Verden

SOHR: Assad har kontroll i Aleppo

De siste opprørerne skal ha forlatt Øst-Aleppo, og syriske regjeringsstyrker kontrollerer nå hele byen, melder den syriske eksilgruppen SOHR.

De siste opprørerne skal ha forlatt Øst-Aleppo, men mange sivile venter fortsatt på å få plass på bussene som skal frakte dem ut av de sønderbombede bydelene. Snø og kulde gjør forholdene vanskelige for dem.
  • NTB
  • Andreas Bakke Foss
    Journalist

Den siste bussen med opprørere skal ha kjørt ut av Øst-Aleppo onsdag kveld, samtidig med at regjeringsstyrker og alliert milits rykket inn, melder SOHR.

Opplysningene om at opprørerne har forlatt byen, er ennå ikke bekreftet fra annet hold.

Fortsetter evakuering

FN-observatører i byen opplyste onsdag kveld at evakueringen av sivile fortsatt pågikk, og hjelpearbeidere fortalte om krevende forhold med snø og kulde.

Mange kalde og sultne sivile samlet seg rundt bål blant ruinene i de utbombede nabolagene og håpet å få plass på bussene som benyttes til evakuering.

Evakueringen gikk imidlertid sakte, og sludd og snø gjorde kjøreforholdene vanskelige både for busser og ambulanser.

Mange mennesker tilbrakte natt til onsdag i kalde busser som ikke kunne kjøre, og partene anklaget hverandre for å sabotere avtalen som skulle sikre evakuering.

Tusenvis av opprørere og sivile er blitt evakuert fra byen den siste uken.

Snø og kulde vanskeliggjør forholdene for flyktninger i Syria.

Farlig kulde

– Kraftig snøfall nord i Syria har gjort hjelpearbeidet for de evakuerte fra Øst-Aleppo vanskeligere. Våre partnere på bakken rapporterer om barn i fare på grunn av dårlig helse og kulden, melder Redd Barna Norge.

Familier har måttet vente i gater eller i utbombede bygninger mens de venter på evakueringen, uten varme, medisiner eller mat.

– Vi frykter for helsesituasjonen, spesielt for barna, skriver Redd Barna i en pressemelding.

Den internasjonale Røde Kors Komiteen (ICRC) opplyste samtidig at det siste sykehuset i Øst-Aleppo var evakuert.

Slik så gamlebyen i Aleppo ut 13. desember. Tusenvis av opprørere og sivile er blitt evakuert fra byen den siste uken.

Enorme behov

Samtidig med at Øst-Aleppo tømmes, øker behovet for hjelp i områdene innbyggerne evakueres til.

Ifølge Nick Finney i Redd Barna i Syria arbeider hjelpearbeidere nå døgnet rundt for å skaffe tak over hodet og mat til familiene som er fraktet ut av Øst-Aleppo.

– Behovene er store, tusenvis av barn har ankommet områdene i vest de siste dagene, og de er sultne, kalde og skrekkslagne etter måneder under beleiring og bombing, forteller han.

– De trenger mat, et trygt sted å være og medisinsk hjelp, understreker Finney. Han mener det er for tidlig å feire evakueringen som en suksess.

– Disse familiene er blitt tvunget bort fra sine hjem etter at de har gjennomlevd store lidelser. De har kommet til områder som fra før er overveldet av flyktninger. Vi trenger hjelp fra det internasjonale samfunnet for å kunne hjelpe disse barna og voksne til å overleve vinteren, sier han.

Flere saker om Syria-krigen:

Les mer om

  1. Syriakrigen