Verden

Frykt for omkamp

Allerede avgjorte primærvalg - uten betydning - kan likevel bli avgjørende.

Hillary Clinton vant både Michigang og Florida uten at det ga delegater til landsmøtet. Nå vil Obama ha omkamp, mens Clinton vil ha delegatene.

 • Kurt Haugli

To primærvalg som allerede er avgjort, kan fortsatt komme til å spille en rolle når demokratene skal finne sin presidentkandidat.

Fratatt delegater

I både Michigan og Florida ble primærvalget flyttet frem i tid og avholdt allerede i januar — mot viljen til det demokratiske partiet. Kun delstatene Iowa, New Hampshire og South Carolina har egentlig tillatelse fra partiet til å holde sine primærvalg før de andre statene.

Partiet har valgt å stå hardt på reglene, og partiledelsen har avgjort at de to statene skal straffes : Ingen av de 366 delegatene som de to statene i utgangspunktet skulle sendt til årsmøtet, får derfor stemmerett eller plass i salen når landsmøtet skal avgjøre hvem som blir presidentkandidat.

Hillary-seire

Til tross for at Florida og Michigan er fratatt sine delegater, ble det likevel holdt primærvalg i begge delstatene.

Les også

Meningsløs seier til Clinton

Ikke merkelig, siden hun var den eneste kandidaten som hadde registrert seg som kandidat i staten. Rundt 40 prosent av stemmene i Michigan var blanke. Også i Florida var det Hillary Clinton som gikk av med seieren. Hverken i Michigan eller Florida drev kandidatene valgkamp, men Hillary Clinton fløy inn til Florida på valgkvelden og feiret seieren.

Nye valg

De lokale demokratiske partiene er selvfølgelig lite fornøyd med at deres stemmer ikke teller når presidentkandidaten skal velges.

Det har vært snakk om å foreta nye primærvalg i disse to statene, men partiledere i Florida og Michigan er svært lunkne til nye valg.

— Det vil hverken være praktisk eller rettferdig å holde nominasjonsmøter i en stat hvor 600.000 mennesker allerede har avgitt sin stemme i primærvalg , sier senatoren Carl Levin fra Michigan til Reuters.

Ingen enighet

Akkurat nå er det kamp på kniven mellom Barack Obama og Hillary Clinton om hver eneste delegat.

Hverken Clinton eller Obama er enige om hvordan man eventuelt skal gi velgerne i Florida og Michigan innflytelse. Ikke overraskende sier Hillary Clinton at hun vil kjempe for at delegatene fra de to statene skal få stemmerett på landsmøtet.

Obama, som på sin side har valgvinden i ryggen, mener at det vil være mest riktig å holde nye primærvalg eller nominasjonsmøter i de to statene før delegatene fordeles.

De to kandidatene kan bli enige om hvordan det eventuelt skal gjøres. Uten enighet tar komiteen som organiserer landsmøtet den endelige avgjørelsen om hva man skal gjøre med Florida- og Michigan-delgatene. Den avgjørelsen blir ikke fattet før i juli.

Republikansk straff

Michigan holdt sitt primærvalg 19. januar, mens det demokratiske primærvalget i Florida ble holdt 29. januar. Det demokratiske partiet har regler som sier at det kun er Iowa, New Hampshire og South Carolina som har tillatelse til å avholde sine primærvalg før den såkalte Super Tuesday 5. februar.

Heller ikke det republikanske partiet var fornøyd med det som skjedde i Florida og Michigan, men nøyde seg med å halvere antall delegater til landsmøtet fra disse to statene.

 1. Les også

  Clinton vant nominasjonsmøtene i New Mexico

 2. Les også

  Svart, smart og mest sexy

 3. Les også

  Motstand som hjelper, støtte som ødelegger

 4. Les også

  Obama-bølgen vokser

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kartet som kan gi Trump hodepine

 2. VERDEN

  Forklart: Slik velges en amerikansk presidentkandidat

 3. VERDEN

  Disse grafene viser hvorfor det kalles vippestater. Og hvorfor de avgjør hvem som blir USAs neste president.

 4. VERDEN

  Den lille, hvite staten har enorm makt. Mandag kan den gi Sanders en pangstart på presidentvalgåret.

 5. VERDEN

  Clinton og Sanders møttes etter siste nominasjonsvalg

 6. VERDEN

  Hva viser egentlig meningsmålingene?