Hva skjer hvis «Afrikas hovedstad» faller?

Etiopas hovedstad Addis Abeba står i fare for å falle. Det kan få ringvirkninger i Europa.

Addis Abeba står i fare for å falle, mener eksperter. Uansett om det skjer eller ikke, står Etiopia i fare for at den blodige krigen fortsetter – og eskalerer.

«Afrikas hovedstad».

Det er kallenavnet til den etiopiske hovedstaden Addis Abeba. Byen huser fem millioner mennesker av en befolkning på hele 107 millioner.

Med det er Etiopia et av kontinentets største land. Lenge er Etiopia blitt løftet frem som det afrikanske håpet for demokrati og fred.

Nå står landets hovedstad i fare for å falle i en blodig konflikt.

Det kan få ringvirkninger langt utenfor Etiopia og Afrika.

Offensiven trappes opp

På 80-tallet var Etiopia nærmest synonymt med sultkatastrofer. De siste tiårene har landet hatt stor økonomist vekst. Nesten 10 prosent hvert år, ifølge Verdensbanken.

Samtidig har landet mange etniske grupper som tidvis har kriget med hverandre. I fjor blusset en av konfliktene opp for alvor.

På den ene siden står den etiopiske regjeringen ledet av statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed. På den andre siden står Tigrays frigjøringshær (TPLF), som styrer delstaten Tigray. I november 2020 angrep TPLF en av regjeringens militærbaser.

Ahmed svarte med å invadere Tigray. Han fikk støtte fra eritreiske soldater.

Nå har TPLF inngått sine egne allianser. Med Oromo Frigjøringsfront (OLA) og syv andre armeer har de laget en koalisjon.

De har ett mål:

Å velte Ahmeds regjering. Enten gjennom forhandlinger, eller ved bruk av militær makt.

Hvor sannsynlig er det at hovedstaden faller?

Åpent spørsmål

Oromo Frigjøringsfront (OLA) har soldater 40 kilometer unna Addis Abeba. Det sa gruppens leder Jaal Marro i et intervju med AFP på søndag.

Det tilsvarer avstanden mellom Oslo og Drammen. Den opplysningen er ikke bekreftet fra andre hold. Men sammen med TPLF tok de over de strategiske byene Kombolche, Kemise og Dessie forrige uke.

Kartet viser at de rykker stadig nærmere Addis Abeba.

Likevel er det svært usikkert om hovedstaden vil falle. Det er viktig å huske at TPLF ikke har kontroll over hele Tigray ennå, mener Stig Jarle Hansen. Han er forsker ved Norges naturvitenskapelige universitet (NMBU).

– Det er en ganske sårbar flanke, forklarer han.

Kjetil Tronvoll er forsker ved Oslo Nye Høyskole. På spørsmål om han tror Addis Abeba faller, svarer han:

– Ja, den faller. Og det vil komme et regimeskifte. Om det skjer via en militær inntreden eller forhandlet utgang, er fremdeles et åpent spørsmål.

Liten mulighet, dårlig tid

Den afrikanske union (AU), diplomater og politikere fra hele verden håper å få på plass en fredelig løsning.

Olusegun Obasanjo er AUs utsending til Etiopia. Han har vært i kontakt med TPLF og Ahmed. Begge partene er enige om at konflikten er politisk. Dermed trenger den en politisk løsning, ifølge Obasanjo. Samtidig advarer han:

Muligheten for å få til politisk enighet er «veldig liten og tiden knapp».

Om diplomatiet feiler, kan Addis Abeba falle som følge av militær makt. Hva vil skje da?

Her er det få sikre svar. Men mulighetene er mange.

Flere inntar borgerkrigen

TPLF har sagt at de vil fjerne Ahmed, men at de ikke vil ha makten selv. I stedet vil de holde nye demokratiske valg.

Likevel er det langt fra sikkert om et TPLF-inntog i Addis Abeba vil godtas. Statsminister Ahmed oppfordrer befolkningen til å ta til våpen og beskytte byen.

Sivile deltar på et arrangement til støtte for regjeringen i Addis Abeba. De demonstrerer mot TPLF og vestlig involvering i Etiopia. Bildet er tatt 7. november 2021.

Samtidig meldes det om at den etiopiske regjeringen arresterer beboere i hovedstaden fordi de er fra Tigray.

Den delen av befolkningen vil trolig ønske er regimeskifte velkommen. Samtidig har TPLF nok av fiender fra gammelt av. Da gruppen hadde makten fra 1990 til 2018 ble motstandere slått knallhardt ned på.

At disse vil ta til våpnene igjen, er ikke utenkelig.

– Hvis Addis ikke faller, kan dette fremdeles bli en blodig og lang krig fordi konflikten er så etnifisert. Nå er det hovedsakelig etniske militser som kriger mot hverandre, forklarer Hansen.

Det er Liisa Lakso, seniorforsker det Det nordiske afrikainstituttet, enig i.

– Trusselen for etnisk utrensning er allerede der, sier hun.

Følgene av det vil neppe holde seg innenfor Etiopias grenser.

Dominoeffekt i regionen

Konflikten kan føre til en destabiliserende dominoeffekt i resten av regionen.

– Etiopia har vært en slags motor for økonomier i resten av regionen, forklarer Lakso.

Den motoren er allerede i ferd med slutte å dure. Nabolandet Sudan har fått over 60.000 flyktninger fra Tigray siden krigen brøt ut i fjor. Eskalerende borgerkrig kan føre til at enda flere krysser grensen. Sudan er allerede svekket av militærkuppet i landet.

– Enda flere flyktninger vil ikke gjøre situasjonen i Sudan enklere, sier Lakso.

Det siste året har en bølge av militære kupp skyllet gjennom Afrika. Videre konflikt kan gjøre at den bølgen også rammer Etiopia, tror hun.

Også det kan føre til store flyktningstrømmer ut av landet – og videre ut i verden.

– Situasjonen er ekstremt farlig. Den er også en bekymring for Europa. Delvis på grunn av flyktninger og andre migranter, fortsetter Lakso.

Samtidig som migranter brukes som våpen i en pågående hybridkrig mellom Hviterussland og EU, kan en ny bølge flyktninger komme fra afrikanske land, mener hun:

– Dette er ikke bare mulig. Det er svært sannsynlig at dette vil skje.