Frykten øker for ny krig på Gazastripen

Hverken Israel eller Hamas viser tegn til å ville legge ned våpnene etter en blodig opptrapping som har krevd et tyvetall liv, blant dem flere barn.

14 måneder gamle Seba Abu Arar ble begravet i Gaza by søndag.

Israelske luftangrep og palestinske rakettangrep fortsatte søndag kveld. Kampene er de verste siden den forrige Gaza-krigen, i 2014.

Siden lørdag har militante palestinere skutt over 600 raketter inn i det sørlige Israel og slik drept minst fire sivile, ifølge den israelske forsvarsledelsen. Militante palestinere truer med å sende raketter dypere inn i Israel. Samtidig har Israel bombet en rekke mål på Gazastripen.

På Gazastripen hadde helsedepartementet søndag kveld talt 22 drepte, blant dem en 12 år gammel gutt. Han var blant flere som ble drept i et israelsk flyangrep mot et leilighetsbygg i Beit Lahiya nord på Gazastripen, ifølge palestinske myndigheter.

Blant de drepte er også minst åtte medlemmer av de militante gruppene Islamsk hellig krig og Hamas.

Palestinere ser på ruinene av en bygning sør på Gazastripen, som ble truffet i et israelsk flyangrep.

FN-fordømmelse

FNs generalsekretær António Guterres fordømmer de palestinske rakettangrepene og ber om en umiddelbar stans, spesielt i angrepene mot sivilbefolkede områder.

– Han ber alle parter utvise den største selvbeherskelse og umiddelbart trappe ned, sier Guterres' talsmann søndag kveld.

FN ber videre om at partene vender tilbake til «de siste måneders overenskomster før det er for sent».

Statsminister Benjamin Netanyahu i Israel sier han har instruert hæren til å «fortsette sine massive angrep mot terrorelementer på Gazastripen», mens Hamas slår fast at de har slått en strek over den uformelle våpenhvilen som kom i stand før det israelske valget 9. april.

Også Ine Eriksen Søreide (H), utenriksminister i Norge, fordømmer rakettangrepene mot Israel og sier Norge jobber aktivt for å bidra til å roe situasjonen.

– Alle angrepene må stanse umiddelbart. Norge jobber aktivt for å støtte anstrengelser for å oppnå ro, sier Søreide i en uttalelse.

Skal ha fått våpenhvile-tilbud

Hamas kan gå med på en våpenhvile hvis også Israel stanser alle angrep mot Gazastripen, ifølge Hamas-leder Ismail Haniyeh.

Samtidig opplyser kilder til den israelske avisen Haaretz at FN, Qatar og Egypt har overlevert et tilbud om våpenhvile til Israel.

– Vi er ikke interessert i en ny krig, sier Haniyeh og stiller som betingelse at Israel «umiddelbart begynner å iverksette overenskomster om et verdig liv» på Gazastripen.

Snart Eurovision

Etterlatte fulgte 58 år gamle Moshe Agadi til graven i Ashkelon i Israel søndag, dagen etter at han ble drept av en palestinsk rakett som slo ned i hans eget hjem.

Kampene brøt ut mens Hamas prøver å presse Israel til å lette på blokaden på Gazastripen. Om en drøy uke skal Eurovision arrangeres i Tel Aviv, og om få dager markerer Israel først minnedagen for sine falne etterfulgt av feiringen av uavhengighetsdagen.

I Israel ble 58 år gamle Moshe Agadi lørdag det første offeret for palestinske rakettangrep siden 2014. Han ble drept utenfor sitt hjem av en rakett som slo ned i Ashkelon.

Mandag begynner den muslimske høytidsmåneden ramadan. Det ser ikke ut til å legge noen demper på kampviljen til Hamas og deres allierte, som har lite å tape på å forsøke å presse Netanyahu til innrømmelser.

Blokaden har lagt Gazas økonomi i ruiner, og et år med ukentlige demonstrasjoner ved grensegjerdet har ikke ført til noen konkret bedring i de elendige leveforholdene i enklaven.

Qatars leveranser av diesel til driften av Gazas eneste kraftstasjon, har fortsatt gjennom helgen, men søndag kveld kunngjorde Israel at de stanser drivstoffleveransene.

Palestinske raketter på vei mot Israel søndag.

Gravide kvinner

Blant helgens ofre er også en 37 år gammel gravid kvinne og hennes 14 måneder gamle niese som ifølge palestinerne ble drept i et luftangrep mot et bolighus i Gaza by lørdag kveld. Den israelske hæren benekter å ha noe med angrepet å gjøre og sier de ble drept av en palestinsk rakett på avveie.

Søndag var kvinne som var gravid i niende måned, blant tre mennesker som ble drept i et flyangrep i byen Beit Lahiya nord på Gazastripen, ifølge det Hamas-styrte helsedepartementet.

Blant de drepte er også et Hamas-medlem som ifølge Israel spilte en nøkkelrolle i å overføre penger fra Iran til militante grupper på Gazastripen. Israel erkjenner sjelden at de utfører slike likvideringer.