Nord-Korea feiret 73 år med opptog ved midnatt, men uten missiler

Nord-Korea feiret natt til torsdag dannelsen av staten. To ting manglet, og det ble lagt merke til: nye, tunge våpen og en tale av Kim Jong-un.

Personell iført gassmaske og vernedress marsjerte i opptoget som markerte Nord-Koreas 73-årsdag.

Feiringen var ikke rund: Det var landets 73-årsdag. Skal man tro Rodong Sinmun, landets største avis og talerør for regimet, la ikke dét noen demper på moroa.

Fyrverkeri, opptog og salutter satte sitt preg på hovedstaden Pyongyang ved midnatt. I paraden marsjerte som normalt noen vanlige soldater. Noen kanoner ble også vist frem. Likevel var det denne gang lagt mest vekt på sivil beredskap. Brannbiler og redningshunder hadde prominent plass. En enhet var iført gassmasker og oransje vernedresser.

«Følte stort stolthet»

Opptoget ble «varmt mottatt», melder avisen. Bildene viser at folk vifter med flagg og buketter. Ifølge Rodong Sinmun «følte de stor stolthet». Også deltagerne i toget var «kry og klippefast bestemt» på å sikre «det sosialistiske hjemlandet» mot bakhold.

Kim Jong-un feiret natt til torsdag at bestefar Kim Il-sung grunnla Nord-Korea i 1948.

– Henvendt til egne

I andre land legges det særlig merke til at Nord-Korea denne gang ikke kjørte frem noen nye, store missiler. Analysen er foreløpig at oppvisningen var rettet mot egne borgere.

– Kim henvender seg til sitt eget folk i stedet for oss eller USA, sier en sørkoreansk embetsperson til The Korea Herald.

Cheong Seong-chang leder Center for North Korean Studies, en tenketank i Sør-Korea. Han mener feiringen understreker landets såkalte juche-politikk, en ideologi om å være selvforsynt.

– Ifølge ideologien bør enhver nordkoreansk borger være rede til å gripe til våpen og kjempe når det er nødvendig. Styrkene i opptoget har vist hvordan, sier Cheong.

Styrkene som sto fremst i paraden, kalles Arbeidernes og bøndenes rødegardister. Det er en slags blanding av Sivilforsvaret og Heimevernet.

Cheong legger til at paraden også skal roe ned murring over en tungt covid-rammet økonomi.

Personell med redningshunder deltok i opptoget på Kim Il-sung-plassen i Pyongyang.

– Bygge samhold

Hong Min er analytiker ved Sør-Koreas Institute for National Unification. Hong mener mange hadde ventet store missiler og militære styrker.

– Paraden viser at Nord-Korea er for opptatt med sine egne problemer til å tenke på provoserende budskap til andre land, sier Hong til nyhetsbyrået AP.

Hong tror regimet føler behov for å bygge samhold internt i landet.

Folket lider helt klart under pandemien, sier han.

Kim-familien har styrt Nord-Korea siden 1948. Bilder og statuer av Kim Il-sung og Kim Jong-il, henholdsvis bestefar og far av Kim Jong-un, tilbes en rekke steder i landet.

Landets diktator, Kim Jong-un, skal ikke ha holdt tale denne gang. Det melder sørkoreanske Yonhap. I stedet viser bilder at han sitter ved et rundt bord utendørs sammen med ni andre menn. På andre bilder hilser han på henrykte undersåtter.

Det var Kims bestefar, Kim Il-sung, som i 1948 grunnla nasjonen.

Ifølge Korea Herald jobber sørkoreansk etterretning på spreng med å vurdere feiringen. Ett av temaene blir hvorfor Kim ikke talte.

Kim står foran sin kanskje tøffeste tid som leder i landet, sier eksperter til AP. Det vises til at grensene er stengt på ubestemt tid for å holde viruset nede. Samtidig er det ingen ende i sikte på sanksjonene mot landet.

Offisielt har landet ingen tilfeller av covid, men etterretningsrapporter tyder på noe annet. I juni advarte Kim om «en stor krise» i emning som følge av viruset. Senere har landet likevel takket nei til vaksiner fra blant andre Kina og Russland.