Verden

Tyrkisk forfatter løslatt etter at livstidsdom ble satt til side

Den tyrkiske forfatteren og journalisten Ahmet Altan er løslatt etter at han tidligere ble dømt til livstid for innblanding i kuppforsøket i 2016.

Den tyrkiske forfatteren og politiske kommentatoren Ahmet Altan ble i 2018 dømt til livsvarig fengsel. I mai 2004 var han i Oslo-besøk i forbindelse med romanen «Som et sverdsår».
  • NTB-AFP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Ahmet Altan (69) er en kjent politisk kommentator i Tyrkia. I likhet med en rekke andre pressefolk og intellektuelle ble han pågrepet etter at president Recep Tayyip Erdogan begynte å jakte på sine meningsmotstandere i kjølvannet av kuppforsøket i 2016.

Les også

Dømt sammen med broren

I 2018 ble Altan dømt til livsvarig fengsel, men i sommer ble dommen opphevet av en ankedomstol.

Løslatt under overvåking

Mandag ble han løslatt under overoppsyn etter en ny omgang i retten som endte med ti og et halvt års fengsel. Løslatelsen ble begrunnet med at han allerede har tilbrakt over tre år i fengsel, melder nyhetsbyrået Anadolu.

Les også

Han ble anklaget for å ha kommet med kodede beskjeder før kuppforsøket. Nå beskriver han livet bak murene.

Domstolen besluttet også å løslate en annen journalist, Nazli Ilicak (74), etter å ha dømt henne til åtte år og ni måneder i fengsel. Også hun er løslatt på betingelse av at hun skal overvåkes, og også hun fikk en livstidsdom opphevet i sommer.

– Grotesk

Ankedomstolen mente at det var feil å stille dem for retten i forbindelse med kuppforsøket. I stedet skulle de tiltales for å ha hjulpet en terrorgruppe, noe som har en lavere strafferamme. Men da de ble dømt på nytt mandag, var tiltalen endret slik at strafferammen var enda lavere.

Les også

Tyrkia opprettholder livstidsdom mot journalister

Altan arbeidet i den opposisjonsvennlige avisen Taraf, som nå er stengt og nedlagt av myndighetene. Ilicak er en tidligere parlamentariker som skrev for blant annet avisen Hurriyet.

Begge har avvist all innblanding i kuppforsøket, og har kalt dommene mot dem for «groteske».

Mens han satt fengslet, skrev Altan er bok kalt «Jeg vil aldri se verden igjen».

Les også

Aftenposten mener: Demokratiet forvitrer i Tyrkia

Les mer om

  1. Recep Tayyip Erdogan
  2. Tyrkia