Midtøsten-forskere: Fredsprisen har en enorm symbolsk verdi

Årets fredspris er en oppmuntring til demokratiforkjempere i hele den arabiske verden, mener Midtøsten-forsker Amy Hawthorne.

Det blir kalt en oppmuntringspris – noe Nobelkomiteen har lang tradisjon for å dele ut.

Tunisia er landet hvor den arabiske våren begynte – og det eneste landet hvor den fungerte, sies det. Årets fredspris gikk til fire organisasjoner i Tunisia for deres dialogarbeid med landets overgang til demokrati.

Men selv om første steg i en demokratesingsprosess har funnet sted i det lille arabiske landet, blir ikke demokratier skapt på noen år.

— Mange skritt er ikke tatt ennå. Vi har sett at mange land som er på Tunisias nivå sklir tilbake. Det er fortsatt fare for at de ikke lykkes, sier Amy Hawthorne, assisterende direktør for forskning i Project on Middle Eastern Democracy (POMED).

Hun er likevel utelukkende positiv til prisen og mener den kommer på riktig tidspunkt.

På femårsdagen

I desember 2010 satte den tunisiske grønnsakshandleren Mohamed Bouazizi fyr på seg selv etter at politiet hadde beslaglagt varebeholdningen hans. Det var en fortvilet protest mot myndigheter som kunne trakassere folk så mye de ville. Hendelsen blir regnet som starten på den arabiske våren.

Amy Hawthorne

Nesten fem år senere er demokratiet i Tunisia skjørt, og mange føler at den demokratiske overgangen ikke forbedrer livene deres, forteller Hawthorne.— De har økonomisk krise, og de har en terrorkrise. Dette må være en ekstremt emosjonell dag for dem som har kjempet for demokrati, sier hun.

Sender et budskap

Medlemmer av den konstituerende tunisiske nasjonalforsamlingen feire vedtakelsen av den nye grunnloven i Tunis, Tunisia søndag, 26 januar 2014.

Årets prisvalg blir kalt en oppmuntringspris – noe Nobelkomiteen har lang tradisjon for å dele ut. En av de mer kjente er prisen fra 1994 til Yitzhak Rabin, Shimon Peres og Yasir Arafat for å oppmuntre dem til å gå videre på Oslo-avtalens grunn. Dagens situasjon mellom Israel og Palestina var kanskje ikke det man så for seg at man skulle ende opp med i 1994, men det gjør ikke effekten mindre, mener Hawthorne.Hun mener prisen er like mye en oppmuntring til regionen, som til Tunisia.

— Arabiske ledere vil gjøre det de kan for å ignorere denne prisen, men folkene i disse landene vil ikke det.

Solidariteten prisen viser til menneskerettighetsgrupper og sivile grupper i de arabiske landene er enormt viktig, tror Hawthorne.

— Disse menneskene finnes i alle arabiske samfunn, og de ser alle på Tunisia på en veldig positiv måte. Det gjør det vanskeligere for arabiske myndigheter å undertrykke folket sitt.

Bekymret for ytringsfriheten

«En verdig vinner», «Holder tak i kraften i den arabiske våren», «En ny giv for demokratibygging», «en anerkjennelse av sivilsamfunnets rolle» – reaksjonene fra norske politikere er mange og i all hovedsak positive.

Den norske forskeren Maria Glenna, som har studert dialogprosessen i Tunisia, mener prisvinnerne har fått til mye, men løfter samtidig en advarende pekefinger:

— Dessverre har denne dialoglinjen medført at konsensus – enighet – er den eneste aksepterte metoden for å nå frem til politiske beslutninger.

Nidaa Tounes (Call of Tunisia) støttespillere svinger flagget og roper slagord mens de feirer at partiets veteran-politiker Beji Caid Essebsi (på plakaten) vant landets første frie presidentvalg, i Tunis 22. desember 2014. Essebsi slo rivalen Moncef Marzouki med 55,68 prosent av stemmene mot 44,32 prosent.

Legitime bekymringer om beskyttelse av menneskerettigheter og bruk av autoritære virkemidler blir avvist som avvikende og farlige, mener hun.— Vil du si at ytringsfriheten i Tunisia er truet?

— Ja, ytringsfriheten er truet eller allerede innskrenket. Jeg håper fredsprisen vil sette søkelyset på landet og minne Tunisias ledere om hvor viktig det er å beskytte rettsstaten og styre landet i tråd med demokratiske prinsipper.

- Må tåle kritikk

Forsker Maria Glenna er tilknyttet American University i Washington DC.

Nylig vedtatte lover gjør det mulig å arrestere personer som fornærmer offentlig ansatte eller medlemmer av politiet og forsvaret, påpeker hun.— På tampen av fjoråret ble en tunisisk blogger arrestert, angivelig for å ha fornærmet en militær leder, sier hun.

— Regjeringen har også innskrenket domstolenes uavhengighet. I den situasjon landet nå befinner seg, trenger det reell opposisjon, og myndighetene må være åpne for kritikk, mener Glenna, som er tilknyttet American University i Washington DC.

Norges ambassadør: - Utrolig viktig tidspunkt

Norges ambassadør til Algerie, Arne Gjermundsen, kaller prisen «gledelig, velfortjent og veldig relevant».

— Den kom på et tidspunkt som er utrolig viktig. Det har vært mye negativt i Tunisia - terrorangrep og en økonomi som strever - så dette er et realt klapp på skulderen. Prisen viser at det internasjonale samfunnet ikke har glemt tunisierne, sier Gjermundsen, som også har ansvar for Tunisia.

— Etter mitt inntrykk har politikerne der god langsiktig horisont. Samtidig er det sivilsamfunnet - det tunisiske folk - som gjennom denne kvartetten får prisen.

— Hva betyr det for sivilsamfunnet i andre arabiske land?

— Når et land i denne regionen klarer å overvinne så sterke interne motsetninger, inspirerer det veldig mange.

Rekruttert til ekstremistgrupper

Maha Yahya, Senior Associate ved tenketanken Carnegie Middle East Center.

«Tunisia kan være forbilde for demokratisk overgang i den arabiske verden, men det har også sett 3.000 av sine borgere blitt hentet som rekrutter til ekstremistgrupper», skrev Maha Yahya, Senior Associate ved tenketanken Carnegie Middle East Center i juli i år.Hun er også positiv til prisutdelingen, men sier til Aftenposten at Tunisia fortsatt har en vei igjen å gå og det er mange fundamentale ting som ikke er på plass. Effekten av prisen er hun usikker på.

— Om ikke annet så gir det håp. Det gir håp til mennesker som ønsker en politisk overgang til demokrati. Vi må ikke glemme hvorfor folk tok til gatene i utgangspunktet, sier Yahya.

Ønsker du flere nyheter fra Midtøsten? Følge vår Midtøsten-korrespondent på Facebookog Twitter.