Stoltenberg etter hastemøte: Nato suspenderer treningen av soldater i Irak

I en pressekonferanse mandag ettermiddag sier Jens Stoltenberg at Nato inntil videre vil suspendere sin trening av soldater på bakken i Irak.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg holdt en kort pressekonferanse etter et hastemøte i alliansen mandag ettermiddag.
  • Marianne Stensland
  • NTB

Generalsekretæren betonte at Nato er i Irak på invitasjon fra irakiske myndigheter og tok til orde for å dempe spenningsnivået.

– Vi er klare til å gjenoppta treningen når det er mulig, sa Stoltenberg til pressen etter hastemøtet i Nato-rådet for å drøfte krisen i Midtøsten.

På møtet ga medlemslandene sin fulle støtte til Natos kamp mot IS i Irak. Men sikkerheten for Natos styrker er overordnet, slår Stoltenberg fast.

– Væpnet konflikt er ikke i noens interesse

Nato-sjefen slo også fast at Iran må unngå flere provokasjoner eller voldshandlinger.

– Væpnet konflikt er ikke i noens interesse. Iran må avstå fra ytterligere vold og provokasjoner, sa Stoltenberg.

Nato-sjefen viste til at han i høst var på besøk i Irak der landets statsminister understreket viktigheten av Nato og den USA-ledede koalisjonens støtte til irakiske sikkerhetsstyrker.

– Dette er viktig for Irak, og også for oss. Når vi trener dem til å kjempe mot IS og internasjonal terror, gjør vi våre egne land tryggere og sikrere, sa Stoltenberg.

Stoltenberg adresserte også alliansens syn på Iran.

– NATO-landene er enige om at Iran aldri må få atomvåpen, vi deler bekymringen for Irans missil-tester, og vi er samstemte i å fordømme støtten Iran gir til ulike terroristgrupper, sa Nato-sjefen mandag.

Les også

Iraks nasjonalforsamling krever at USA trekker sine styrker ut

Deeskalering

Han understreket at Nato har tillatelse fra irakiske myndigheter til å trene opp landets sikkerhetsstyrker, men unngikk å svare på hvordan Nato vil reagere dersom Irak velger å sparke ut utenlandske styrker fra landet.

– På dagens møte ble det tatt til orde for tilbakeholdenhet og deeskalering. Irans missiler kan nå mange europeiske alliertes land, sa Stoltenberg.

– Det viktigste nå er å deeskalere situasjonen og unngå ytterligere spenning i regionen. Hvis jeg begynner å spekulere på hvordan vi skal reagere, vil det ikke bidra til deeskalering, men det motsatte. Vi ber om ansvarlig oppførsel. Det var det klare budskapet fra alle på dagens møte, sa Stoltenberg.

Norge venter på svar fra Irak

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bekrefter overfor NTB at han vil hente hjem de norske soldatene fra Irak hvis den irakiske regjeringen ber om det.

– Vi er i Irak på invitasjon fra irakiske myndigheter for å hjelpe til med å trene styrkene deres. Hvis den invitasjonen trekkes tilbake, da er det naturlig at vi trekker dem hjem, sier Bakke-Jensen til NTB.

Han avventer nå tilbakemelding fra den irakiske regjeringen.

Bakteppet er at nasjonalforsamlingen i Irak i helgen vedtok en resolusjon der regjeringen ble bedt om å kaste de USA-ledede koalisjonsstyrkene ut av landet.

Om lag 70 land deltar i koalisjonen, som er i Irak for å bekjempe ekstremistgruppen IS og gi hjelp og opplæring til irakiske sikkerhetsstyrker.

Spenningen i regionen har økt kraftig etter at USA i forrige uke likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep ved flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad.