Verden

Flere tusen innbyggere evakuert etter vulkanutbrudd på Filippinene

Vulkanutbruddet på Filippinene har ført til evakuering av flere tusen innbyggere og stenging av flyplassen i Manila. Myndighetene regner med at flere hundre tusen kan bli evakuert i løpet av de neste dagene.

En stor askesky stiger opp fra Taal-vulkanen sør for Filippinenes hovedstad Manila.
  • NTB-AP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Ifølge politiet har mer enn 13.000 innbyggere forflyttet seg til evakueringssentre i provinsene Batangas og Cavite, men evakueringen vil omfatte langt flere.

Vulkanen, som ligger på en øy i en innsjø rundt 60 kilometer sør for Manila, spydde søndag damp, aske og småstein 10–15 kilometer opp i luften, ifølge Filippinenes seismologiske institutt.

Kansellerte flyvninger

Askeskyer har blåst mer enn 100 kilometer nordover og nådd hovedstaden. Dette førte til at landets hovedflyplass i en periode ble tvunget til å stenge, og over 240 internasjonale og innenlandske flyvninger ble kansellert. Et teppe av aske har også lagt seg over by og natur, der både veier, hus, biler, trær og annen infrastruktur er dekt.

Flyplassen har mandag formiddag delvis gjenopptatt driften.

Innbyggere i den filippinske byen Tagaytay venter på å bli evakuert etter utbrudd fra Taal-vulkanen på Filippinene. Myndighetene har varslet at flere hundre tusen kan bli evakuert i løpet av de neste dagene.

Frykter flere utbrudd

Instituttet har hevet farenivået til fire, noe som betyr at det kan komme et farlig utbrudd i løpet av timer eller dager. De har siden søndag registrert minst 144 vulkanske jordskjelv.

– Slik intens seismisk aktivitet indikerer trolig en kontinuerlig magmatisk inntrengning under Taal, noe som kan føre til flere utbrudd, heter det i en uttalelse fra instituttet.

Flere arbeidsplasser og skoler er også stengt.

Det er så langt ikke meldt om noen døde eller skadede som en direkte følge av utbruddet fra Taal-vulkanen, som startet søndag. Det er vanskelig å forutsi når utbruddet vil stoppe.

Taal-vulkanen er Filippinenes nest mest aktive og et populært utfartssted. Sist gang vulkanen hadde utbrudd, var i 1977.

Les også

  1. Flere titall tusen evakuert grunnet vulkanutbrudd på Filippinene

Les mer om

  1. Vulkanutbrudd
  2. Manila
  3. Jordskjelv