JK Rowling anklages for transfobi etter å ha støttet omstridt forsker

«Ondt». «Skuffende». «Avskyelig». Sosiale medier står i spenn etter Harry Potter-forfatterens kontroversielle tweet.

Suksessforfatter i hardt vær.

Med emneknaggen #IStandWithMaya har den vanligvis så populære JK Rowling hisset på seg både fagfolk, kjendiser og LHBT-aktivister og -forkjempere det siste døgnet. LHBT er en samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Bakgrunnen er at forfatteren torsdag tvitret sin støtte til Maya Forstater – en forsker og skatteekspert som i fjor mistet jobben i en tenketank på grunn av en serie kontroversielle ytringer om transpersoner på sosiale medier. Forstater går ikke med på at kjønnsskifte er biologisk mulig, og har stilt spørsmål ved om transkvinner kan regnes som kvinner.

Forskeren er blitt beskyldt for å bruke «støtende og eksluderende» språkbruk, mens Forstater og støttespillerene selv har hevdet at hennes meninger er innenfor ytringsfrihets-lovgivningen, skriver The Guardian.

Så hva har dette med Harry Potter-forfatteren å gjøre?

Les også

Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner har fremdeles god grunn til å være bekymret på grunn av mange konservative kristne | Dag Øistein Endsjø

Knusende kjennelse i retten

Forstater har tatt rettslige skritt i et forsøk på å renvaske seg etter at hennes tidligere arbeidsgiver sa opp samarbeidet. Kontrakten hennes ble ikke fornyet i mars, etter en konflikt om synspunktene hun hadde publisert i sosiale medier, ifølge The Guardian.

Tidligere denne uken kom en kjennelse fra en arbeidsrettsdomstol i London i Forstater-saken. I den knusende dommen heter det blant annet at Forstaters ytringer er «respektløse» og «uverdige». Dommeren kaller Forstater videre for en «absolutist» og at ytringene er i strid med verdiene i et demokratisk samfunn, meldte flere britiske medier.

Og det var etter at denne kjennelsen ble kjent at JK Rowling postet den kontroversielle meldingen, til støtte for Forstater:

«Kle deg som du vil. Kall deg selv hva du vil. Ligg med hvilken samtykkende voksenperson du vil (...) Men å sparke kvinner fra jobben for å slå fast at kjønn er kjønn?»

Les også

Sverige gir steriliserte transpersoner erstatning. Det bør Norge også gjøre. | Alaattinoğlu og Sørlie

Kraftig kritikk

Meldingen har ført til et ras av reaksjoner. Rowling, som har 14,6 millioner følgere, har blitt vekselsvis latterliggjort og hyllet, men de negative reaksjonene synes å dominere. «Skuffende», «ondt» og «avskyelig» er betegnelser som går igjen.

Blant dem som har engasjert seg er den toneangivende forfatteren og LHBT-forkjemperen Jackson Bird, skriver The New York Times.

En annen aktivist som har reagert sterkt, er skuespiller og artist Sara Ramirez, blant annet kjent fra TV-serien Grey´s Anatomy.

@jk_rowling Wholeheartedly disagree. I stand with intersectional feminist humans,who recognize that trans women are… https://t.co/NIuGFz70kX

Ifølge The Guardian har Rowling også tidligere blitt kritisert for beslektet aktivitet – å trykke «like» på en Twitter-melding som refererte til transkvinner som «menn i kjoler».

Forfatterens talspersoner den gang avfeide hendelsen som en tasteglipp.

JK Rowling har ikke ønsket å uttale seg etter den seneste turbulensen.

Les også

Også transbevegelsen må tåle debatt | Ingunn Økland