Verden

Ingen løfter om overføring til Norge for Kongo-fangene

Utenriksminister Espen Barth Eide ble i New York i natt lovet at Kongo på nytt vil se på saken om overføring av Tjostolv Moland og Joshua French til soning i Norge.

– Jeg fikk ingen løfter om en snarlig overføring av Moland og French til Norge, sier Norges utenriksminister. Foto: Junge, Heiko/Scanpix

 • Henrik Ihme

Men han fikk ingen konkrete løfter under møtet med Kongos utenriksminister Raymond Tshibanda på et hotell i New York onsdag ettermiddag. Møtet strakk seg til midnatt norsk tid.

– Jeg fikk ingen løfter om en snarlig overføring av Moland og French til Norge, men jeg følte vi hadde en god dialog om denne vanskelige saken, sier Eide til NRK.

Ville ha sanksjoner

I møtet lovet Kongos utenriksminister at de skulle se nærmere på saken og gi et svar.

Tidligere denne uken sa advokat Morten Furuholmen til Aftenposten at han forventet økt press mot kongolesiske myndigheter, og økonomiske sanksjoner.

— Norge og Storbritannia har gitt tilsammen en milliard til regnskogfondet i Kongo, og mitt spørsmål er om kanskje bidragene bør stilles i bero til denne saken er løst, sa Morten Furuholmen til Aftenposten.

Utenriksdepartementet avviste å bruke den type pressmidler for å løse saken, og viste til at det vil stride mot humanitære prinsipper. Kongo har i løpet av tre år fått 500 millioner kroner av Norge til regnskogfondet. I fjor fikk landet 178 millioner kroner i bistandsmidler.

Tydelig budskap

Les også

Mener Norge må vurdere økonomiske sanksjoner

Eide sier han forstår at denne saken er vanskelig for Kongo. Landets myndigheter står på sitt om at nordmennene er skyldige i drap. – Vi må respektere Kongos oppfatning av dette, men jeg føler vi har fått fremført vårt budskap på en tydelig måte som utenriksministeren tok med seg, sier Eide.

Han kan ikke si noe om noen snarlig løsning på saken.

– Jeg kan ikke si noe om hvordan denne saken vil utvikle seg nå, eller om det kan komme til en snarlig løsning, men jeg føler vi hadde en god samtale om denne saken, sier Eide til NRK.

Se video fra rettssaken i Kongo i 2010:

Tre år i fengsel

Det er tre år siden Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet for drapet på sin kongolesiske sjåfør. De ble dømt for drap og spionasje i Kongo, og de to har vært fengslet i landet siden 2009.

Les også

Kongo-fanges far kritiserer norske myndigheter

Norge har flere ganger forsøkt å få fangene overført til Norge. Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre ble enig med Kongos utenriksminister om en overføring for de to nordmennene fra landsbyfengselet i Kisangani til fengselet i hovedstaden Kinshasa under et tilsvarende møte i fjor.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Dette er historien om Joshua French

 2. POLITIKK

  Stortingsrepresentant: French bør betale for norske myndigheters innsats

 3. NORGE

  Moren ga aldri opp – ville ha med sønnen hjem, død eller levende

 4. NORGE

  Riksadvokaten: - Ingen aktuell problemstilling å straffeforfølge French i Norge

 5. NORGE

  Joshua French til NRK: – Det verste var å finne Tjostolv død

 6. POLITIKK

  Joshua French ankom Norge 17. mai