Trumps eks-rådgiver Steve Bannon pågrepet av FBI
Donald Trumps tidligere rådgiver Stephen K. Bannon ble mandag pågrepet av FBI. Han ble senere løslatt mot meldeplikt.
Bannon er siktet for «å ha vist forakt for Kongressen» etter at han gjentatte ganger har nektet å vitne i komiteen som gransker kongresstormingen 6. januar.
Etter en lang debatt i Representantenes hus sist måned stemte et flertall for at Bannon hadde vist forakt for nasjonalforsamlingen. Bakgrunnen var nettopp at han ignorerte stevninger fra granskerne.
Målet deres var å få ham til å vitne om angrepet på kongressen.
Bannon nektet.
Han nektet også å utlevere dokumenter granskerne har bedt om.
Fredag ble han tiltalt av en føderal storjury. 67-årige Bannon dro selv til FBIs kontorer i Washington og meldte seg mandag morgen lokal tid, tre dager etter den føderale storjuryens avgjørelse.
Bannon ble noen timer senere løslatt mot meldeplikt.
Det døde fem personer i og etter angrepet, og mer enn 600 er siktet for stormingen.
– Et skremmeskudd
Representantenes hus bestemte i sommer at de skulle granske angrepet på Kongressen og etablerte 6. januar-komiteen. Målet var å finne bakenforliggende årsaker til det representantene selv omtaler som en et terrorangrep i eget land.
Lederen av komiteen Bennie G. Thompson uttalte seg fredag også om tidligere stabssjef i Det hvite hus Mark Meadows. Han valgte nylig ikke å møte opp da han var kalt inn for å vitne overfor komiteen.
At Bannon nå tiltales, kan være starten på at også Meadows går samme skjebne i møte. Thompson sier rett ut at pågripelsen av Bannon må ses på som et skremmeskudd for andre motvillige vitner.
– Ingen står over loven. Vi vil ikke nøle med å bruke de verktøyene vi har tilgjengelig for å få den informasjonen vi trenger, skriver Thompson i en uttalelse.
De stormet Kongressen for Trump. Nå havner de i arresten én etter én.
Granskningen Thompson leder, undersøker også hva som kan ha påvirket folk til å delta i angrepet. I bestillingen til komiteen spør de blant annet om hvordan teknologi, plattformer på internett og finansiering kunne være en del av grunnen til at man deltok.
– Det er viktig å legge til at det ikke er noe ekstraordinært med at en valgt komité vil møte en tidligere høytstående embetsmann, sier Thompson og legger til at ingen saker har større offentlig interesse enn et slik angrep på demokratiet.
Justisdepartementet sier at strafferammen for å vise forakt for kongressen gir minimum 30 dager og maksimalt ett år i fengsel.
– Planla angrepet
Bannon var en av USAs tidligere president Donald Trumps fremste rådgivere og var sjef for Trumps valgkampanje.
Han er også kjent for å være én av grunnleggerne av Breitbart News. Nettsiden fikk svært mye oppmerksomhet i forbindelse med valgkampen til Trump. Bannon omtalte den selv som «en plattform for det alternative høyre» i 2016.
Bannon har via sine kanaler stor rekkevidde. Ifølge flere publiserte rapporter og Bannons egne uttalelser hadde også Bannon spesifikk kunnskap om planene for angrepet den 6. januar før de skjedde.
På Bannons egen podkast uttalte han den 5. januar for eksempel.
– Det kommer ikke til å skje slik dere har trodd det skal skje. (…) Alt jeg kan si, er å holde dere fast. (…) Dere fikk dette til og i morgen er det kampdag.
– Det blir et helvete i morgen (…) så mange har sagt at «hvis det ble en revolusjon, ville jeg vært i Washington. Vel, dette er din dag i historiebøkene, sa Bannon.
Bannon strømmet også pågripelse direkte på podkasten og uttalte blant annet at de var i ferd med å stoppe Biden-regimet.
– Bånd til høyreradikale
Da Trump utnevnte Bannon som sjef for kampanjen, svarte 169 demokratiske representanter med et brev der de skrev at «ansettelsen sender et signal om hva slags president Trump ønsker å være» fordi «hans bånd til nasjonalistiske høyreradikale grupper er godt dokumentert».
Bannon svarte på brevet med å si at det ikke stemte og omtalte seg som en økonomisk nasjonalist.
Bannon ble også benådet for en bedragerisak på Donald Trumps siste dag i Det ovale kontor. Da var Bannon siktet for å ha svindlet bidragsyterne til ’We Build The Wall’, en organisasjon som Bannon var med på å starte. Organisasjonen klarte å hente inn mer enn 200 millioner kroner.