Verden

Putin krever mer patriotisk skole

MOSKVA (Aftenposten): Vladimir Putin lover at russiske skolebarn tidlig skal lære om patriotisme.

President Vladimir Putin deltok mandag på et minnearrangement i Staraja Russa med veteraner fra Den annen verdenskrig. Der lovet han å sørge for at russiske skolebarn tidlig skal lære å bli stolte av landet sitt.
 • Steinar Dyrnes
  Steinar Dyrnes
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det er Vladimir Putins instruks til utdanningsdepartementet, melder den russiske næringslivsavisen Vedomosti.

Det gjorde den russiske presidenten klart mandag, i forbindelse med et minnearrangement for Den annen verdenskrig, eller Den store fedrelandskrigen, som det heter her i Russland.

Der var det en deltager som mente det var mye vanskeligere å lære en 14-åring om Moder Russland, enn småbarn. Og at en derfor må tidlig krøkes.

— Du rettet oppmerksomheten mot et veldig viktig aspekt ved arbeidet til skoler og ved høyere utdanningsinstitusjoner, sa Putin.

Fikk Lenin-pin i sovjettiden

Under Sovjetunionen sto patriotisme på læreplanen allerede fra første klasse, blant annet med synging av ulike patriotiske sanger. Og i oktober i første klasse fikk elevene utdelt en Lenin-pin, en rød stjerne med et barndomsbilde av Lenin i midten.

Valget av måned var selvfølgelig ikke tilfeldig, det var til minne om Oktoberrevolusjonen i 1917 – som etter hvert ledet til at Lenin og kommunistene tok makten. Men alt dette forsvant med Sovjetunionens sammenbrudd i 1991.

Dette vil Putin nå gjøre noe med.

— Det som har vært borte det siste tiåret, må gjenopprettes, sa Putin.

Vil bruke 235 millioner

Han presiserte ikke hvordan, men understreket nødvendigheten av å inspirere unge russere gjennom interessant og fengslende informasjon som leder til nasjonalstolthet allerede fra ung alder.

Putins uttalelser kommer rett etter at Rosmolodzj, landets ungdomskontor, på fredag lanserte et forslag om å øke den patriotiske entusiasmen i Russland. Kostnaden er ifølge The Moscow Times på 1,7 milliarder rubler, rundt 235 millioner kroner.

Målet er blant annet å øke andelen russere som er stolt av landet sitt med 8 prosent i løpet av fem år og øke antallet som innkalles til verneplikt med 10 prosent i samme periode.

Forslaget har også blant annet til hensikt å "skape de nødvendige betingelsene for å øke sivil ansvarlighet for landets skjebne, beredskap for å forsvare moderlandet og bedre forene landet".

LES OGSÅ:

Les også

 1. Demokrati på russisk og tyrkisk ligner på en slagmark der vinneren får alt og taperen ingenting

 2. Putin stoppet Medvedevs sommertid

 3. Hun er EUs hardeste Putin-kritiker

 4. 38.000 øver på krig

 5. Minnemarsj for Nemtsov: «Vi kunne ikke bli hjemme på en dag som denne»

 6. Putin vil lage mest mulig kvalm