Tyske politikere mottar drapstrusler etter politikerdrap

Tyske lokalpolitikere forteller om en rekke trusler etter drapet på en innvandringsvennlig politiker. Utenriksminister Heiko Maas ber om bedre beskyttelse.

Walter Lübcke ble skutt i hodet på kloss hold og drept på sin egen terrasse i Kassel 2. juni. En 45 år gammel kjent høyreekstremist er pågrepet, mistenkt for drapet. Foto: AP / NTB scanpix

– Drapstrusler mot kommunepolitikere er skammelige forsøk på å skremme, sier Maas, etter at det har kommet fram at flere politikere har mottatt trusler.

Borgermestrene i Köln og småbyen Altena er blant lederne som har fått dødstrusler etter at politikeren Walter Lübcke ble drept 2. juni. Den 65 år gamle kristendemokraten ble skutt i hodet og drept på sin egen terrasse i Kassel. Lübcke, som tilhører statsminister Angela Merkels parti, var kjent for å være innvandringsvennlig.

Drapet bar preg av å være en ren likvidering, og en 45 år gammel mann med tilknytning til det nynazistiske partiet NPD og andre høyreekstreme grupper er pågrepet etter funn av DNA-spor på åstedet.

Borgemesterene i Köln og Altena, Henriette Reker og Andreas Hollstein, har begge tidligere overlevd knivangrep. En talsperson for politiet kan ikke bekrefte om det er noen sammenheng mellom truslene og drapet på Lübcke, men opplyser at andre politikere også har mottatt trusler.

Drapet har vakt sjokk og skapt frykt i Tyskland. Dersom det bekreftes at drapet var politisk motivert, vil det være første gang en høyreekstremist har drept en politiker i landet siden andre verdenskrig.

Innenriksminister Horst Seehofer kaller drapet «en vekkerklokke» og sier at «høyreekstremisme er nå en betydelig og alvorlig fare» for det tyske samfunnet.