Verden

Etterretningskilder: Sannsynlig at en bombe fikk russisk fly til å styrte over Sinai

OSLO/MOSKVA (Aftenposten): En bombe om bord var trolig årsak til at det russiske passasjerflyet styrtet på Sinai-halvøya, og det er sannsynlig at Den islamske staten (IS) sto bak, mener amerikansk etterretning.

Mannskaper fra det russiske katastrofedepartementet undersøker vrakdeler på åstedet for flystyrten i Egypt. Tegn tyder på at en eksplosjon kan ha ført til at det russiske passasjerflyet med 224 mennesker om bord styrtet på Sinai-halvøya forrige uke, opplyser egyptiske kilder med kjennskap til etterforskningen.
 • Petter Winther
 • Tor Arne Andreassen
  Journalist
 • Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Mye tyder på at eksplosiver ble plassert i bagasje eller et eller annet sted om bord på flyet, sier en kilde med nært kjennskap til informasjon fra amerikansk etterretning til CNN.

Vedkommende sier det mest sannsynlige er at IS eller en gruppe tilknyttet IS plantet en bombe om bord på flyet, men understreker at det ikke foreligger noen formell konklusjon fra amerikansk etterretning. Kildene sier til CNN også at det er mistanke om at ansatte på flyplassen i Sharm el-Sheikh har hjulpet til med å plassere bomben i flyet.

Egypts farligste terrorgruppe

IS har 1500 medlemmer i sin gruppe på Sinai og har stått bak en rekke terrorangrep hittil i år, blant annet drapet på Egypts riksadvokat, skriver det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel. Hvis det viser seg at det virkelig er IS som står bak, vil det være en stor seier for Egypts farligste terrorgruppe, skriver bladet.

Russiske myndigheter mener en må være tilbakeholdne med å slå fast at det var en bombe i flyet som styrtet over Sinai lørdag.

-Vi kan ikke utelukke noen teorier ennå, men så langt er det ingen grunn til hevde at den ene teorien er mer troverdig enn andre, sa Putins pressetalsmann Dimitrij Peskovi en kommentar i dag.

-Kan ta måneder å få konklusjonen

De russiske etterforskerne sier at det kan ta flere måneder får granskningen er ferdig.

— Arbeidet vil ta flere måneder. Vi må fjerne flyvraket, finne et sted å frakte det og bestemme på hvilket grunnlag en modell av flyet kan lages ved hjelp av det skadede vraket, flyets konstruksjoner og motorene, sa sjefen for russiske flymyndigheter, Alexander Neradko.

Skylder på sandstorm

De russiske etterforskerne klaget også over at sandstormer har gjort letearbeidet vanskeligere.

-Den første fasen er blitt mer krevende på grunn av sandstormer på stedet hvor flyet kræsjet. Etterforskerne har i to dager ikke vært i stand til å fly helikopter i området, sa Neradko.

- IS plantet bombe

Det mest sannsynlige er at IS eller en gruppe tilknyttet IS plantet en bombe om bord på flyet, opplyser en kilde med kjennskap til saken til CNN.

– Mye tyder på at eksplosiver ble plassert i bagasje eller et eller annet sted om bord på flyet, sier kilden.

Vedkommende understreker at det ikke foreligger noen formell konklusjon fra amerikansk etterretning.

Setter russiske fly på bakken

Egypts luftfartsminister, Hossam Kamal, stiller seg bak russernes avventende holdning:

-Etterforskningsgruppen har foreløpig hverken data eller bevis som bekrefter hypotesen om at en bombe var årsak til flystyrten, sier han i en uttalelse som er gjengitt av Reuters

Samtidig er det blitt kjent at det russiske flyselskapet Metrojets Airbus A321-maskiner settes på bakken. Det var denne type fly som styrtet over Sinai lørdag.

Ifølge russiske luftfartsmyndigheter skal det gjennomføres en ekstra sikkerhetssjekk ved alle disse maskinene, skriverCNN på Twitter.

- Eksplosiv gjenstand

Også britiske myndigheter mener det var en bombe om bord i det russiske flyet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Storbritannias regjering frykter også at det var en bombe eller andre former for eksplosiver som forårsaket flystyrten.

– Mens etterforskningen pågår, kan vi ikke slå fast hvorfor det russiske flyet styrtet. Men etter hvert som mer informasjon legges frem, er vi i økende grad bekymret over at flyet kan ha styrtet som følge av eksplosiver, opplyser en talsmann for statsminister David Cameron i en uttalelse som regjeringen publiserte onsdag ettermiddag.

224 mennesker, de fleste av dem russiske turister, mistet livet da flyet fra selskapet Metrojet styrtet på Sinaihalvøya kort tid etter avgang fra Sharm el-Sheikh forrige lørdag. Flyet skulle til St. Petersburg.

IS tar på seg skylden i en rekke utspill

IS har publisert flere lydklipp og videoer der de tar på seg skylden for flystyrten. De første meldingen kom samme dag som flyet gikk ned, men ble mottatt med skepsis.

Den franske avvisen Le Monde skriver at IS publiserte en video på tirsdag der et IS-medlem gratulerer sine «brødre» på russisk. IS har presentert flystyrten som et svar på russernes bombing av Syria.

Samtidig skriver The Indepent at IS «snart» vil avsløre metodene da brukte for å få flyet til å styrte.

Britene fryktet bombe og stanset flyvninger

Britiske myndigheter har stanset alle flyvninger fra Sharm el-Sheikh på Sinai. Statsminister David Cameron sier at de «ikke kan være sikre på at en terrorbombe gjorde at passasjerflyet styrtet, men det ser stadig mer sannsynlig ut at det var det som skjedde».

Statsministerens kontor i Storbritannia sa onsdag at de på bakgrunn av dette har bestemt at alle fly som onsdag kveld skulle forlate flyplassen i Sharm el-Sheikh i Egypt nå blir holdt tilbake.

I dag bekreftet den britiske utenriksministeren Phillip Hammond at alle fly holdes tilbake på til nye sikkerhetstiltak på flyplassen er gjennomført.

Torsdag ettermiddag sa han at flygningene fra den egyptiske feriebyen trolig gjenopptas fredag fordi sikkerhetstiltakene på flyplassen er skjerpet. Britiske Monarch og EasyJet gjenopptar flyvningene fredag og setter inn ekstra avganger for å få britiske turister hjem, skriver AP i kveld.

Også Nederland og Irland har stoppet flytrafikken til og fra Sharm el-Sheikh. Europas største flyselskap Lufthansa har bestemt at ingen av konsernets fly skal fly til Sinai inntil videre. Til nå har datterselskapene Edelweiss og Eurowings hatt flyvninger til Sharm el-Sheikh. SAS stanser også flyvninger til Sharm-el-Sheikh.

Russiske fly flyr som normalt. -Vi flyr uten endringer, sier talsmann Sergej Iswolski i Luftfartstilsynet i Moskva til radiostasjonen Echo Moskwy.

Lufthansa og en rekke andre flyselskaper har også lagt om andre ruter, slik at flyene ikke flyr over Sinai inntil årsaken til flystyrten er avklart.

Bakgrunn:

Les også

224 mistet livet: Terrorteorien står sterkere etter Sinai-styrten

Ifølge egyptiske myndigheter fortsetter lufttrafikken til og fra flyplassen i Sharm el-Sheikh omtrent som normalt. De 141 turistene som reiser med det norske charterselskapet Amisol vil bli fløyet hjem som normalt søndag, melder NTB.

Kaos på flyplassen

Det råder kaos på flyplassen i Sharm-el-Sheikh, skriver den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung. 2000 tyske turister og 9000 britiske turister sitter fast i feriebyen, fordi flytrafikken er innstilt. Mange turister står i kø på flyplassen og håper på mulighet til å reise.

Eksplosjon kan ha forårsaket flystyrt

Tegn tyder på at en eksplosjon kan ha ført til at det russiske passasjerflyet med 224 mennesker om bord styrtet på Sinaihalvøya forrige uke, opplyser egyptiske kilder med kjennskap til etterforskningen.

Les også:

Les også

Derfor konkluderte flyselskapet veldig tidlig om styrten på Sinai

Også en egyptisk kilde som står nær etterforskningen og undersøkelsen av de svarte boksene, opplyser at det nå ser mer ut som om flyet styrtet som følge av en eksplosjon om bord. Men det er umulig å si om det kan skyldes drivstoff eller en bombe, ifølge kilden.

Hentet ut ferdskriveren

Etterforskere har nå hentet ut og fått bekreftet innhold på ferdsskriveren fra det styrtede russiske flyet i Egypt, opplyste landets luftfartsmyndigheter onsdag ettermiddag. Men taleregistratoren er imidlertid delvis ødelagt, og det vil ta derfor lengre tid å gjenopprette dataen som ligger der.

Flyet fra selskapet Metrojet var på vei hjem til St. Petersburg fra Sharm el-Sheikh med 224 mennesker om bord, hovedsakelig russiske turister. Det styrtet på Sinaihalvøya kort tid etter avgang.

Uklar årsak

Den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sissi sier at undersøkelsene av årsaken til lørdagens flyulykke vil ta måneder. En internasjonal gruppe etterforsker ulykken sammen med egyptiske myndigheter.

Gikk i oppløsning

Den russiske luftfartsmyndigheten opplyser at flyet gikk i oppløsning mens det fremdeles var i luften.

Den danske flyhavarieksperten Tom Zøllner sier til nyhetsbyrået Ritzau at fotografiene tyder på at vrakbitene har falt rett ned.

— Det kan bety at flyet har vært i et ukontrollert fall, sier han.

Les også

 1. Avis: Ingen diskusjoner i cockpiten om teknisk svikt før flystyrten i Sinai

 2. Terrorteorien står sterkere etter Sinai-styrten

 3. Mannskapet på ulykkesfly uten lønn på to måneder

 4. Russiske luftfartsmyndigheter: Flyet ble ødelagt før styrten

 5. Russiske etterforskere fremme i Egypt

 6. Flyselskaper stopper flyvninger over Sinai

 7. - Ingen overlevende funnet etter flystyrt i Egypt