Verden

Gore ute på sin viktigste turné

  • Forf>
  • <forf>ole Mathismoen <
  • Klimatrusselen er så reell og dramatisk at den ikke kan overlates til politikerne og forskerne. Å gjøre noe eller ikke gjøre noe er et moralsk valg for hver eneste av oss.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Dette var hovedbudskapet til Al Gore da han i går kveld svarte på spørsmål i Oslo om sin nye spektakulære film om verdens kanskje største miljøtrussel.

USAs tidligere visepresident reiser verden rundt for å skape blest om klimatrusselen og filmen og boken "En ubehagelig sannhet" (An Inconvenient Truth).I går var det lukket visning for inviterte i Oslo, fredag er det Norges-premiere på offentlig kino. Gore svarte på spørsmål og deltok som æresgjest på en mottagelse statsminister Jens Stoltenberg holdt i regjeringens representasjonsbolig. I formiddag venter nye samtaler med Stoltenberg og et møte med ledelsen i Norges Bank før han farter videre til Stockholm, Hongkong og Sidney.

I sommer har han besøkt en rekke filmfestivaler og promotert en film med et budskap om en virkelighet dagens politiske ledelse i USA faktisk nekter å erkjenne at eksisterer.

Håp.

Verden rundt har politikere, miljøvernere, forskere og journalister lovprist Gores innstas. Miljøvernminister Helen Bjørnøy har kalt filmen en av de viktigste gjennom tidene. Hun har uttrykt håp om at "En ubehagelig sannhet" kan bidra til å endre spesielt USAs klimapolitikk, ettersom det er umulig å få redusert trusselen uten at USA slutter å være bremsekloss.I filmen slår Gore fast at menneskeheten sitter på en tikkende bombe. Hvis det store flertall av verdens vitenskapsfolk har rett, har vi knapt ti år på å unngå at jorden ender opp i et katastrofalt hendelsesforløp av ekstremt vær, flom, tørke, epidemier og drepende varme som langt overgår noe menneskeheten før har opplevd.— Vi er nødt til å våkne, lytte til det vitenskapsfolkene roper til oss: Planeten er på vei inn i en katastrofe. Dette er den største utfordring noen av oss har stått overfor og noen gang vil møte i våre liv. Det er et spørsmål hver og en av oss må ta stilling til og gjøre noe med, sa Gore da filmen i vår hadde première I USA under stor ståhei.

Les anmeldelsen

Les også

    Planeten er på vei inn i en katastrofe, fastslår Al Gore.