Verden

Mysteriet om de store bjørnene som ikke får sove om vinteren, skjuler en miljøtragedie

PARATUNKA, KAMTSJATKA (Aftenposten): Når bjørnene våkner midt om vinteren, vet innbyggerne i Kamtsjatka at det er fare på ferde. Da ringer de bjørnejeger Pavel Panfilov.

Bildet viser en utsultet brunbjørn som har våknet fra hiet midt på vinteren og leter etter fisk på Kamtsjatka. Men de færreste har en sjanse til å overleve hvis de ikke får sove.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Den 300 kilo tunge og åtte år gamle brunbjørnen kom labbende til landsbyen i Kamtsjatka i desember.

Den var utsultet og luktet mat.

En bjørn som ikke får sove om vinteren, er så godt som død.

– Det var den 59. bjørnen vi har vært nødt til å skyte i år fordi den kom for nærme mennesker, sa lederen for den lokale skog- og naturetaten i Kamtsjatka Vladimir Gordienko til lokale medier.

– Når jeg må skyte en bjørn, er det alltid mennesker som har skylden, sier den legendariske bjørnejegeren Pavel Panfilov i Kamtsjatka.

Bjørnjeger, skribent, fotograf, tømrer, fisker og miljøaktivist Pavel Panfilov er bekymret for bjørnens fremtid. Antallet bjørner har økt kraftig i Russland siden 90-tallet, men flere krever økt felling etter en rekke bjørneangrep på mennesker.

Bjørnejegeren og miljøaktivisten på Kamtsjatka

Panfilov har jaget bjørner og levd av naturen store deler av sitt liv etter at han var ferdig med militærtjenesten.

Når redde innbyggere ringer Kamtsjatka-myndighetenes 24-timer nødtelefon for farlige bjørner, er Panfilov en av jegerne som rykker ut.

– Jeg kan ikke si hvor mange jeg har skutt. Vi jegere teller våre første 40 bjørner, men så slutter vi. Det bringer uhell, sier Panfilov.

Han var om lag 12 år da han skjøt sin første bjørn.

Ved siden av å være bjørnejeger, er Pavel skribent, dikter, fotograf, fisker, tømmermann, sjømann og miljøaktivist. Han tjenestegjorde 20 år som offiser i Stillehavsflåten, og har jobbet som sikkerhetssjef for en bank i Petropavlovsk.

Men hans store lidenskap er Kamtsjatkas ville, fantastiske natur og dyreliv, som tiltrekker seg stadig flere turister.

– Vi har noe av verdens vakreste, reneste og mest uberørte landskaper. Derfor er vi nødt til å stoppe ødeleggelsen vi nå ser i elver og skoger. Alt for få bryr seg om miljøet vårt, sier Panfilov.

President Vladimir Putin har bestemt at 2017 skal bli miljøets år i Russland etter flere store miljøskandaler de siste årene.

Miljø er ellers en sak som kommer langt ned på dagsordenen til russere flest, som er mer opptatt av økonomien, lavere levestandard og høyere priser.

Mann mot bjørn i bjørnenes land

I «bjørnelandet» Kamtsjatka i østligste Russland er det anslagsvis 18.000 bjørner. Til sammenligning bor det bare om lag 320.000 mennesker på 270.000 kvadratkilometer.

Bestanden er så stor at 5 prosent av alle bjørner i hele verden, bor på den russiske halvøya.

Antallet bjørner har økt betydelig i Russland de siste 15 årene etter flere vellykkede tiltak for å styrke bestanden. I flere regioner er antallet bjørner doblet siden 1990-tallet, ifølge Lenta.ru.

Denne brunbjørnen ble skutt ved en landsby i Kamtsjatka i desember 2016 etter å ha våknet fra vinterdvalen og søkt mot mennesker for å finne mat.

– Angrepene fra bjørn mot mennesker øker kraftig, og mer vil det bli, advarte det russiske jeger-nettstedet N-Explorer. I høst raste en knallhard diskusjon i Russland om jaktkvotene på bjørnejakt.

I 2016 ble minst åtte mennesker drept og ni alvorlig skadet etter bjørneangrep rundt om i Russland.

En landsby i Sibir ble rett og slett beleiret av sultne bjørner.

En av de mest dramatiske bjørnehistoriene på Kamtsjatka de siste årene, fant sted i 2008 da 30 utmagrede brunbjørner beleiret en platinum-gruve og drepte de to bevæpnede vaktene.

I fjor fortalte Putins tidligere livvakt om hvordan en bjørn prøvde å trenge inn i ferieresidensen til den russiske presidenten. Bjørnen forsvant da livvakten skjøt varselskudd.

Olga Moskaljova og stefaren Igor fra Kamtsjatka er blant mange russere er som er drept av bjørn de siste fem årene. De ble drept på vei til elven for å fiske av en brunbjørn-mamma med tre unger.

Ringte hjem da bjørnen drepte henne

Aftenposten bor i landsbyen Paratunka, et populært reisemål på grunn av varme bad oppvarmet av en av de 29 aktive vulkanene på øya.

Antallet turister til Kamtsjatka har økt kraftig de siste årene, og alle vil se bjørner.

Noen få kilometer fra byen ble psykologistudenten Olga Moskaljova og hennes far drept i 2011 da de var på vei til Paratunka-elven for fiske.

Historien fikk ekstra stor oppmerksomhet fordi Olga klarte å ringe hjem til moren, og fortalte hva som skjedde samtidig som en stor brunbjørn-binne angrep henne.

Da broren og politifolk kom frem, var både far og datter døde.

Før jul la sinte foreldre ut en video av skolebarn i Burzyan i Baskortostan som gikk med øks for å beskytte seg mot bjørner på skoleveien.

På sosiale medier deler russere mange eksempler på sine møter med bjørn - Russlands nasjonaldyr.

Gruvearbeidere kjører over en utmattet brunbjørn i Sibir 3. juledag - og la ut videoen av dyremishandlingen på YouTube. Det vakte rasende reaksjoner blant miljøaktivister i Russland. Nå risikerer fabrikkarbeiderne opp til to års fengsel.

Frykten for bjørner gir seg også ekstreme utslag.

27. desember la noen gruvearbeidere i Jakutia ut en video hvor de jaget og drepte en bjørn i en stor Ural-lastebil. Saken etterforskes, og arbeiderne risikerer opp til to års fengselsstraff og store bøter.

Snikskyttere dreper et ukjent antall bjørn. Bjørnens galleblære er svært ettertraktet og selges som afrodisiakum til kinesere.

 • Elven i Sibir ble farget rød. Nå er mysteriet oppklart og synderen tatt.
En av Kamtsjatkas mest kjente fotografer, Igor Shpilenok, fulgte de siste dagene i livet til denne sulte brunbjørnen som våknet fra dvalen. Bjørnen prøvde forgjeves å finne mat, og døde til slutt utmattet.

Derfor sover ikke bjørnene

For Pavel Panfilov er det ikke noe mysterium at mange bjørner våkner for tidlig, eller dukker opp på steder hvor det er mennesker.

– De er sultne. Hvis de søker seg mot steder hvor det bor mennesker, kan de være farlige. Da har vi ofte ikke noe valg, sier Panfilov.

Det er flere årsaker til miljøtragedien som koster hundrevis av bjørner livet hvert år:

 • Varmere klima. I deler av Russland er vinteren blitt flere uker kortere.
 • Mangel på fisk – og bær.
 • Flom førte til at store mengder bjørn i fjor emigrerte fra sine områder i østlige Sibir og kom til bebodde steder.
 • I mange tilfeller vekkes bjørnene i hiet av mennesker, som for eksempel snøscootere, terrengkjøretøy eller helikoptre.

Kraftig snøsmelting og forandring av vannføring kan føre til at fisken går tidligere opp i elvene.

Ulovlig fangst og private fiskeanlegg kan også redusere bjørnenes matgrunnlag, frykter den gamle bjørnejegeren.

– Laksen er Kamtsjatka-bjørnens viktigste matkilde. Når bjørnene ikke får tak i fisk, dør de, sier Panfilov til Aftenposten.

- Det er nesten alltid menneskets skyld dersom en bjørn angriper, mener bjørnejegeren Pavel Panfilov. Når noen ringer nødtelefonen for bjørneangrep i Petropavlovsk i Kamtsjatka, er Panfilov en av jegerne som rykker ut. - Å skyte en bjørn er alltid siste skritt. Først prøver jeg å skremme den vekk, sier Panfilov.

Bjørnejegeren raser mot menneskelig dumskap

– Storstilt ulovlig laksefiske og økt kommersielt fiske har i betydelig grad begrenset brunbjørnenes viktigste matkilde, advarer Wildlife Conservation Society Russia i sin oppsummering av trusler mot Kamtsjatkas bjørnestamme.

Et annet stort problem er de over 20.000 ulovlige søppelfyllinger i Russland, de fleste i Sibir og Det fjerne østen. Her lærer bjørnene å leve av søppel.

– De illegale søppelhaugene fører til bjørneinvasjonen som plager våre innbyggere. Vi må rydde opp, advarte ordføreren i Magadan Juri Grisjan etter at flere landsbyer ble regelrett invadert av bjørner i 2016, ifølge Ria Novosti.

På Kamtsjatka søker bjørnene til mot avfallshaugene rundt fiskefabrikkene.

– Forferdelig. Det er det verste man kan gjøre. Mater du en bjørn, har du underskrevet bjørnens dødsdom. Bjørnen er et unikt, intelligent dyr som lærer og tilpasser seg hele livet, sier Panfilov.

Tyske og russiske forskere startet i sommer et stort forskingsprosjekt for å forstå hvorfor de store brunebjørnene i Kamtsjatka blir agressive.

Slik så det ut rundt fiskefabrikken da Pavel Panfilov i høst ble tilkalt for å skyte en bjørn. - Dette er menneskelig dumskap. De sulte bjørnene tiltrekkes av avfallet, og kommer dermed til steder hvor det bor mennesker.

I høst måtte Panfilov skyte en stor brunbjørn som hadde slått seg ned ved en søppelhaug.

– Snøscootere og helikoptre gjør også stor skade, sier den gamle bjørnejegeren, som i lokalavisen har tatt til orde for tiltak mot uvettig ferdsel.

Bursdagsfest for bjørnjeger Pavel Panfilov i hans garasje i Petropavlovsk i Kamtsjatka. Her serverer bjørnejegeren smakebiter av hva han har fanget det siste året. - Smak på bjørnlabben! Det er veldig, veldig godt, sier Panfilov.

På garasjefest i Kamtsjatka

Pavel inviterer Aftenposten og sine gamle venner til bursdagsfest i garasje nr. 12 i garasjekooperativ 227 i Petropavlovsk.

På bordet står hjemmelaget elgpølser, hjortepølser, bjørnelabber og laks, og Panfilov serverer vodka og bærvin han har laget selv.

Panfilov leser dikt han har laget selv, og kameratene gir ham en ny fiskestang.

– Bjørnen hersker på toppen av et økosystem som har eksistert i millioner av år, sier Panfilov.

– Utrydder vi bjørnen, ødelegger vi vårt eget livsgrunnlag.

Les mer om

 1. Russland
 2. Miljø
 3. Klima
 4. Vladimir Putin
 5. Vulkaner
 6. Snøscooter
 7. Oppdrettsnæring