Verden

Fattige i Rio de Janeiro protesterte etter dødelig politiaksjon

Fattige innbyggere i Rio de Janeiro i Brasil reagerte med sinne etter at politiet skjøt og drepte ti mennesker under en narkotikaaksjon fredag.

Noen av de døde ble kjørt ut til inngangen til favelaen etter politiaksjonen. Leo Correa / AP / NTB scanpix

 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • NTB

Mange innbyggere fylte gatene i favelaen Complexo do Alemao i Rio og protesterte mot politiaksjonen som de frykter kan bidra til spredning av koronaviruset, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Reuters viser til kilder og oppslag i lokale medier om politiaksjonen. Den endte med at politiet ble angrepet av de kriminelle gjengene som styrer favelaen.

Ifølge politiet ble de angrepet blant annet med granater og automatgevær, noe som er vanlig under politiaksjoner i disse områdene.

Etter at skuddvekslingen var over, lå det igjen ti døde mennesker. Én politimann ble skadet.

Da en fotograf fra Reuters kom til stedet kort tid etter, hadde innbyggerne fraktet fem døde til inngangen til favelaen.

Les også

Brasil frykter økonomisk kollaps

Les også

Han er verdens største koronafornekter. Nå risikerer han riksrett.

Innbyggere i den fattige favelaen protesterte mot politiaksjonen som kostet ti mennesker livet. Leo Correa/AP/NTB scanpix

Dusinvis av mennesker, hvorav de fleste ikke hadde masker eller annet verneutstyr mot smitte, var samlet i et lite veikryss. Venner og familiemedlemmer til de døde omfavnet og trøstet hverandre.

«Sosial distansering? For hvem?» spurte Fábio Felix, en sosialarbeider, lærer og politiker for Sosialisme- og frihetspartiet, på Twitter. Han kaller politiaksjonen for polititerror.

– De fattiges liv er ikke verdt noe

«Det er utrolig at de fattiges liv ikke er verdt noe, selv ikke under en pandemi!» skrev Felix, som i 2018 ble valgt inn i Brasils parlament.

Flere innbyggere klaget over at myndighetene har gitt dem lite hjelp til å beskytte seg mot koronaviruset, men fortsatt tillater voldelige politiaksjoner som risikerer å spre viruset i de fattige områdene.

Samtidig fortsetter en av de største fornekterne av koronapandemien, Brasils president Jair Bolsonaro, sin kampanje mot smitteverntiltakene som lokale myndigheter har innført mot hans vilje.

Brasils president, Jair Bolsonaro, deltok søndag i en demonstrasjon mot blant annet karantene. Adriano Machado/Reuters/NTB scanpix

Covid-19, som har tatt livet av over 300.0000 mennesker på verdensbasis, blir av presidenten kalt «en liten influensa». Dette er registrerte dødsfall. Det faktiske tallet kan være høyere i noen land.

Søndag deltok president Bolsonaro i en demonstrasjon mot Rodrigo Maia, lederen av deputertkammeret i parlamentet, mot Brasils høyesterett og mot karantene og påbudet om å holde fysisk avstand. Men under denne demonstrasjonen hadde presidenten i hvert fall på seg munnbind.

Ulovlig

Demonstrantene utenfor presidentkontorene trosset forbudet mot å gå ut, og demonstrasjonen var dermed ulovlig.

Bolsonaro møtte demonstrantene, tok noen armhevinger og invitere med seg 20 fallskjermjegere som sverget troskap til presidenten og hans familie.

Bolsonaro er sterkt imot sentrale smitteverntiltak som går ut på at folk skal holde seg hjemme, fordi han mener rammer Brasils økonomi.

– Vi håper å være fri fra dette spørsmålet snart, til beste for oss alle, sa Bolsonaro til demonstrantene.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Rio de Janeiro
 4. Brasil
 5. Jair Bolsonaro

Koronaviruset

 1. NORGE

  Trengsel i gangene og fulle klasserom. Smittevernet på skolen er ikke godt nok, mener lærere.

 2. ØKONOMI

  Munnbind-rush for apotekene: Solgte 40.000 i timen

 3. NORGE

  Nye råd om munnbind fra mandag. – Hva er vitsen med å vente?

 4. POLITIKK

  EU har inngått avtale om koronavaksine

 5. KOMMENTAR

  Rekk opp hånden den som vil ha munnbind til 600 kroner pakken

 6. NORGE

  Direkteblogg om korona