Hun bestemte seg på vei til TV-huset. Det avverger trolig svensk regjeringskrise.

Alle ventet på hva én partiløs politiker ville stemme i dagens mistillitsavstemning. Nå har Amineh Kakabaveh bestemt seg. Statsviter mener situasjonen minner om en dokusåpe.

Amineh Kakabaveh er partiløs og truet med å stemme for mistillitsforslaget mot justisministeren selv om hun ikke hadde noe imot ham.

Klokken 12 tirsdag er det avstemning i den svenske Riksdagen. Debatten er nå i gang.

Sverigedemokraterna har fremmet mistillitsforslag mot justisminister Morgan Johansson. De mener han har sviktet i å bekjempe gjengkriminaliteten i Sverige og påstår at han har gjort landet mer utrygt. Sveriges statsminister Magdalena Andersson sa før helgen at hele regjeringen går av om Johansson felles.

Selv om saken egentlig handler om kriminalitet, har den fått betydning for en helt annen sak: Sveriges Nato-søknad.

Ville ha forsikringer

Helt frem til tirsdag morgen var det uklart hvordan avstemningen ville gå. Alt tydet på at den vil henge på én enkelt stemme. Og den tilhører den partiløse politikeren Amineh Kakabaveh. Hun var tidligere folkevalgt for Vänsterpartiet.

Tirsdag morgen var det mye frem og tilbake rundt Kakabavehs stemme.

  • Tirsdag klokken 7 sa hun til Sveriges Television at hun ville avstå fra å stemme for mistillitsforslaget. Dermed ville justisministeren trolig være reddet.
  • En halvtime senere sa hun at hun likevel kunne ombestemme seg. Hun ville at sosialdemokratene skulle si offentlig at de sto ved en avtale de gjorde med henne i fjor om støtte til kurdiske grupperinger i Nord-Syria.
  • Ved 9-tiden kom bekreftelsen. Sosialdemokratenes partisekretær sa at de sto ved avtalen. Da gjentok Kakabaveh at hun ville avstå fra å stemme.

Hvorfor er hun så viktig?

Opposisjonen har til sammen 174 stemmer i Riksdagen, hvis alle stemmer i henhold til partilinjen. For å felle justisministeren trengs 175 stemmer. Kakabaveh hadde åpnet for å felle Johansson.

Det som er spesielt med saken, er at hun ikke støtter innholdet i Sverigedemokraternas forslag. Hun mener justisministeren har gjort mye bra.

Men hun ville ha forsikringer på et helt annet område, som går rett inn i den kinkige, svenske Nato-prosessen. De skal hun ha fått grytidlig tirsdag morgen.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson og den amerikanske forsvarssjefen under en øvelse i Stockholm i helgen. Sverige har søkt om å bli medlemmer av Nato, men Tyrkia har så langt sagt nei.

Bestemte seg i morges

Amineh Kakabaveh har kurdisk bakgrunn og er som en rød klut for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. I fjor høst hjalp hun Magdalena Andersson til makten. Også da satt hun på den avgjørende stemmen. Til gjengjeld fikk hun en avtale med sosialdemokratene om støtte til de kurdiske grupperinger i Nord-Syria. Kakabaveh vil ha forsikringer om at avtalenfortsatt gjelder, og at Sverige ikke gir etter for Erdogans krav.

Tyrkias mektige president har satt ned foten for svensk og finsk Nato-medlemskap. Han har kommet med en rekke krav om at Sverige slutter å støtte det han kaller kurdiske terrorister.

Gjennom pinsehelgen var det samtaler mellom Kakabaveh og sosialdemokratene. Først grytidlig tirsdag morgen skal hun ha fått de forsikringene hun ønsket seg.

– Jeg bestemte meg på vei til TV-studio, sa Kakabaveh til Sveriges Television klokken 7.

Siden hun vil avstå fra å stemme, vil opposisjonen neppe få flertall for mistillitforslaget. Dermed blir det heller ikke regjeringskrise.

Justisminister Morgan Johansson.

– Nesten som en dokusåpe

Mikael Gilljam er professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet. Han sier at det ikke er første gang at én politiker får så avgjørende betydning som Kakabaveh. Men at det skjer samtidig som Sverige er under press fra Tyrkia på grunn av Nato-søknaden og at den avgjørende stemmen har kommet med krav om støtte til kurdere, er unikt.

– Det er nesten som en dokusåpe. Det er mange pusselbiter som skal på plass for å få det til. Jeg tror ikke det har skjedd i verden tidligere, sier Gilljam til Aftenposten.

Han tror det som nå skjer kan gjøre det vanskeligere for Sveriges Nato-prosess. Trekker det ut, kan det bli tema i valgkampen. Samtidig understreker han at vi vet lite om hva som foregår i kulissene akkurat nå.

Bare én vinner

Lederen i det kristeligdemokratiske partiet Ebba Busch er kritisk til prosessen. Hun spør om det er på denne måten Sverige skal styres, og kaller Kakabaveh en bremsekloss i Nato-prosessen.

Sverige har søkt om medlemskap i Nato. Men Tyrkia har blokkert søknaden så langt. President Erdogan mener at Sverige støtter det tyrkerne kaller kurdiske terrorister.

Sveriges Radios kommentator Fredrik Furtenbach tror Morgan Johansson, og dermed regjeringen, overlever dagens avstemning, selv om det ikke er helt sikkert.

Han mener at den eneste som har tjent på den siste ukens turbulens er Amineh Kakabaveh. Hun har vært Sveriges mest ettertraktede politiker.

– Opposisjonen har demonstrert at den har et svakt grunnlag, men det visste vi jo fra før. Og dette viser at regjeringen er avhengig av en person som er som en rød klut for Tyrkia. Det er en kilde for uro for Nato-vennene, sier Furtenbach til egen kanal.

Amineh Kakabaveh er svært kritisk til Erdogan og sier at han ikke kan bestemme hvem som skal sitte i den svenske Riksdagen eller hva Sverige skal gjøre.

Kakabaveh ble født i Iran og har kurdisk bakgrunn. Før hun måtte flykte til Sverige kjempet hun i kurdiske peshmerga-styrker. Hun har vært innvalgt i Riksdagen fra 2008 og var opprinnelig medlem av Vänsterpartiet, som er SVs og Rødts søsterparti i Sverige. Hun kom imidlertid i konflikt med partiet og er nå partiløs. Ingen av de politiske blokkene i Sverige har flertall i Riksdagen. Derfor er Kakabaveh på vippen.

Endringslogg, 07.06.2022 kl. 18.59: Endret Recep Tayyip Erdogans tittel fra statsminister til president.