Canadas statsminister sier at Abu Sayyaf-geriljaen etter alt å dømme har likvidert det canadiske gisselet Robert Hall, som var fanget sammen med nordmannen Kjartan Sekkingstad. Utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer hendelsen på det sterkeste.
Tre av gislene som ble tatt av Abu Sayyaf-geriljaen i september i fjor. Norske Kjartan Sekkingstad (til venstre), John Ridsdel fra Canada (i midten) og hans landsmann Robert Hall. Ridsel ble drept tidligere i år, og Hall ble bekreftet drept i dag. Foto: Reuters
NTB
Dermed er drapet på Hall offisielt bekreftet. Tidligere i dag meldte canadiske CBC News det samme. Robert Hall ble tatt som gissel sammen med sin filippinske kjæreste Marites Flor, landsmannen John Ridsdel og norske Kjartan Sekkingstad i september i fjor.
56 år gamle Kjartan Sekkingstad fra Sotra ble bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øya Samal ved Mindanao, sammen med de to canadierne og den filippinske kvinnen.
– Jeg fordømmer på det sterkeste drapet på Robert Hall på Filippinene. Drapet, begått av terrorgruppen Abu Sayyaf, må møtes med avsky og fordømmelse, heter det i en uttalelse fra utenriksminister Børge Brende.
Geriljaens talsperson Abu Raami gikk først ut med opplysningen om drapet på Hall i dag. Den siste fristen for å betale løsepenger utløp mandag.
UD vil foreløpig ikke kommentere om det foreligger nye opplysninger rundt situasjonen til det norske gisselet Kjartan Sekkingstad.
Norske Kjartan Sekkingstad ble kidnappet fra hotellet han drev på Filippinene. Foto: PRIVAT
Terrorekspert: – Håpet svinner
Abu Sayyafs likvidering av det canadiske gisselet Robert Hall gjør at situasjonen for nordmannen Kjartan Sekkingstad ser enda mørkere ut, mener terrorekspert Jan Oskar Engene.
Håpet svinner også for Sekkingstad og Flor, frykter Engene, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.
– Jeg skulle gjerne svart det motsatte, men det ser stadig mer alvorlig ut for ham, sier Engene til NTB.
Hvorfor gisseltakerne har likvidert de to canadierne, men hittil har valgt å holde Sekkingstad og Flor i live, er han usikker på.
– Det tør jeg ikke å spekulere på, sier han.
Stor forståelse
Engene har stor forståelse for at norske myndigheter på prinsipielt grunnlag ikke vil innfri gisseltakernes krav om løsepenger.
– Vi kan ikke forvente forhandlinger i akkurat det spørsmålet. Å innfri kravet om løsepenger ville ha gjort verden til et utrygt sted for nordmenn, mener han.
Engene utelukker imidlertid ikke at Norge kan ha etablert en eller annen form for kontakt med Abu Sayyaf-geriljaen, i håp om å forhandle Sekkingstad fri.
Trolig kontakt
– Norge har tidligere vært involvert i fredsforhandlinger med andre
grupper i området, og jeg vil tro at ethvert land som har slike kontakter, har visse kanaler som kan benyttes, sier Engene.
Å komme Abu Sayyaf i møte er imidlertid svært vanskelig all den tid gruppen ikke framsetter politiske krav, kun krav om løsepenger, mener Engene.
– Det er vanskelig å se at norske myndigheter kunne ha håndtert denne saken på annen måte, mener han.