Verden

Mannen som drepte politiker med kniv var kjent for britisk etterretning

Mannen som drepte den britiske politikeren David Amess, var kjent for politiet og var blitt sendt på et program for avradikalisering.

Folk tenner lys til minne om David Amess i nærheten av kirken i Leigh-on-Sea der parlamentarikeren ble drept.
  • NTB-AFP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den 25 år gamle mannen ble pågrepet og sitter i avhør hos britisk politi etter at han fredag knivstakk Amess som møtte velgerne sine i en kirke i den lille byen Leigh-on-Sea.

Politiet har fastslått at drapet var en terrorhandling, og de undersøker om motivet kan være knyttet til islamistrisk ekstremisme. Det er politiets antiterrorenhet som leder etterforskningen.

En 25 år gammel britisk statsborger er pågrepet og siktet for drapet. Han er av somalisk opprinnelse.

Det somaliske samfunnet i Storbritannia har kommet med en felles uttalelse fra flere somaliske organisasjoner. De skriver at de er «dypt sjokkert og trist over den meningsløse volden mot en uskyldig parlamentariker».

Avradikalisering

Ifølge BBC var han for noen år siden sendt til Prevent. Det er det britiske programmet for dem som kan stå i fare for å radikaliseres. Han skal ikke ha deltatt lenge på programmet, og var aldri klassifisert formelt av MI5 som en sikkerhetstrussel. Programmet er frivillig.

Ifølge Sunday Times mener politiet at han handlet alene og var radikalisert på egen hånd, men han kan ha latt seg inspirere av al-Shabaab i Somalia.

Mannens far var en tidligere rådgiver for Somalias statsminister. Han sier til Sunday Times at han føler seg traumatisert etter det sønnen har gjort.

Ifølge The Sun stakk mannen Amess flere ganger med kniv med to kvinner i Amess' stab til stede. Deretter satte han seg ned og ventet på politiet. Daily Mail skriver at han booket en avtale med Amess en uke før.

Vurderer strengere sikkerhetstiltak

I Storbritannia der det vanlig praksis for parlamentsmedlemmer å ofte reise til sine valgdistrikter for å møte folk der. Innenriksminister Priti Patel sier hun nå vil vurdere om parlamentarikere må få politibeskyttelse når de er på slike velgermøter.

Men hun påpeker også overfor BBC at sikkerhetstiltak må «være proporsjonal med risikoen» og at det er viktig at folkevalgte politikere er «tilgjengelige».

Vil ikke gi etter for frykten

Lørdag valgte flere av Amess' partifeller fra Det konservative partiet å holde sine velgermøter som planlagt for å vise at de ikke vil gi etter for frykten. En av dem var Alec Shelbrooke, som møtte velgere på et supermarked i valgkretsen sin.

– Vi kan ikke la hendelser som dette redusere det dype forholdet mellom parlamentarikere og velgerne deres, tvitrer han.

Ifølge Sky News vil hverken Labour, Liberaldemokratene eller De grønne stille motkandidater til De konservative når det skal velges en ny representant fra valgkretsen til Amess.

Les mer om

  1. Drap
  2. London
  3. Storbritannia