Skole skal ha blitt bombet og over 120 er drept i kamper om Libyas hovedstad

FN advarer de stridende partene i Libyas hovedstad Tripoli mot å angripe sivile.

Minst 121 mennesker er drept og over 13.500 mennesker er drevet på flukt siden kamper brøt ut rundt Libyas hovedstad Tripoli den 4. mars.

Offensiven mot den FN-støttede regjeringen i Tripoli ble iverksatt av den mektige østlibyske krigsherren Khalifa Haftar 4. april.

Siden da er 121 mennesker drept og 561 såret, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Kampene har drevet over 13.500 mennesker på flukt, og mange sivile er fortsatt fanget i områder der kampene er trappet opp. I byen Ain Zara sørøst for Tripoli er en skole bombet, opplyser FN-utsending Ghassan Salame, uten å si hvem som sto bak angrepet.

En libysk kvinne er blant flere tusen som har måttet søke tilflukt i skoler og andre offentlige bygg, etter å ha blitt drevet fra sine hjem i Tripoli.
Les også

Eksperter om den økende uroen i Libya: – Ikke tilfeldig at dette skjer nå

Helsearbeidere drept

FNs Libya-delegasjon UNSMIL advarer om at angrep på sivile mål vil bli rapportert til Sikkerhetsrådet og Den internasjonale straffedomstolen.

– UNSMIL gjør oppmerksom på at bombing av skoler, sykehus, ambulanser og sivile områder er i strid med humanitær folkerett, heter det på Twitter søndag.

WHO fordømmer gjentatte angrep på helsearbeidere, men melder samtidig at den sender mer medisinsk utstyr og flere ansatte til Tripoli. Minst tre helsearbeidere er drept, og fem ambulanser er ødelagt som følge av kampene, ifølge FN, som frykter at konflikten skal utvikle seg til full krig.

Ifølge FN skal en skole i byen Ain Zara sørøst for Tripoli ha blitt bombet under kampene mellom general Haftar og den internasjonalt anerkjente regjeringen. Bildet viser en libysk kvinne som har søkt tilflukt i en annen skole, etter å ha blitt drevet fra sitt hjem.

Egypt-besøk

General Haftar, som leder den mektige militsen LNA, ga ordren om å erobre hovedstaden vest i det oljerike landet. Han har prøvd å selge inn militæroffensiven som en «krig mot terrorisme» og avfeid oppfordringer fra blant andre USA og FN om å stanse kampene.

Haftar antas å nyte støtte fra land som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, og han har mektige allierte i Russland og i nabolandet Egypt. Søndag ble krigsherren tatt imot av Egypts president og tidligere hærsjef Abdel Fattah al-Sisi i presidentpalasset i Kairo.

Den omstridte krigsherren general Khalifa Haftar (t.v.) var på besøk hos Egypts president Abdel Fattah al-Sisi i presidentpalasset i Kairo søndag.
Les også

Han hjalp Gaddafi å styrte kongedømmet. Nå vil Khalifa Haftar bli Libyas sterke mann.

Kaos

Haftar har Egypts fulle støtte til å bekjempe «terrorisme og radikale militser» for å gjenopprette stabilitet i hele Libya, melder statlige egyptiske medier.

Kampene om Tripoli innebærer en ytterligere forverring av en ustabil og konfliktfylt situasjon som har preget Libya siden 2011. Da ble diktatoren Muammar Gaddafi styrtet av opprørere med støtte fra NATO-land, inkludert Norge.

Et vell av militser har siden kjempet mot hverandre, og landet har for tiden minst to rivaliserende regjeringer: Den FN-støttede under ledelse av Fayez Serraj i Tripoli og en i Tobruk i øst, som er alliert med Haftar.

Den mektige østlibyske krigsherren Khalifa Haftar startet offensiven mot den FN-støttede regjeringen i Tripoli den 4. april.

Kampfly skutt ned

Siden 2014 har Haftar vunnet stadig mer terreng, og hans LNA-milits kontrollerer i dag store områder øst i det nordafrikanske landet.

Offensiven mot Tripoli ble igangsatt kort tid før en FN-konferanse som skulle legge til rette for valg i Libya. Den er nå utsatt.

Søndag morgen ble minst 14 krigere som er alliert med Haftar, drept i luftangrep fra kampfly knyttet til Serrajs regjering, ifølge lokale kilder. Luftangrepene skal ha vært rettet mot militærleirer i og utenfor den LNA-kontrollerte byen Gharyan.

Senere på dagen meldte den FN-støttede regjeringen at deres styrker har skutt ned et kampfly som tilhører LNA.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.