Verden

Ingen holdes ansvarlig for gruveulykken i Chile

I 69 dager satt 33 gruvearbeidere fanget i en sammenrast gruve. De fleste av dem sliter med fattigdom, alkohol og psykiske lidelser tre år etter ulykken.

De chilenske gruvearbeiderne gjør seg klar til å bli reddet 13. oktober 2010. CHILES FORSVAR/REUTER

 • Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland

– Dette er en skam for rettsvesenet i Chile, sier Mario Sepulveda.

Han var en av gruvearbeiderne som overlevde da gruven raste sammen 5. august 2010.

– Det er ikke mulig at ingen er ansvarlig for en så stor ulykke som dette. I dag vil jeg grave et stort hull og begrave meg selv. Og denne gangen ønsker jeg ikke at noen skal finne meg, sier Sepulveda til nyhetsbyrået Associated Press.

Saken mot gruveselskapet og dets eiere har vært under etterforskning i nesten tre år. Onsdag ble det klart at aktor i den nordlige regionen Atacama henlegger saken.

– Beklagelig uhell

Laurence Golborne, tidligere gruveminister i landet, sier til BBC at avgjørelsen er «utrolig». Han hadde ansvaret for redningsaksjonen og sier til chilensk radio at eierne hadde fått beskjed om å bygge en nødutgang, men at dette aldri ble gjort. En slik nødutgang kunne ha reddet gruvearbeiderne tidligere.

Les også

<span style="font-size:100%">Hverdagen har innhentet de<br/> chilenske gruvearbeiderne</span>

Forsvarsadvokat Cathrine Lathrop mener imidlertid at det er en god avgjørelse.– Vi har alltid hevdet at dette var et beklagelig uhell. Det er ikke mulig å klandre mine klienter for dette uhellet, sier hun til BBC.

– Dramatisk situasjon

Renato Prenafeta er advokaten til 31 av de 33 gruvearbeiderne, og han lover at de vil gjennomgå aktorens avgjørelse nøye. Prenafeta har også gått til sivilt søksmål for å få kompensasjon for skader påført gruvearbeiderne de siste tre årene.

– De fleste jeg representerer lider fortsatt av alvorlige psykiske problemer på grunn av det som skjedde. Mange fungerer ikke i det daglige liv og for dem er dette en meget dramatisk situasjon, sier han til Associated Press.

Gruvearbeiderne har forklart i ettertid at det føltes som et jordskjelv da gruvesjakten kollapset over dem 5. august 2010. Støv fylte gruven og det tok flere timer før de kunne se noen ting som helst. Hele tiden truet tonnevis av stein over hodene deres. Når som helst kunne gruven kollapse fullstendig.

Fanget i gruve

I 17 dager overlevde de 33 på mat som egentlig var beregnet på 48 timer. De spiste små mengder av hermetisert tunfisk og drakk små slurker av melk utgått på dato.

Her er noen av gruvearbeiderne på betalt tur i Disney World. KENT PHILLIPS/AFP

Først ble det boret et hull stort nok til vann, litt mat og et kamera. Først 13. oktober var hullet såpass utvidet at man kunne hente alle 33 ut. En hel verden fulgte redningsaksjonen og gruvearbeiderne ble møtt som helter. Blant annet fikk de betalt tur til Hellas, besøkte fotballaget Real Madrid i Spania og de fikk oppleve Disney World.

Vanskelig tid

Tiden etterpå har imidlertid ikke vært lett for de tidligere heltene.

Pengen tok slutt, og de fleste returnerte til fattigdom i arbeiderklassestrøkene i ørkenbyen Copiapó. Flere utviklet psykiske lidelser, mens andre søkte mot alkohol og narkotika.

– Jeg er rystet av denne avgjørelsen, sier Omar Reygadas, en av de arbeidsledige gruvearbeiderne om henleggelsen.

– De fleste gruveeierne vegrer seg for å ansette oss fordi de tror at hvert eneste problem i gruven vil bli belyst av pressen.

 1. Les også

  Fra sammenrast gruve til New York City Marathon

 2. Les også

  Et år siden gruvedramaet begynte

 3. Les også

  Innesperrede gruvearbeidere får snakke med familien

Et kamera inne i gruven førte til at de fangede gruvearbeiderne kunne kommunisere med omverden. HO

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tiden etter den massive oppmerksomheten kan bli utfordrende for guttene i Thailand

 2. VERDEN

  Grottedramaet i Thailand: Tar elleve timer å komme frem og tilbake til guttene - leter etter hull å frakte dem ut gjennom

 3. ØKONOMI

  Skitten batteriproduksjon utfordrer Tesla

 4. SPORT

  Norsk 17-åring skjelt ut etter kombinert-drama

 5. ØKONOMI

  Han er på vei under jordens overflate for å skaffe mineraler til Vestens mobiltelefoner og el-biler

 6. VERDEN

  Antallet migranter til USA er det høyeste på fem år. Donald Trumps trusler om en mur får flere til å reise.