Bestemte seg for å hente ut IS-kvinne med syk sønn i september. Men planen måtte utsettes da Tyrkia gikk til angrep.
Beslutningen om at kvinnen og hennes to barn skulle hentes ut av Syria, ble holdt hemmelig. Åpenhet kunne sette barnas sikkerhet i fare, mente man.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide bekreftet tirsdag at den norskpakistanske kvinnen og hennes syke sønn hadde krysset grensen mellom Syria og Irak, med hjelp fra norske myndigheter. Kvinnen og barnet ble hentet ut «av humanitære årsaker», sa Søreide på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.
– Arbeidet har vært svært krevende i lys av forholdene i området, sa Søreide.
Hun opplyste at departementet har jobbet intensivt med saken over tid, under svært utfordrende forhold. Søreide kommenterte også uenigheten innad i regjeringen om saken, men sa at hensynet til barnet til slutt hadde veid tyngst.
– Regjeringen besluttet i fjor høst at vi ville forsøke å hente ut det antatt syke barnet. Det innebar at søster og mor også måtte returneres, sa Søreide.
Beslutningen om å hente hjem kvinnen og de to barna ble fattet av regjeringen i slutten av september, etter det Aftenposten erfarer.
Holdte beslutningen hemmelig
Utenriksministeren opplyste at de tre regjeringspartiene Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre hadde gått sammen om avgjørelsen, men at Fremskrittspartiet ikke ønsket å hente ut gutten dersom det innebar at moren også ble med. Partiet har nå tatt dissens i saken.
Arbeidet med å hente hjem kvinnen og barna ble satt igang raskt, men man fikk flere tilbakeslag. Da Tyrkia angrep den nordøstlige delen av Syria, fikk makthaverne i området helt andre ting å tenke på. Arbeidet med å hente dem ut måtte derfor vente.
Tyrkia sa de bare skulle drepe terrorister. Sara (8) lekte i hagen da granaten traff.
Det skal ha blitt gjort flere forsøk på å finne en løsning før man nå til slutt lyktes.
Beslutningen ble holdt hemmelig fordi man mente åpenhet kunne sette barnas sikkerhet i fare. Regjeringen gjorde det klart allerede i juni, da man hadde hentet ut fem foreldreløse barn, at man ikke kom til å kommentere eventuelle nye operasjoner for å hente ut norske barn.
Statsministeren sa i april at man ikke kom til å bidra til å hente hjem kvinner som hadde sluttet seg til IS. – Det er veldig klart for oss: vi vil ikke hente hjem mødrene. Og vi kommer til å legge begrensninger på eventuelle familiegjenforeninger med IS-krigere.
– I praksis betyr det at dere vil skille barna fra moren?
– Det vil være en konsekvens av å ikke hente hjem moren, ja.
Ba om at barna skjermes
Søreide ba tirsdag om at barna ble skjermet når de kommer til Norge.
– Barna skal få eie sin egen historie. De skal ikke dømmes eller lastes for sine foreldres valg, sa utenriksministeren. Hun la til at de fortjener en trygg oppvekst i Norge.
På spørsmål om hva som vil skje med kvinnen når hun kommer til Norge, henviste Søreide til påtalemyndigheten. Hun la til at alle som slutter seg til en terrororganisasjon, «må regne med å bli tiltalt».
Giftet seg med fremmedkriger
Den 29-årige kvinnen giftet seg med en fremmedkriger i 2012 via Whatsapp. Hun møtte ham i Tyrkia og reiste inn i Syria i 2013, ifølge hennes egne opplysninger.
Kvinnen har to barn, en sønn og en datter. Det er hensynet til den syke sønnen som gjør at norske myndigheter nå henter dem hjem. Gutten har cystisk fibrose, ifølge leger i leiren.
Kvinnen og de to barna ble geleidet over grensen mellom Syria og Irak ved 14.40-tiden norsk tid.
– Jeg kan bekrefte at norske myndigheter akkurat nå gjennomfører en uthenting av et antatt sykt norsk barn sammen med barnets mor og ett søsken fra Al Hol-leiren i Syria. Det gjøres på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos barnet, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide ifølge en uttalelse fra Utenriksdepartementet.
Uttransporteringen skjer etter at representanter for Norge de siste dagene har forhandlet med lokale myndigheter i Syria. Det bekreftes fra flere hold, deriblant Abdulkarim Omar, som er sjef for utenrikssaker i den kurdiskkontrollerte delen av Syria.
Siktet for deltagelse i en terrororganisasjon
Stortinget har tidligere stemt nei til å hente kvinnen hjem, og saken har ført til mye debatt.
Den 29 år gamle kvinnen er siktet for deltagelse i en terrororganisasjon, bekreftet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i fjor høst.
Kvinnen nekter straffskyld, opplyste hennes advokat til NRK. Hun hevder hun ikke reiste til Syria frivillig, men ble tatt med dit av ektemannen, og at hun i årevis forgjeves forsøkte å komme seg ut igjen.