Verden

En månedslønn for to kilo biff

En mor som selger matolje, venter sammen med sine to barn på kunder i bydelen Highfields i Harare. Minimumslønn i landbruket var i mai på 1,3 milliarder i måneden, men nye forhandlinger starter i morgen - dagen etter valget.

Den som skal styre Zimbabwe, må takle en situasjon der en månedslønn på 150 milliarder lokale dollar ikke er nok til å forsørge en familie.

  • Forf>
  • <forf>kjetil Hanssen <

I dag går Zimbabwes velgere til stemmelokalene. De kan velge mellom sittende president Robert Mugabe og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai, som sier han ikke deltar. Rapporter om vold og trakassering av velgere kommer daglig. Utenriksdepartementet fraråder nå norske borgere å reise til landet på grunn av den spente situasjonen. Les mer:

Samtidig sliter folk flest med å få endene til å møtes på grunn av den galopperende prisstigningen. I februar viste offisielle tall at inflasjonen var på 165 000 prosent. Uoffisielle anslag nå antyder at prisstigningen er på over to millioner prosent.

Lommerusk.

Også regjeringsorganet The Herald beskriver hvordan prisveksten spiser opp inntektene. Ifølge avisen koster nå en kilo biff 70 milliarder Zimbabwe-dollar. Dette er ca. halvparten av en god månedslønn. Mange selskaper har begynt å betale ut lønn oftere siden det som er en grei inntekt i begynnelsen av måneden, er lommerusk mot slutten av den.I landbruket var gjennomsnittsinntekten i mai 15 milliarder. Det må du nå ha for å kjøpe et såpestykke.Ifølge regjeringsorganet har imidlertid landets ledelse satt i verk tiltak for de fattige: Skattefrihet for inntekter under 25 milliarder og egne lavprisbutikker for trengende — med varer til 90 prosent under markedspris.

Pengetrykking.

Økonomiprofessor Steve H. Hanke ved Johns Hopkins-universitetet i USA er ikke like imponert over Mugabe-regjeringens innsats. Han publiserte denne uken en rapport om økonomien i Zimbabwe.- Kilden til hyperinflasjonen er sentralbankens pengemaskin. Regjeringen bruker, og sentralbanken finansierer forbruket ved å trykke penger. Banken har ingen anledning til å stå imot regjeringens krav om kontanter, skriver Hanke i rapporten.Han tror situasjonen vil bli verre fordi banken trolig har trykket penger enda fortere i forbindelse med de to valgene.Hanke, som har skrevet rapporten for den liberalistiske amerikanske tankesmien Cato Institute, mener Zimbabwe må legge ned sin sentralbank. Selv om mange land har stoppet hyperinflasjon og beholdt sin sentralbank, mener han dette ikke er noen god løsning for Zimbabwe. Ifølge Hanke vil veksten gå for sakte og fattigdommen spre seg for fort hvis ikke mer vidtgående grep tas.Hanke foreskriver tre mulige resepter mot krisen:

  • Bytt ut valutaen: Hanke anbefaler sørafrikanske rand, amerikanske dollar eller euro.
  • Behold valutaen, men knytt til den annen stabil valuta: I et slikt system mener Hanke landet skal ha et valutastyre som til enhver tid ikke kan trykke mer penger enn de kan veksle inn i den valutaen man binder seg til.
  • La det være opp til private banker å utstede betalingsmidler. På 1800-tallet og 1900-tallet hadde ca. 60 land slike systemer. Zimbabwe hadde det inntil 1940, men i dag er det ingen land som organiserer betalingsformidlingen slik.

Les også

  1. Tsvangirai stiller ultimatum

  2. Tsvangirai vil likevel ikke ha militær intervensjon