Helsedirektoratet og FHI er forberedt på nye smittetopper

Nye smittetopper i Norge skal møtes med mer testing og bedre sporing. Europeiske eksperter venter nye bølger med smitte.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet under regjeringens daglige pressekonferanse om korona-situasjonen tirsdag.

– Vi er åpne for at det kan komme nye smittebølger. Det planlegger vi for at vi skal greie å håndtere, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på den daglige pressekonferansen om koronasituasjonen tirsdag.

Tyske og italienske helsemyndigheter sa tirsdag at koronasmitten kommer til å bygge seg opp på nytt.

Venter to nye bølger

Lothar Wieler, leder ved det tyske Robert Koch-instituttet, mener det er svært sannsynlig at koronaviruset vil slå tilbake i en andre bølge og viser til at dette er den rådende oppfatningen blant smitteverneksperter. Mange venter også at det vil komme en tredje bølge.

– Dette er en pandemi. Og i en pandemi vil viruset spre seg til 60–70 prosent av befolkningen, sier Wieler.

I Norge håper myndighetene å fortsatt kunne holde smittespredningen på et lavt nivå ved å bygge opp mer testkapasitet og bedre sporing, blant annet gjennom smitteappen, sier Guldvog.

– Men det er mye usikkerhet i dette, påpeker han.

Lothar Wieler, leder for det tyske Robert Koch-instituttet, venter at koronautbruddet vil blusse opp igjen. Men landene har gjort seg viktige erfaringer og er langt bedre forberedt denne gangen, mener han.

Mye uvisst

Koronatiltakene er nå i ferd med å løsnes langsomt opp, men fortsatt er mye uvisst når det gjelder hvordan åpningen av barnehager og skoler har påvirket smitteutviklingen.

FHI anslår at smittetallet R, som viser hvor mange en koronasmittet i gjennomsnitt gir viruset videre til, nå er nede på 0,6, med andre ord at epidemien er avtagende. Smittetallet sier imidlertid ingenting om hvor mange koronasyke det finnes i samfunnet.

– Det hefter stor usikkerhet ved tallene, fremholder avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.

Samtidig kom det tirsdag nye tall som viser at bare 1,5 prosent av alle som ble testet for korona i forrige uke, var smittet. Også stadig nedgang i tallet på hvor mange som blir innlagt på sykehus med covid-19, kan tyde på at pandemien er på retur.

Tirsdag var 71 personer innlagt, elleve færre enn mandag. I alt har 1.015 koronasmittede personer vært lagt inn på norske sykehus.

Ingen magisk grense

På spørsmål fra NTB om hvor mye smitten må øke igjen for at det vil komme nye innstramminger, svarer Guldvog:

– Vi har ikke noe magisk tall, men vi har hele tiden sagt at målet er å sikre kapasiteten i helsevesenet og gi pasienter en god og verdig behandling. Det er ønskelig å holde smittespredningen på et lavt nivå fremover. Dette vil være utslagsgivende for nivået på tiltakene fremover, sier helsedirektøren.