Verden

EU vil redde sommerferien

– Vi vet hvor mye europeere ser fram til sommerne og til å reise. Alt de har ofret de siste månedene, gjør det mulig med en forsiktig og gradvis åpning – inntil videre, sa EUs helsekommissær Stella Kyriakides.

Onsdag var hun og flere kommissærer i sving da planen for å gjenåpne grensene og få reiselivet på fote igjen, ble lagt frem.

Kommisjonen beskriver dagens situasjon som fase 0, med restriksjoner på ikke-nødvendige reiser. Neste fase innebærer en gradvis åpning når smittesituasjonen tillater det, med smidig grensekryssing for jobbreiser, private reiser og turisme.

Kommisjonen ser for seg å begynne med land der smittesituasjonen er lik. EUs smittevernsenter ECDC fører oversikt over områder med liten smittespredning. Sammen med landenes evne til å iverksette smitteverntiltak ved behov, kan dette danne grunnlag for vurderingene av hvem som kan åpne grensene når.

Det er ikke satt noen datoer og det understrekes at situasjonen fort kan snu.

Les også

  1. De har nesten utryddet smitten. Nå vil de åpne grensene for turister.

  2. Håp for utenlandsferien? Norge i samtaler om «sikker reisekorridor» mellom åtte land med lite korona. Nå vil EU åpne grensene.

  3. Bilder fra en bransje i fritt fall

  4. SAS-passasjerer må bruke munnbind

Les mer om

  1. Oppsummert-type