpenhvile etter flere dagers harde kamper i Syria.

Det ble rapportert om skyting i grensebyen Ras al-Ayn fredag morgen, til tross for at en våpenhvilke skulle trådt i kraft. Bildet er tatt fra tyrkisk side av grensen.
  • 9. oktober innledet Tyrkia en lenge varslet militæroffensiv mot det nordøstlige Syria, der Erdogan vil opprette en drøyt 30 kilometer bred «sikkerhetssone» på syrisk side av grensa.
  • Begrunnelsen er å holde syrisk-kurdisk milits på avstand, og Tyrkia ønsker også å sende millioner av syriske flyktninger tilbake til Syria og bosette dem i «sikkerhetssonen».
  • Etter omfattende press, først og fremst fra USA, gikk Erdogan 17. oktober med på å innstille angrepene i fem døgn, for å gi kurdisk milits anledning til å forlate området.
  • Aftenposten trakk mandag Tor Arne Andreassen og Afshin Ismaeli ut av Syria grunnet sikkerhetssituasjonen. De har blant annet levert denne reportasjen: Aftenposten på sykehuset i Syria: – Jeg vet ikke hvor mange drepte det er, men det er mange.

Litt mer bakgrunn:

Analyse: Syrias angrep skaper uventede vinnere og tapere i og rundt Syria. Her får du oversikten.

Siste innlegg
  • NTB
    DEL

    Siste amerikanske soldat har forlatt det nordøstlige Syria

    Amerikanske styrker har forlatt sin siste base nordøst i Syria, og kurdisk milits i området varsler samtidig tilbaketrekking fra grensa mot Tyrkia.

    Over 70 amerikanske militærkjøretøy, eskortert av helikoptre, passerte søndag gjennom landsbyen Tal Tamr, på vei østover og ut av området der Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil opprette en såkalt sikkerhetssone.

    Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) kom den amerikanske militærkolonnen fra Sarrin, der USA har hatt sin største militærbase. Den er nå forlatt, ifølge eksilgruppas leder Rami Abdulrahman.

    Søndagens tilbaketrekking var den fjerde på en uke, og samtlige amerikanske soldater har nå forlatt regionen, ifølge ham.

  • Jan Gunnar Furuly
    DEL

    Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd

    En soldat i en Tyrkias-støttet opprørsgruppe fotografert i Tal Abyat 13. oktober. Foto: KHALIL ASHAWI

    Tyrkia og den kurdiskledede SDF-militsen anklager hverandre for å bryte avtalen om grenseområdene nordøst i Syria, melder NTB.

    – Den tyrkiske regjeringshæren etterlever avtalen til fulle, men til tross for dette har terroristene gjennomført 14 angrep de siste 36 timene, heter det i en kunngjøring fra forsvarsdepartementet i Ankara.

    Avtalen om fem dagers våpenhvile ble kunngjort etter et langt møte mellom Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, USAs visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo i Ankara torsdag.

    Tyrkia skal i henhold til avtalen innstille sin militæroffensiv mot deler av grenseområdet der Erdogan vil opprette en 30 kilometer bred «sikkerhetssone», mens den kurdiskdominerte SDF-militsen har gått med på å trekke seg ut av det samme området.

  • Morten Schwencke
    DEL

    Tyrkia sier 41 personer som er mistenkt for å være IS-medlemmer er fanget

    Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu. Her på en pressekonferanse 21. august i år. Foto: Ahmet Bolat/Pool via AP

    Det skriver nyhetsbyrået AP

    De mistenkte IS-medlemmene skal være fanget etter å ha rømt fra interneringsleir i Syria, ifølge Tyrkias innenriksminster Suleyman Soylu. For om lag en uke siden rømte angivelig over 800 IS-tilhengere fra en leir Nord i Syria. Soylu legger til at 195 andre mistenkte IS-medlemmer allerede er fanget etter hendelsen.

  • Morten Schwencke
    DEL

    Tyrkisk-støttede styrker ser ut til å bruke fosfor i krigføringen

    Tyrkiske barn står foran et bilde av Tyrkias president Recep Tayip Erdogan. Foto: AP Photo/Emrah Gurel

    Nettstedet 

    Foreign Policy melder

    at Tyrkisk-støttede styrker ser ut til å bruke ammunisjon med hvitt fosfor i Syria. Stoffet brukes i militær sammenheng i brannbomber og for å lage røyktepper. Hvitt fosfor er ifølge Store Norske Leksikon svært giftig, og kan ha dødelig virkning på mennesker selv med små mengder.

    Informasjonen samsvarer med bilder av skadede sivile, som har alvorlige brenn- og etseskader. Det statlig kontrollerte nyhetsbyrået Anadolu melder at Tyrka ikke bruker kjemiske våpen.

  • NTB
    DEL

    Stoltenberg tror avtale mellom Tyrkia og USA kan bidra til bedring i Nord-Syria

    NATO-sjef Jens Stoltenberg tror at avtalen som USA har inngått med Tyrkia om våpenhvile og kurdisk tilbaketrekning i Nord-Syria, kan bidra til nedtrapping.

    USAs utenriksminister Mike Pompeo kom fredag til Brussel for å orientere de NATO-allierte om sitt besøk i Ankara. Der kunngjorde amerikanerne dagen i forveien at Tyrkia hadde gått med på en midlertidig våpenhvile nordøst i Syria.

    – Jeg er glad for at to NATO-allierte, USA og Tyrkia, har blitt enige om en vei videre, sa Stoltenberg da han og Pompeo møtte pressen fredag kveld.

    Avtalen går ut på at Tyrkia skal stanse militæroffensiven i fem dager mens den syriske kurdermilitsen YPG trekker seg ut av visse områder tyrkerne vil ta kontroll over. YPG har i flere år har vært alliert med USA i kampen mot IS, men Tyrkia rykket inn 9. oktober da USA kunngjorde tilbaketrekning fra grenseområdet.

  • Daniel Røed-Johansen
    DEL

    Kritiserer NATOs håndtering 

    Emmanuel Macron. Foto: AP / NTB scanpix

    Tyrkias militære offensiv i Syria reiser spørsmål ved hvordan NATO fungerer, mener Frankrikes president Emmanuel Macron.

    – Jeg mener at det som har pågått de siste dagene, er et alvorlig feilgrep av Vesten og av NATO i regionen, sa Macron da han møtte pressen etter EU-toppmøtet i Brussel fredag.

    Han viser til NATO-allierte Tyrkias offensiv mot den kurdiske militsen som med støtte fra en USA-ledet koalisjon bidro til å bekjempe IS på slagmarken i Syria. At amerikanerne skulle trekke ut soldatene som har vært stasjonert sammen med kurderne, fikk Macron vite om «via en tweet».

    (NTB)

  • Jan Gunnar Furuly
    DEL

    Trump hadde telefonsamtale med Erdogan

    President Donald Trump opplyste i en serie Twitter-meldinger ved 18-tiden norsk tid fredag at han "nettopp" hadde hatt en telefonsamtale med Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan. Ifølge Trump ønsker Erdogan nå at fredsavtalen skal virke.

    Trump opplyser også at flere europeiske land nå skal ha meldt overfor USA at de er villige til å ta tilbake egne statsborgere som har vært IS-krigere. Det fremgår ikke hvilke land dette skal være.




  • Jan Gunnar Furuly
    DEL

    Erdogan: - Kommer ikke til å glemme Trumps brev

    President Recep Tayyip Erdogan kommenterer for første gang brevet han fikk fra Donald Trump. Foto: TT Nyhetsbyrån.

    Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan gjør det klart at han ikke kommer til å glemme brevet fra sin amerikanske kollega, Donald Trump, der han blir advart mot å være "en tufs", "tøff fyr" eller "djevel", melder Bloomberg.

    Det er første gang Erdogan kommenterer brevet USAs president sendte fra seg 9. oktober der Trump advarer mot følgene av å invadere Syria. Innholdet har blitt kritisert av en rekke eksperter på utenrikspolitikk og diplomati.

    Erdogan sa på en pressekonferanse i Istanbul fredag at han foreløpig ikke kommer til å sende noe svar.

    “Vi ser ikke på dette som vår prioritet i dag", sa Erdogan.

    "Det bør være kjent at når tiden kommer, så vil vi ta de nødvendige skritt i forhold til denne saken", sa Erdogan.

  • Jan Gunnar Furuly
    DEL

    Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon

    Den «såkalte våpenhvilen» i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon, sier EU-president Donald Tusk ifølge NTB.

    Forholdet til Tyrkia var ett av de utenrikspolitiske temaene som ble diskutert på EU-toppmøtet i Brussel.

    Mens stats- og regjeringssjefene «noterte seg» at USA og Tyrkia har kunngjort et fem dager langt opphold i kamphandlingene, gikk altså Tusk betydelig lenger i sin kommentar etter møtet. Han mener det ikke er snakk om noen reell våpenhvile.

    – Det er et krav til kurderne om å kapitulere, sa Tusk da møtet ble rundet av fredag.

    EU-lederne gjentok torsdag fordømmelsen av NATO-medlem Tyrkias militæroffensiv mot kurderne i Nord-Syria.

  • Jan Gunnar Furuly
    DEL

    Pompeo møter Stoltenberg etter Tyrkia-besøk

    USAs utenriksminister Mike Pompeo skal møte NATO-sjef Jens Stoltenberg fredag og orientere om sitt besøk i Tyrkia denne uken, melder NTB.

    Pompeo besøkte Tyrkia som en del av USAs innsats for å forhandle fram en fem dager lang våpenhvile i Nord-Syria. Etter at amerikanske styrker ble trukket tilbake, har Tyrkia innledet en offensiv mot kurdiskkontrollerte område.

    Flere NATO-land har fordømt Tyrkias militæraksjon og har gått til det uvanlige skritt å innføre våpenembargo mot en alliert. Stoltenberg har bedt Tyrkia være tilbakeholdne og har uttrykt bekymring for ytterligere destabilisering i Syria.

  • Stine Barstad
    DEL

    SOHR: Fem sivile drept i tyrkisk luftangrep

    Fem sivile er drept i et tyrkisk luftangrep ved byen Ras al-Ain i Nord-Syria, melder en eksilgruppe, bare timer etter at Tyrkia gikk med på en pause i kampene.

    Angrepet rammet landsbyen Bab al-Kheir, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

    En talsmann for kurdiske styrker anklager Tyrkia for å bryte det USA torsdag omtalte som en våpenhvile.

    – Til tross for avtalen om å stanse kampene, har luft- og artilleriangrepene fortsatt å ramme stillingene til krigere, sivile boligområder og sykehuset i Ras al-Ain, sier Mustafa Bali.

    (NTB)

  • Marianne Stensland
    DEL

    Trump sammenligner konflikten med sandkassekrangel

    Under et møte i Texas skal president Donald Trump ha sammenlignet Tyrkias angrep i Syria med en krangel mellom barn, melder BBC

    - Det er som to barn i en sandkasse, du må la dem krangle og så trekke dem fra hverandre, sa presidenten til de fremmøtte. 

  • Marianne Stensland
    DEL

    Ras al-Ain fortsatt beleiret

    En talsmann for den kurdiskledede SDF-militsen opplyste fredag formiddag at Ras al-Ain fortsatt er beleiret og blir angrepet av tyrkiske styrker. SDFs soldater kan derfor heller ikke trekke seg ut av byen i henhold til avtalen, sier han.

    – Det ser ut til at de gjennom denne avtalen ønsker å begå en massakre, sier talsmannen, som bare oppgir navnet Mervan.

    Hjelpeorganisasjonen kurdisk Røde Halvmåne opplyser at deres ambulanser på grunn av kamphandlingene ikke kan kjøre inn i Ras al-Ain for å evakuere sårede. (NTB) 

  • Wasim Riaz
    DEL

    Flere meldinger om brudd på våpenhvilen

    Også journalister fra AP (Associated Press) ble vitner til kamphandlinger nordøst i Syria fredag morgen. 

    Det er i byen Ras al-Ain det skal foregå kamper.

  • Wasim Riaz
    DEL

    Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser 

    Tyrkiske regjeringsstyrker og allierte militssoldater har begått krigsforbrytelser under militæroffensiven nordøst i Syria, slår Amnesty International fast.

    Amnesty viser til omfattende angrep mot boligområder og sivile mål som et bakeri og en skole, samt likvideringen av den kurdiske politikeren Hevrin Khalaf. Hun ble stanset og drept av soldater fra Ahrar Al-Sharqiya, en milits som inngår i koalisjonen Syrias nasjonale hær, som er væpnet og trent av Tyrkia. (NTB)

    Den kurdiske politikeren Hevrin Khalaf ble drept i Syria sist helg. Nå får Tyrkia kritikk fra Amnesty. Foto: Delil Souleiman, AP / NTB / Scanpix

  • Wasim Riaz
    DEL

    Hører artilleriangrep og skyting

    Syrian Observatory for Human Rights melder også om nye kamper i området, til tross for at både Tyrkia og kurdisk milits i området har gått med på USAs krav om våpenhvile.

    – Det er sporadiske artilleriangrep og man kan høre skyting i Ras al-Ain, sier eksilgruppas leder Rami Abdulrahman.

    Våpenhvilen som skal vare i fem dager skal gi de kurdiske militssoldater anledning til å trekke seg ut av grenseområdene mot Tyrkia. 

  • Wasim Riaz
    DEL

    Våpenhvilen brutt i Syria

    - Artilleri og skuddveksling høres i byen Ras al Ain-nordøst i Syria i fredag, melder en reporter fra Reuters.

    Det skjer mindre enn ett døgn etter at Tyrkia ble enige med USA om å stanse sin offensiv i Syria i fem dager for å la kurdisk-ledede styrker trekke seg.

    Reporteren, som er i den tyrkiske grensebyen Ceylanpinar, hørte lyden av maskingeværer og artilleri fra den syriske byen på andre siden av grensen. Det er også observert røyk i deler av byen.

  • Hans O Torgersen
    DEL

    Denne direktebloggen om Tyrkias offensiv i Syria tar nå pause inntil fredag morgen. 

  • Hans O Torgersen
    DEL

    I sikkerhet i Irak

    Dette bildet viser flyktninger fra Syria, etter at de torsdag kveld kom frem til en flyktningeleir utenfor Dohuk i Irak. Disse menneskene er blant de flere enn 160.000 som har blitt drevet på flukt etter at Tyrkia innledet sin offensiv i Syria 9. oktober.

    De fleste av dem som har flyktet fra krigen, har flyktet til andre steder i Syria. 

    Foto: Ari Jalal / Reuters / NTB Scanpix
  • Hans O Torgersen
    DEL

    Denne direktebloggen om Tyrkias offensiv i Syria tar nå pause, men blir gjenopptatt fredag morgen.