Svensk minister: Jeg vil ikke se noen overfylte uteserveringer i Stockholm eller andre steder

Mens det ene landet etter det andre har stengt ned, er det fortsatt mulig å gå på restaurant i Sverige. Men nå advarer myndighetene mot trange restauranter.

Sverige har vakt oppsikt med sine åpne skoler og restauranter. Torsdag kom det en advarsel til spisestedene fra innenriksminister Mikael Damberg.

– Vi ser at noen sektorer ikke tar anbefalingene på alvor. Anbefalinger er ikke tips, det er regler som skal følges. Det er spesielt viktig nå at mange mennesker blir hjemme i påsken, sa den svenske innenriksminister Mikael Damberg på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Jeg vil ikke se noen overfylte uterestauranter i Stockholm eller andre steder. Det er på tide at alle tar sitt ansvar. Regjeringen legger til grunn at publikum og puber tar sitt eget ansvar, la han til.

Det melder flere svenske medier, deriblant Aftonbladet.

Sveriges innenriksminister Mikael Damberg

Den svenske statsministeren Stefan Löfven sier torsdag at han er åpen for en beslutning om å stenge restauranter, kafeer og barer, men sier samtidig at de fleste er flinke til å passe på, ifølge Aftonbladet.

Bilder av overfylta barer på sosiale medier

Tidligere i uken gjentok den svenske epidemiologen Anders Tegnell viktigheten om å holde avstand for å redusere spredningen av koronaviruset. I løpet av sist helg ble det publisert flere bilder av fulle uteserveringer. Dette har skapt debatt på sosiale medier.

– Restauranter har samme ansvar for å holde avstand mellom kunder utendørs som inne, sier Tegnell på en pressekonferanse.

Selv om restaurantene i Sverige er åpne, kom det allerede i mars regler om at det ikke er lov å stå i baren på serveringsstedene.

Det ble innført bordservering, noe som innebærer at personalet frakter mat og drikke til gjestene. Hvis det er mulig å la gjestene bestille og hente maten i skranken uten trengsel og kø, er det ok, skrev Aftonbladet da reglene kom.

Men det er ikke lov å sitte tett sammen, og bordene i rommet må ikke stå tett. I den nye forskriften er det lagt vekk på at det ikke skal være trengsel på spisestedene.

«Sverige lider stort»

Sverige har ikke hatt like strenge koronatiltak som Norge og Danmark. De har for eksempel ikke stengt skoler.

Medier fra hele verden har fattet interesse for det som fremstår som annerledeslandet i koronakrisen. Det er ett av få EU-land som ikke har «stengt ned». Er det svenskene som er geniale, eller er det noe de ikke har forstått? spør eksperter og kommentatorer seg.

Dette har også USAs president Donald Trump lagt merke til. Natt til onsdag sa Trump at «Sverige lider stort». Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell avfeide senere kritikken.

Torsdag ettermiddag kom altså en advarsel mot restaurantene. Dette skjer nesten tre uker etter at Oslo kommune besluttet å forby skjenking av alkohol.