Oljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport

Oljeprisene stiger kraftig etter at USA satte punktum for sanksjonsunntak for land som importerer olje fra Iran.

President Donald Trump vil stanse all oljeeksport fra Iran. Foto: AP / Pablo Martinez Monsivais / NTB scanpix

President Donald Trumps beslutning innebærer at fem land som fortsatt importerer olje fra Iran, ikke får dispensasjon fra de amerikanske sanksjonene etter 2. mai. Det gjelder de nære amerikanske allierte Japan, Sør-Korea og Tyrkia, samt Kina og India.

I USA steg prisen på nordsjøolje med nesten 3 prosent – til 74 dollar fatet mandag. Amerikansk lettolje ble omsatt for 65,7 per fat, en økning på 2,7 prosent i kjølvannet av nyheten fra Washington.

– Beslutningen har som mål å redusere Irans oljeeksport til null, og nekte regimet dets primære inntektskilde, heter det i uttalelsen fra Det hvite hus mandag.

Saudi-Arabia parat

Åtte unntak for de amerikanske oljesanksjonene er gitt etter at Trump trakk USA ut av den internasjonale atomavtalen mellom Iran og stormaktene. Siden november har Italia, Hellas og Taiwan sluttet å importere olje fra Iran. De øvrige fem landene har fortsatt, samtidig som de har prøvd å overbevise USA om å forlenge unntak fra sanksjoner.

NATO-allierte Tyrkia går hardt ut mot USAs beslutning og gjør det klart at de vil fortsette å importere olje fra nabolandet.

– Vi kommer ikke til å godta ensidige sanksjoner og pålegg når det gjelder hvordan vi pleier forholdet til våre naboer, sier utenriksminister Mevlut Cavusoglu ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Kina, som er blant Irans største kunder, fordømmer også beslutningen.

Trump sier at Saudi-Arabia nå skal bidra til å demme opp for enhver svikt som måtte oppstå i tilgangen på olje.

– Kongedømmet gjentar sin mangeårige linje, som har som mål å stabilisere markedene til enhver tid, heter det i en uttalelse fra Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih, viderebrakt av det saudiarabiske nyhetsbyrået SPA.

Israel fornøyd

Utenriksminister Mike Pompeo sier USA har gitt landene nok tid til å finne andre oljeleveranser.

– Det blir ingen flere unntak, sier Pompeo.

Israels statsminister hyller USAs beslutning.

– Dette har stor betydning for å øke presset mot det iranske terroristregimet, sier Benjamin Netanyahu.

Trumps kunngjøring mandag kommer på toppen av strenge sanksjoner som fra før håndheves mot Iran i forsøket på å strupe alle inntekter landet får fra sin oljeindustri.

Iran fnyser av beslutningen.

– Siden sanksjonene det dreier seg om, i prinsippet er ulovlige, har Iran ikke tillagt sanksjonsunntakene noen verdi eller troverdighet, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Teheran mandag kveld.

«Nesten umulig»

Eksperter mener det siste tiltaket kan ha begrenset effekt.

– En fullstendig eliminering av iransk eksport er nesten umulig, og en reduksjon utover det nåværende nivået vil trolig vise seg å bli begrenset, sier Ritterbusch and Associates, et rådgivningsselskap for oljehandel.

De uttaler videre at effekten av sanksjonene til en viss grad vil avhenge av Saudi-Arabias respons til det som trolig vil være en sterk anmodning fra USA om å øke produksjonen merkbart.