Verden

Politiet brukte tåregass mot prideparade i Istanbul

For andre året på rad brukte politiet i Istanbul tåregass mot aktivister som trosset myndighetenes forbud mot å delta i prideparaden på søndag.

Mennesker løper for å unngå å få tåregass på seg etter at politiet har skutt mot en prideparade i Istanbul søndag. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix
 • NTB-AFP-Ritzau

Det er femte år på rad at Pride-arrangementer forbys i Istanbul av sikkerhetsgrunner. Også i turistbyene Antalya og Izmir ved Egeerhavet er det lagt ned forbud mot å markere LHBTI-samfunnets årlige feiring.

Tusenvis hadde samlet seg i nærheten av den berømte hovedgaten Istiklal Caddesi og Taksim-plassen i sentrum av Istanbul, hvor det var meningen at en pridemarsj skulle markere slutten på Istanbuls pride-uke.

Til tross for myndighetenes forbud, hadde politiet latt deltakerne samle seg i en sidegate i nærheten hvor arrangørene kom med en uttalelse.

Da brøt opprørspoliti inn ved å bruke tåregass mot folkemengden, sier AFPs korrespondent på stedet. Politihunder befant seg også på stedet, melder AP.

På Taksim-plassen var det stort politioppbud, samt flere vannkanoner som var satt i beredskap for å spre menneskemengden.

Fredag uttalte Istanbuls ordfører Ekrem Imamoglu til internasjonale journalister at alle grupper burde være frie til å demonstrere i fredelige former slik at det ikke forstyrrer, og at han vil diskutere årsaken til forbudet med myndighetene.

Også i fjor oppsto lignende sammenstøt mellom politiet og pride-deltakere. Da blokkerte politiet marsjen og dyttet deltakerne inn i sidegatene med tåregass, hunder og køller. I 2017 sto politiet klare med vannkanoner og tåregass, men avfyrte gummikuler mot en gruppe på rundt 40 aktivister.

 1. Les også

  Demonstrasjonene rystet Tyrkia. Seks år senere risikerer Erdogans kritikere livstid.

 2. Les også

  Knusende nederlag for Erdogan i Istanbul

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Washington Post: Joe Biden ble briefet om Putins krigsplaner allerede i oktober 2021

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5