Russland sier russisktalende blir undertrykt i Moldova: Vil ha korridor til utbryterrepublikk
Russland vil ta hele Donbas og Sør-Ukraina. Uttalelser tyder på at Russland nå ser mot Ukrainas naboland.
- Vilde Skorpen WikanJournalist
- NTB
Moldova undertrykker den russiskspråklige befolkningen i Transnistria, hevder Russland. Transnistria er en region som tilhører Moldova, men som fungerer som en selvstendig stat.
Nå vil Russland opprette en korridor mellom Transnistria, som grenser til Sør-Ukraina, og Krim-halvøya, som Russland annekterte i 2014. Det skriver det russiske nyhetsbyrået Tass.
Det vil avskjære Ukraina helt fra landets eneste kystlinje, som er i sør.
Anklager Transnistria for undertrykking
Den russiske generalmajoren Rustam Minnekajev sier ifølge den russiske avisen Kommersant at det finnes grunn til å tro at befolkningen som snakker russisk i Transnistria, blir undertrykt.
Minnekajev er nestkommanderende over det Russlands sentrale militærdistrikt, skriver nyhetsbyrået Reuters.
– Kontroll over Sør-Ukraina er en annen vei til Transnistria. Der er det bevis for at den russisktalende befolkningen blir undertrykt, sa Minnekajev.
Generalmajoren sa også at Russland nå er i krig med hele verden. Han kaller det den store, patriotiske krigen.
Ukraina ble anklaget for å undertrykke den russiskspråklige befolkningen i Øst-Ukraina før Russland gikk til angrep på landet i slutten av februar.
Ukrainske myndigheter har tidligere advart om at Russland kan ønske å angripe Ukraina fra Transnistria. Det skriver Deutsche Welle. Russland vil da ha omringet havnebyen Odesa.
Tviler på Russlands kapasitet
Moldova ligger mellom Ukraina og Romania. Moldova er ikke Nato-medlem, men har samarbeid med forsvarsalliansen. Et prorussisk regime har imidlertid kontrollert utbryterrepublikken Transnistria siden 1990-tallet og slutten på den kalde krigen.
Det viser at Russlands påstander om undertrykking er oppspinn, forteller pensjonert generalløytnant Arne Bård Dahlhaug. I tre år var Dalhaug også observatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Øst-Ukraina.
– Det er en helt feilaktig påstand. Transnistria har vært styrt av Russland siden den kalde krigen, sier Dalhaug til Aftenposten.
Han forteller at Russland aldri trakk styrkene helt ut av utbryterrepublikken etter Sovjetunionens kollaps. Men styrkene har begrenset kapasitet. Byggingen av en ny flystripe for tunge transportfly tyder imidlertid på at Russland vil øke muligheten for å fly inn styrker til utbryterrepublikken.
Kan avskjære viktig by fra resten av landet
Dalhaug sier også at det vil være lurt av Russland å sikre seg en korridor mellom Transnistria og Krim-halvøya. Den vil i så fall strekke seg gjennom byene Nikolajev og Kherson. Odesa, én av Ukrainas viktigste byer, vil bli avskåret fra resten av landet.
– Jeg har vært helt sikker på at dette lenge har vært en russisk ambisjon, sier Dalhaug.
Men kan Russland få det til? Dalhaug tviler. Russiske styrker sliter med å sikre seg kontroll over Sør- og Øst-Ukraina. Og etter synkingen av krigsskipet «Moskva» tror ikke Dalhaug de kan sette i land styrker i Odesa.
Dermed må soldatene kjempe seg frem i et vanskelig terreng.
– Det er et veldig logisk militært mål, sett med russiske øyne, sier Dalhaug.
– Men jeg har vondt for å se at de har ressursene til å gjøre det nå.
Samarbeid med Vesten
Moldova kan ende opp på historiens skraphaug. Det sa den russiske senatoren Aleksej Pusjkov onsdag. Uttalelsen kom etter at Moldova forbød Z-symbolet og andre symboler knyttet til Russlands krigføring i Ukraina.
Tyskland og Romania vil styrke forsvars- og sikkerhetssamarbeidet med Moldova. Det sa landenes forsvarsministre i en felles pressemelding torsdag.
De vil også styrke samarbeidet med Ukraina og Georgia.
Etter at Russland invaderte Ukraina, har Moldova søkt om medlemskap i EU. Fredag kunngjorde president Maia Sandu at landet var ett steg nærmere medlemskap.
Britisk etterretning har varslet at Russland vil sette alt inn på å vinne terreng i Øst-Ukraina og rykke frem i Donbas-området innen 9. mai. Dette er datoen for Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland. Russland president Vladimir Putin planlegger å avholde en parade for å markere seier i Ukraina-krigen på denne datoen.
Det viktigste om: Krigen i Ukraina
I vårt nyhetsbrev får du jevnlige oppsummeringer av det viktigste som skjer når det er store internasjonale nyhetshendelser. Temaet vil endres avhengig av hvilke store hendelser som pågår. Tema akkurat nå: Krigen i Ukraina. Meld deg på her
Mest lest akkurat nå
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5