Verden

Israel: Flotilje-båter vil angripe soldater med svovelsyre

Den israelske hæren (IDF) hevder flere av båtene som vil ta seg til Gaza sjøveien er lastet med svovelsyre, og at aktivistene planlegger å bruke det som et våpen mot israelske soldater.

Dette bildet ble frigitt av IDF etter bordingen av Mavi Marmara, som forsøkte å komme seg til Gaza med nødhjelp, da ni tyrkiske aktivister ble skutt og drept av israelske soldater. ARKIVFOTO: AP PHOTO Foto: Anonymous

 • Fred C. Gjestad
 • Eivind Sørlie
 • Vibeke Buan

Arrangørene av Gaza-flotillaen har lastet minst to av skipene med svovelsyre, hevder den israelske hæren (IDF).

Opplysningene skal stamme fra israelsk etterretning, ifølge IDF.

— Vi vet at dette er tilfelle, og at det gjelder to av båtene eller flere. Jeg kan imidlertid ikke si hvorvidt båten med de norske aktivistene er blant de som har syre i lasten, sier talsmann for IDF kaptein Bjørn Hermann til Aftenposten.no.

- Syren skal brukes mot soldater

Flotiljen, som vil forsøke å bryte den israelske sjøblokaden av Gaza, består av et sted mellom ti og femten skip som etter planen setter seil fra Athen så snart det lar seg gjøre.

— Svovelsyre er et biprodukt som ofte brukes i landbruk. Det er vanskelig å tenke seg hva annet aktivistene skal bruke til syren til, om ikke i et angrep mot israelske soldater, sier kaptein Hermann.

Svovelsyre er en sterkt etsende syre med negative helseeffekter. Den brukes blant annet i stålindustri, petrokjemisk industri, i kunstgjødsel og i produksjon av sprengstoff.

Aktivistene avviser

Georg Morland, leder for Ship to Gaza Norway, avviser blankt påstandene fra den israelske hæren.

— Jeg har hørt disse påstandene, og de er grunnløse og helt uten rot i virkeligheten. Vi stiller ikke med slike ting, det er i strid med alle våre prinsipper. Vi er en humanitær aksjon, og har sluttet oss til ikkevoldsprinsippet. Å angripe noen på denne måten ville være stikk i strid med dette, sier Morland til Aftenposten.no.

- Så du vet med sikkerhet at det ikke er svovelsyre på båtene med nordmenn om bord, eller på de andre båtene i flotillaen?

— Jeg har jo ikke vært om bord og sjekket alle båtene, og kan ikke si at det ikke finnes. Men jeg har vært med på planleggingen, og ut fra alt som er sagt og som hver eneste passasjer har skrevet under på, har ikke dette rot i virkeligheten, sier Morland.

Hevder seg utsatt for sabotasje

Syv norske aktivister gjør seg nå klare til å reise mot Gaza i en av båtene i flotillaen.

Mandag hevdet de at at propellakslingen på båten var saget av, og mer enn antydet at israelske krefter må stå bak det de betegner som sabotasje.

Hermann ved IDF avviser påstandene.

— Jeg forstår at de tror det, men vi er ikke kjent med noen sabotasjehandlinger, og vi kommenterer heller ikke slike påstander. Personlig synes jeg også at det virker rart å anklage Israel for en teknisk feil som bare gjelder en av mange båter, sier Hermann.

Politikere nektet innreise til Gaza

Ap-politikerne Anette Trettebergstuen, Marianne Marthinsen og Truls Wikholm reiste mandag til Israel for å ta seg inn i Gaza landveien.

Trettebergstuen ville opprinnelig reise med den mye omtalte flotillaen, men ombestemte seg senere.

De tre stortingsrepresentantene skulle i stedet krysse den strengt bevoktede grensen til Gaza tirsdag morgen, men ble nektet innreise av israelske myndigheter.

Anette Trettebergstuen og Truls Wikholm (Ap) ble nektet innreise til Gaza tirsdag morgen. ARKIVFOTO: LARS NEHRU SAND Foto: Sand Lars Nehru

— Slipp oss inn og la oss se

— Det er veldig synd. Israelske myndigheter sier det ikke er noen humanitær krise i Gaza, og at blokaden ikke er noe problem. Så slipp oss inn og la oss se det med egne øyne, sier Trettebergstuen.

Israelske myndigheter har ikke oppgitt noen særskilt grunn for at de norske politikerne nektes adgang til Gaza.

- Avslaget er underlig, sier Norges ambassadør til Israel Svein Sevje, som har formidlet politikernes søknad om innreise til Gaza, til Aftenposten.no.

Ambassadør Sevje sier israelske myndigheter ikke ønsker å la utenlandske politikere reise inn og snakke med Hamas, og dermed gi Hamas legitimitet, og at dette kan være årsaken til avslaget.

Det lyktes ikke Aftenposten.no å komme i kontakt med det israelske utenriksdepartementet tirsdag formiddag.

 1. Les også

  Gaza-aksjonister hevder seg utsatt for sabotasje

 2. Les også

  Israelsk avis: - La flåten komme til Gaza

 3. Les også

  Frykter gresk streik mer enn Israel

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Israelsk avis: Netanyahu refset Søreide for å støtte antiisraelske aktiviteter

 2. VERDEN

  Israel nektet norsk bistandsarbeider å komme inn i landet

 3. VERDEN

  Flere skutt og såret i nye Gaza-protester lørdag

 4. VERDEN

  SV-politiker: – De ga oss juling

 5. SID

  Jeg slapp ikke inn i Israel. Men jeg vil aldri slutte å kjempe for palestinernes rettigheter

 6. VERDEN

  Israel avviser kritikk for journalistdrap