Aktivister: - Soldatene skjøt først

Øyenvitner beskriver aksjonen om bord på Mavi Marmara som «blodbad».

Les også:

Den svenske forfatteren Henning Mankell er nå på vei hjem til Sverige. FOTO: AP.

Aktivister om bord på dødsskipet forteller nå om bordingen av skipet på vei til Gaza, etter å ha blitt deportert og ankommet sine hjemland. Det israelske Forsvaret har hevdet at soldatene var i livsfare og måtte skyte for å forsvare seg. Dette blir imøtegått av aktivistene om bord på de tyrkiske skipet «Mavi Marmara».

— Først skjøt de skudd for å advare. Da vi ikke stoppet, angrep de, sier den tyrkiske aktivisten Nilufer Cetin, som er gift med skipets hovedingeniør.

— Det var helt forferdelig og veldig harde sammenstøt. «Mavi Marmara» ble fylt med blod, sier kvinnen ifølge The Guardian.

Hun hadde også med seg sin ett-årige sønn og var derfor en av de første som ble løslatt fra israelernes varetekt.

Urolig

Blant de som nå også forteller om bordingen er den svenske forfatteren Henning Mankell, som har snakket med Expressen .

- Vi er urolige for våre venner som fortsatt er i fengsel, sier den kjente forfatteren, som nå er på vei hjem til Sverige.

— Kom mot oss og skjøt

Den greske aktivisten Dimitris Gelalis var om bord et av skipene som ble bordet. FOTO: AP

Den greske aktivisten Dimitris Gielalis, som var ombord på et av de bordede skipene, «Sfendoni», forteller til nyhetsbyrået AP om bordingen.— Plutselig kom de i gummibåter og så tok fullt utrustede soldater seg om bord på skipet.

- De kom mot oss og skjøt med gummikuler. Vi ble slått, vi fikk elektiske støt, de brukte alle tenkelige metoder mot oss, sier Gielalis.

Den greske aktivisten hevder soldater banket opp kapteinen på skipet, fordi han nektet å forlate sin post. Han hevder også at en fotograf ble slått med geværskaftet av soldatene.

— Det tyrkiske skipet lå foran oss. De kom mot dem fra luften og sjøen, fra overalt og skjøt mot dem.

- Hørte skudd

Også andre øyenvitner støtter opp om forklaringen fra de tyrkiske aktivistene om bord på skipet der minst ni ble drept.

- Vi fortalte dem at vi ikke hadde våpen og at vi kom med humanitær hjelp, ikke for å sloss, sier Kutlu Tiryaki, kaptein på et av de andre skipene.

Han hadde radiokontakt med Mavi Marmara da den blodige bordingen av skipet begynte natt til mandag.

— Vi hørte skudd over radioen. Vi fikk høre fra mannskapet at deres mannskaper og sivile ble skutt på og at israelerne knuste vinduer og dører.

Nilufer Cetin var om bord i skipet emd sin ettårige sønn.