Danskene går til valg i juni

KØBENHAVN (Aftenposten): En høyreekstrem utfordrer og et rekordsent valg gjør årets danske folketingsvalg helt uforutsigbart, ifølge kommentator.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har utlyst valg til Folketinget. Valgdagen blir 5. juni.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen hadde ventet i det lengste da han plutselig tok ordet i Folketinget tirsdag formiddag, og hans største utfordrer var ikke til stede. Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, som ønsker seg Rasmussens jobb, var sykmeldt på grunn av et mageonde hun pådro seg i helgen.

– Det er vår. Det er blader på trærne. Valgperioden er i ferd med å ta slutt, og mye går bra i deilige Danmark, åpnet statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Folketingets talerstol og skrev ut nyvalg 5. juni.

Hvem vinner flest mandater på «Borgen»? Det avgjøres 5. juni.

Siste frist for å holde valget var 17. juni. De fleste hadde ventet at valget ville avholdes samtidig med valget til EU-parlamentet 26. mai. Men i stedet får danskene to valg på halvannen uke. 5. juni er danskenes grunnlovsdag, som markerer deres første grunnlov fra 1849.

Pensjonsstrid om sliterne

Det siste punktet på sjekklisten som måtte krysses av før Rasmussen ga startskuddet før valget, var en ny avtale om pensjon som retter seg mot de «nedslidte», sliterne. Den var i boks torsdag.

Avtalen, som er blitt kraftig kritisert, ble inngått mellom regjeringspartiene, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre. Radikale Venstre blir regnet som del av den røde blokken, men her har de altså slått seg sammen med de blå.

Den sterkeste utfordreren

Rasmussens største utfordrer innrømmet at det var «dårlig timing» da hun la ut et bilde på Facebook av hånden sin tilkoblet et drypp mandag kveld. Hun hadde fått et mageonde i helgen og måtte også melde avbud til den første partilederdebatten tirsdag kveld.

Frederiksen tok over partiet Socialdemokratiet i 2015, og dette er henne første valg som partileder. Hvis meningsmålingene slår til, er det mye som tyder på at hun blir Danmarks neste statsminister.

En sammenstilling av de nyeste meningsmålingene som Ritzau har gjort, gir den røde blokken 53,9 prosent av stemmene, mens den regjerende blå blokken har 45,5 prosent.

Nytt ekstremt parti

Samtidig tør ingen avskrive Lars Løkke Rasmussen, som er kjent for å være god i valgkamper. Og det at den innvandringsfiendtlige og islamkritiske Rasmus Paludan på rekordtid skaffet nok støtteerklæringer til å stille til valg for partiet sitt Stram kurs, gjør valget helt spesielt, ifølge politisk kommentator Thomas Larsen i Berlingske Tidende.

– Men utsikt til en valgkamp der det er 13 partier og med Rasmus Paludan til høyre, må jeg si at det blir en uforutsigbar valgkamp og en valgkamp vi aldri har sett før. Men Mette Frederiksen er fortsatt favoritt til å vinne, fordi hun lenge har ledet på meningsmålingene, sier Larsen.

Les også

Høyreradikal provokatør og koranbrenner kan bli valgt inn i Folketinget

Advarer mot ny Muhammed-krise

Paludan tar blant annet til orde for å forby islam i Danmark. Han er dømt for rasistiske utsagn om afrikanere, og han har laget bråk og provosert ved å pakke Koranen i bacon og sette fyr på den. Nå får han politibeskyttelse. Før helgen gikk forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen ut og advarte mot at Paludans provokasjoner kan skape hat mot Danmark.

– Jeg skal ikke nekte for at det vi opplevde under Muhammed-krisen, spøker. Når det er en sak med bacon i Koranen og brenningen av den, fornemmer man at det inneholder sprengstoff, sa forsvarsministeren til Berlingske Tidende.

Les også

De dannet en allianse som ville vært utenkelig i Norge og Sverige. Nå blir den satt på prøve.

Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen ønsker å bli statsminister.

Hvorfor blir valget annerledes?

– Man trodde ikke at utlendingspolitikken ville bli så dominerende i valgkampen, og at den ville handle mer om velferd og miljø. Men med Rasmus Paludans inntog blir nok utlendingspolitikken veldig sentral. Og det blir en ekstrem valgkamp på grunn av sikkerhetsnivået, sier Larsen.

Paludans politikk regnes som ekstrem og grunnlovsstridig av mange. Blant annet vil han tvangsutsende muslimer. Weekendavisens sjefredaktør, Martin Krasnik, skrev fredag at det var første gang siden 1939 at et fascistisk parti står på stemmeseddelen.

Klima og migrasjon

Hvis det blir regjeringsskifte, er det ventet at Socialdemokratiet vil danne mindretallsregjering alene, men med støtte fra de andre partiene på rød side. Problemet for Frederiksen er at de andre røde partiene er imot hennes innvandringspolitikk.

Målinger av velgervandringer viser at sosialdemokratene har hentet tilbake mange av velgerne som tidligere har vandret til det innvandringskritiske Dansk Folkeparti.

Kommentator Thomas Larsen sier at man ikke vet hvor de to nye innvandringskritiske partiene, Stram Kurs og Nye Borgerlige, vil hente sine velgere fra.

– Men de første meningsmålingene tyder på at Rasmus Paludan kan få flere sofavelgere til å stemme, sier Larsen.

Rasmus Paludan (t.h) har startet partiet Stram kurs og provosert mange med sine demonstrasjoner mot islam og muslimer.

Ved siden av innvandring, viser meningsmålinger at en annen sak topper interessen for danskene: klima. De største partiene kappes derfor om å være grønnest. Men det er først nå valgkampen starter for alvor.