Verden

Flomkrise i Sør-Sudan

Sør-Sudans president Salva Kiir erklærer unntakstilstand på grunn av de enorme flommene som har rammet landet. Norge øker den humanitære støtten.

Sør-Sudan har vært herjet av voldsommme flommer de siste månedene. Denne lastebilen satt fast i flom nær Khartoum i september.
  • NTB-DPA

Flommene har lagt store områder fullstendig under vann og tvunget hundretusener på flukt i Sør-Sudan de siste månedene.

Torsdag erklærte president Salva Kiir unntakstilstand i 27 av 32 delstater på grunn en ny bølge med oversvømmelser. Ifølge ham har ni mennesker mistet livet i de siste flommene, mens 25.000 er blitt tvunget til å forlate hjemmene sine.

Befolkningen i Sør-Sudan er i en svært vanskelig situasjon, advarer utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Norge øker derfor den humanitære støtten med 30 millioner kroner for å bidra til å redde liv og helse til en allerede hardt prøvd befolkning, sier hun.

FN har anslått at nesten én million mennesker er rammet av krisen. Ifølge FNs nødhjelpskontor OCHA lider befolkningen av akutt feilernæring i store deler av de flomrammede områdene.

Alain Noudeho, OCHAs nødhjelpskoordinator i Sør-Sudan, kaller situasjonen ekstremt urovekkende og viser til at det er ventet at nedbøren vil fortsette i fire til seks uker framover.

Ifølge Leger Uten Grenser kan det ventes en rask økning i antall tilfeller av malaria, akutt diaré og luftveisinfeksjoner. Det er også risiko for utbrudd av kolera og meslinger.

Les mer om

  1. Sør-Sudan
  2. Flom
  3. Leger Uten Grenser