Verden

Ny strid om utestengte delegater

Delegatene fra Michigan og Florida kan bli avgjørende for hvem som vinner demokratenes presidentnominasjon.

Senator Clinton under en partimiddag i Mississippi på torsdag. ROBYN BECK /AFP

 • Anders Nordstoga

* Alle våre saker om USA-valget* Alle resultatene, stat for stat (oppdateres fortløpende)* Alt om kandidatene og USAs spesielle nominasjonsprosess


Kampen om Det demokratiske partis presidentnominasjon er

Les også

...men klarer hun å ta igjen Obamas forsprang?

mellom de to kandidatene senator Hillary Clinton og senator Barack Obama.

Les også

- Nå avgjør superdelegatene

, spådde eksperter at dette kunne føre til at spørsmålet om de 376 delegatene fra Florida og Michigan ville seile opp som en avgjørende kampsak. Mye tyder nå på at nettopp dette er i ferd med å skje.

Utestengte delegater

Ettersom Florida og Michigan valgte ikke å følge partiets regel om ikke å avholde nominasjonsvalg før 5. februar, ble deres delegater nektet adgang til landsmøtet i august. Ingen av kandidatene drev aktiv kampanje i de to statene. Hillary vant i begge, men Obama stilte ikke til valg i Michigan. Om delegatene fra de to statene likevel skulle få stemme ved landsmøtet, kan de bli avgjørende for hvem som vinner nominasjonen. Hittil har bare Hillary Clinton argumentert for at de skal adgang til møtet, men nå har også Obambas leir kommet til det standpunktet. Kandidatene er imidlertid dypt uenige om hvordan dette bør skje, skriver The New York Times.

Forhandlinger

Det antas at Clinton vil ha en fordel om det blir omvalg, og det er av den grunn Clinton-kampanjen som ivrer mest for denne løsningen. Lederen for Obamas kampanje, David Plouffe, har antydet muligheten for å fordele halvparten av delegatene til hver av kandidatene. De ville da ikke ha noen reel stemme ved landsmøtet. — Jeg lar det være opp til Den demokratiske nasjonale komiteen å avgjøre hvordan de vil løse dette, men jeg ønsker helt klart at vi på ett eller annet vis får med oss delegatene fra Michigan og Florida til landsmøtet, sa Obama til ABC News torsdag kveld. Ifølge The New York Times forhandler ikke kandidatene direkte med hverandre, men representanter fra kampanjene deres skal være i samtaler med partiledere om alternative løsninger. Endatil flertallslederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, skal ha deltatt i disse samtalene.

Clinton mest valgbar?

Mye oppmerksomhet er fremdeles rettet mot de såkalte "superdelegatene". Selv om det blir omvalg i Florida og Michigan, er det usannsynlig at en kandidat vinner nok bundne delegater til å sikre nominasjonen. Superdelegatene står i utgangspunktet fritt til å stemme på den av kandidatene de selv måtte ønske. Superdelegatene må ta stilling til hvorvidt de vil stemme med sine egne stater, slik Obamba mener de bør gjøre, eller om de vil stemme på den kandidaten som de tror har størst sjanse til å vinne mot republikanernes John McCain. Ifølge USA-ekspert Ole Moen, forsøker Clinton nå å fremstå som den mest valgbare kandidaten, og hun har tallene på sin side. - Obama har vunnet nominasjonsvalgene mange stater som vanligvis stemmer på republikanske presidentkandidater, mens Clinton har vunnet statene som demokratene vanligvis vinner. Hun forsøker nå å fremstille det som om det er mindretallsgrupper i republikanske stater som har valgt ham, mens hun vinner blant demokratene, forklarer Moen. Les også:

 1. Les også

  Millionene renner inn til Obama

 2. Les også

  Millionene renner inn til Obama

 3. Les også

  Toget kan være gått

 4. Les også

  Alenegangens undergang

 5. Les også

  - Nå avgjør superdelegatene

 6. Les også

  - Bush er god å ha, Obama kan bli farlig

 7. Les også

  Møter Bush i dag

 8. Les også

  John McCain blir republikanernes presidentkandidat

 9. Les også

  Hillary Clinton gjorde comeback

 10. Les også

  ...men klarer hun å ta igjen Obamas forsprang?

 11. Les også

  Clintons store comeback

Barack Obama utelukker ikke omvalg i Florida og Michigan, selv om mange tror Hillary Clinton da vil stille sterkest. AP/ALEX BRANDON

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Forklart: Slik velges en amerikansk presidentkandidat

 2. VERDEN

  Clinton og Sanders møttes etter siste nominasjonsvalg

 3. VERDEN

  Sanders nekter å gi opp: - Vi skal fortsette å kjempe

 4. VERDEN

  Mener Bernie Sanders har best sjanse til å vinne flest delegater

 5. VERDEN

  Dette tallet er både godt og dårlig nytt for Hillary Clinton

 6. VERDEN

  Hillary Clinton erklærer seier i nominasjonskampen